DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2.439,70
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17°C
Az Bulutlu
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 19°C
Çar 20°C

Çocuklarda Güneş Çarpmasına Karşı Alınacak Önlemle…

26.06.2021
A+
A-

Yaz mevsiminin en kötü yanlarından birisi güneş çarpmasıdır. Özellikle küçük yaşlardaki çocukların çok fazla etkilendiği güneş çarpması ciddi sorunlara yol açabilmektedir.

Çocukların sağlığını tehdit eden durumlara karşı nasıl önlem alınmalı? Uzun süren kış mevsimi ve bir türlü düzelmeyen havalardan sonra yaz sıcaklarının kendini iyiden iyiye hissettirmeye başlamasıyla hemen hemen herkes güneşin keyfini çıkarmak için kendini dışarı attı bile. Yaz sıcaklarının gelmesiyle meydana gelebilecek olumsuz etkilere karşı dikkatli olunması gerektiğini söyleyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Kamuran Mutluay, çocuklarda gelişebilecek güneş çarpmalarına karşı önlemler hakkında bilgi verdi.

Bebek ve çocuklarda daha çok görülen güneş çarpması dikkat edilmezse ciddi sağlık sorunlarına yol açıyor. Aşırı sıcakların yüksek derecelere ulaşmasıyla uzun süre güneş altında kalmak vücut sıcaklığının çok fazla artmasına ve anormal derecede yükselmesine neden olur. Vücut sıcaklığının aşırı yükselmesi ise kalıcı tahribata, hatta ölüme yol açabilecek ciddi bir durum oluşturabiliyor.

GÜNEŞ ÇARPMASININ BELİRTİLERİ NELERDİR? 

çocuklarda güneş çarpması belirtileri

Güneş çarpmasının belirtileri ise kendini şu şekilde belli eder;

– Kuru, kızarık ve sıcak bir cilt, 

– 39-40 dereceyi aşan yüksek ateş, 

– Halsizlik, 

– Uyuma isteği,

– Bulantı, 

– Kusma,

– Baş ağrısı, 

– Çarpıntı,

– Kalbin hızlı atması, 

– Hızlı solunum, 

– Ağızda ve dudaklarda kuruluk, 

– Gözyaşında azalma ve bilinç kaybı gibi belirtilerle kendini gösteriyor. 

Peki, bu durum neden özellikle bebek ve çocuklarda daha fazla görülüyor?

Bebeklerin sıcağa uyumlarını sağlayan vücut soğutma mekanizmaları daha az gelişmiştir. Bebekler daha az terledikleri için vücutlarını yetişkinler kadar soğutamazlar. Susadıklarında da bunu ifade edemezler. Çocuklar da kendilerini oyuna kaptırıp güneşin etkilerini hissedemeyebilirler.

ÇOCUKLARI GÜNEŞ ÇARPMASINDAN KORUMAK İÇİN ALINACAK ÖNLEMLER

Anne babaların çocuklarını güneş çarpmasından korumak için dikkat etmeleri gerekenler 

– Çocuklarınızı 10.00-16.00 saatleri arasında açık hava aktivitelerinden ve egzersizden uzak tutun.

– Güneşe çıkmadan en az 15-20 dakika önce bebekler için 50+ koruma faktörlü, çocuklar için 30+ koruma faktörlü güneş kremi kullanın, 2-3 saat aralıklarla tekrarlayın.

– Baş bölgesini korumak için geniş kenarlıklı şapkalar ve güneş gözlüğü kullanın.

– Güneşten korunmak için tente veya şemsiye yerine ağaç gölgesini tercih edin.

– Her fırsatta su içirin, susamasını veya istemesini beklemeyin.

– Sık sık duş aldırın.

– Asla araçta bırakmayın. Araç içi sıcaklık bir saat içinde bile hayati tehlike yaratabilir. İnce, pamuklu ve açık renkli giysiler tercih edin.

BİLİNCİ KAPALIYSA ACİL YARDIM ÇAĞIRIN

– Güneş çarpmasından şüphelenilen bir durumda, öncelikle çocuğu serin ve gölge bir yere alarak fazla kıyafetlerinin çıkartılması gerekmektedir. 

– Mümkünse ılık bir duş yaptırın.

– Eğer duş yaptıramıyorsanız baş, koltuk altı ve kasık bölgesine soğuk su ile ıslatılmış bez koyun. Bilinci açık ise sıvı verin. 

– Bilinci açık değilse veya durumunda hızlı bir düzelme görmüyorsanız, kusma ihtimaline karşı yan yatırıp acil tıbbi yardım çağırın.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.