DOLAR 32,5103
EURO 34,7183
ALTIN 2.494,01
BIST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 13°C
Yağmurlu
İstanbul
13°C
Yağmurlu
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 21°C
Sal 23°C

Çocuklara Özel Covid-19 Önlemleri

18.08.2020
A+
A-

Her ülke ve bölgenin yemek kültürünü yansıtan, maliyeti düşük yemek kültürünün bir parçası olan sokak lezzetleri hazırlık aşamasının hızlı ve pratik olması gibi birçok nedenden dolayı tercih edilmektedir. İstanbul’da yapılan araştırma, sokak lezzetlerinin tüketiminden doğacak mikrobiyolojik riskleri ortaya çıkardı. Test edilen yiyeceklerin yüzde 65’inde ‘Staphylococcus Aureus’, yüzde 25’inde ‘E.coli2, yüzde 10’unda ‘Salmonella’ gibi patojen bakteriler tespit edildi. Boza ve soğuk sandviç gibi ürünlerde tifoya sebep salmonellaya rastlanırken, tavuk pilav ve karışık tostta ‘Staphylococcus Aureus’ ve ‘E.coli’ bakterilerinin olduğu belirlendi.

BOZA VE SOĞUK SANDVİÇE DİKKAT!

Yapılan araştırma sonuçlarını açıklayan Dr. Öğretim Üyesi Murat Doğan, ‘Yüzde 10’luk bir kısımda da Salmonella bulduk. Salmonella da tifoya neden olan bir bakteri. Çok riskli bir bakteri olduğu için bu bulaştığında insanlarda büyük sorunlara neden olabiliyor. Tifo yüzünden geçmişte de milyonlarca insan öldü’ şeklinde açıklamada bulundu. Numunelerin yüzde 10’luk bölümünde Salmonella bakterisine ulaşıldığına vurgu yapan Doğan, bu bakterinin özellikle boza ve soğuk sandviçte görüldüğünü belirtti

YİYECEKLERİN YÜZDE 65’İNDE GIDA ZEHİRLENMESİ RİSKİ VAR

Doğan, ‘Sokak yemeklerinin gıda güvenliği açısından değerlendirilmesiyle ilgili Türkiye’de ilk olan bir araştırma yaptık. Yiyeceklerden aldığımız numunelerinin yüzde 65’inde ‘Staphylococcus Aureus’ çıktı. Bu mikroorganizma özellikle gıda zehirlenmelerine neden oluyor’ dedi.

Araştırılan numunelerde her 4 yiyecekten 1’nde ‘E.coli’ bakterisinin bulunduğunu belirten Doğan, ‘Bu da dışkı kaynaklı, halk sağlığını büyük şekilde tehdit eden bir unsur. Sokak yemeklerinde gıda güvenliği açısından büyük problem yaşanıyor. Bu durum bir an önce kontrol altına alınmalı’ diye konuştu. E.Coli bakterisinin bulunduğu yiyecekler arasında; tavuk döner, tavuklu pilav, Arnavut ciğeri, soğuk sandviç ve karışık tost bulunuyor.

SATICILARIN VE ORTAMLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ ÇOK DÜŞÜK

Gelişmiş ülkelerde ve özellikle Japonya’da da sokak yemeklerinin ön planda olduğunu dile getiren Dr. Öğretim Üyesi Murat Doğan, ‘Bunlar hijyenik dizayna göre ve gıda güvenliği açısından standartlara oturtulmuş durumda. Türkiye’de de benzeri çalışmaların yapılması gerekiyor. Resmi olarak sokak yemeklerinin incelenip çözüm bulunması gerekiyor. Bu yiyecekleri hazırlayanların hijyen düzeylerini de ölçtüğümüzde 100 üzerinden 34 puan aldılar. Bu da onların bilgi düzeylerinin yetersiz olduğunu gösteriyor. Ortamlar da gıda güvenliği açısından problemli ve bundan da 100 üzerinden 30 puana ulaşıldı. Satıcılardan alınan el örneklerinden de her 10 kişiden 9’unda problem olduğu görüldü. Sokak lezzetlerini hayatımızdan çıkarmayalım ancak sokak yemeklerinin bir an önce denetim altına alınması ve iyi şekillerde dizayn edilmesi gerekiyor. Sokak lezzetleri gastronominin, yemek kültürünün önemli bir unsuru’ diye konuştu.

ELDİVEN KULLANMAK ÇÖZÜM DEĞİL

Satıcıların eldiven takmaktan ziyade ellerini sürekli olarak yıkaması gerektiğini dile getiren Doğan, ‘Eldiven takıp daha sonra o eldivenle hem yiyecekleri hazırlayıp hem de arkasından para verebiliyorlar. Eldiven takması hijyenik olduğu anlamına gelmiyor. Bulunduğu ortamda elini yıkayıp, dezenfekte edebileceği bir ortamın olması gerekiyor. Bu da şu anki koşullarda olmuyor ama bunun bir an önce yapılması gerekiyor’ açıklamasında bulundu.

3 AŞAMALI ARAŞTIRMA 1 YIL SÜRDÜ

Bir yıl gerçekleşen araştırmaya imza atanlardan Gastronomi Bölümü mezunlarından Berna Aydın ise, ‘Sokak lezzetleri tarihi bakımından çok eskiye dayanan bir yeme içme kültürü. Sokak lezzetlerinin gıda güvenliği açısından 3 aşamadan oluşan bir araştırma düzenledik. Sokak lezzetlerinde mikrobiyolojik kalitesini ölçme amacıyla laboratuvar ortamında inceledik, ardından sokak satıcılarının gıda güvenliği bilgi düzeylerini ölçmek amacıyla anket yönelttik ve son olarak sokak satıcılarından el swap örnekleri aldık ve inceledik. 1 yıl süren bir çalışma sonrasında bu araştırmayı sunduk. Bu araştırmaya başlamadan önce bu konunun daha önce işlenmediğini ve sokak lezzetleri gibi geleneksel bir yeme içme kültürünün daha kapsamlı araştırılması gerektiğini, gıda güvenliği gibi, insan sağlığı için çok önemli bu konuyu kapsamlı bir şekilde hem insanlara hem de literatüre katkı sağlamak amacıyla yapmak istedik’ dedi.

İLİşKİLİ HABERLER Besin Zehirlenmesine Ne İyi Gelir?

Besin Zehirlenmesine Ne İyi Gelir?

Yaz Aylarında Besin Zehirlenmesine Dikkat

Yaz Aylarında Besin Zehirlenmesine Dikkat

Gıda Alerjisi Nedir?

Gıda Alerjisi Nedir?

Gıda Zehirlenmesi

Gıda Zehirlenmesi

İLİşKİLİ GALERİLER Besin Zehirlenmesi Yaşamamak İçin Dikkat Edilecekler

Besin Zehirlenmesi Yaşamamak İçin Dikkat Edilecekler

Açık Büfelere Gıda İsrafı Ayarı

Açık Büfelere Gıda İsrafı Ayarı

Tükettiğinizde Gaz Yapan 7 Besin

Tükettiğinizde Gaz Yapan 7 Besin

Bu Besinler Bağımlılık Yapıyor

Bu Besinler Bağımlılık Yapıyor

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.