DOLAR 32,4796
EURO 34,8400
ALTIN 2.451,45
BIST 9.870,19
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 18°C

Yaz Aylarında Artan İdrar Yolu Enfeksiyonlarına Dikkat

07.08.2020
A+
A-

Sıcak havalarda güneşli günlerin keyfini çıkarırken mutlaka uymamız gereken bazı kurallar var ki bunları ihmal ettiğimizde güneş çarpması gibi önemli sağlık sorunları yaşanabilir ve kronik hastalıklar kötüleşebiliyor. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Edvin Murrja yaz mevsiminde görülme sıklığında artış yaşanan 5 hastalığı ve alınması gereken önlemleri anlatarak önemli uyarılara değindi.

GÜNEŞ ÇARPMASI

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Edvin Murrja sıcak havalarda özellikle 3 korunma yönteminin yaşamsal önem taşıdığını belirterek, ‘Yaz mevsimini sağlıklı geçirmek için yoğun güneş ışığından kaçınmak, bol su içmek ve dinlenmeyi ihmal etmemek şart’ şeklinde konuştu.

‘Güneş çarpması; güneşte birkaç saat kaldıktan sonra bulantı, kusma, bilinç değişikliği ve ateşle kendini gösteriyor. Tablo ilerlerse bilinç kaybıyla birlikte ciddi bir sağlık sorunu haline gelebiliyor’ şeklinde konuşan İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Edvin Murrja açıklamalarına şöyle devam etti:

‘Hafif durumda ılık suyla banyo ve bol sıvı tüketimi yeterli iken bu bulguları daha yoğun yaşayan hastalarda hastane ortamında damardan tedaviyle müdahale gerekebiliyor ‘dedi.

NASIL KORUNMALI?

Dışarıya çıkmadan yarım saat önce cildinize yüksek koruma faktörlü güneş kremi sürün. Günde en az 2 litre su içmeyi ihmal etmemek gerekir. Güneş ışınlarının yeryüzüne en dik geldiği 10:00-16.00 saatleri arasında dışarıya çıkmamak gerekir, fakat çıkmak zorundaysanız mutlaka gözlük ve şapka kullanın. Açık renkli, hafif ve bol giysiler kullanın.

İDRAR YOLU ENFEKSİYONU

Yaz aylarında kadınlarda sıkça görülen idrar yolu enfeksiyonları genellikle uygun koşulları barındırmayan havuzlardan kaynaklanarak oluşmaktadır. Sık idrara çıkma, kaşıntı ve akıntı gibi durumlarda, yaz keyfinin kaçmaması için gecikmeden doktora başvurmak gerekiyor. Çünkü tedavide geç kalındığında daha uzun süreli ve daha yoğun tedaviler gerekir.

KORUNMAK İÇİN NELER YAPILMALIDIR?

Klorlamanın ve su değişiminin yeterli olmadığı havuzları tercih etmemeniz gerekir. Bol bol su içmeyi alışkanlık haline getirmelisiniz. Tuvalet ihtiyacınızı olduğu zaman idrarınızı tutmamaya çalışın. Pamuklu iç çamaşırı giyin. Oldukça sıkı ve vücuda oturan kıyafetlerden kaçının. Genital bölge temizliğinde sabun kullanmayın. Tuvalet sonrası temizliği önden arkaya doğru yapın.

İSHALLER

Hava sıcaklığının artmasıyla birlikte mikropların üremeleri ve gıdaların bozulmaları çok kolay hale geliyor. Bozulmuş ve kirlenmiş, üzerlerine mikrop bulaşmış besin ya da suların tüketimi sonrasında karın ağrısı ve yüksek ateşle seyreden ishal oluşabilir. ‘Yaz ishalleri çoğu zaman kendiliğinden 1-2 günde düzeliyor, ancak sürenin uzaması ve sıvı kaybının artması durumunda tedavi amacıyla hastaneye başvurmak gerekiyor’ uyarısını yapan İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Edvin Murrja, ‘Aksi halde elektrolit bozuklukları ve böbrek rahatsızlıkları ile karşı karşıya kalabiliriz’ şeklinde konuştu.

İshal olmamak için yapmanız gerekenlerden bazıları şunlardır:

Dışarıda yemek yememeye özen gösterin. Soğuk dolaplarda saklanan ürünleri tercih edin. Sebze ve meyveleri çok iyi yıkayarak tüketin. Sık el yıkamaya dikkat edin. İyice pişirilmiş gıdalar tüketin.

GÖZ ENFEKSİYONU

Havuz suyunu dezenfekte etmek için kullanılan maddeler gözde alerji ve tahrişlere sebep olabiliyor. Tam aksine bu maddelerin az kullanımı ise çeşitli göz enfeksiyonlarına davetiye çıkarabiliyor. Gözlerde sulanma, kızarıklık, kaşıntı, yanma ve şişlik varsa göz hekimine muayene olup, göz damlaları kullanmak gereklidir. Bu belirtiler varsa hem başkasına bulaştırmamak hem de enfeksiyon ya da alerjinin artmaması için tedavi olmadan havuza girmek sakıncalıdır.

DIŞ KULAK YOLU ENFEKSİYONU

Kulak ağrısı, akıntısı veya kızarıklığıyla kendini gösteren dış kulak yolu enfeksiyonu nemli ve sıcak ortamları sever. Bu yüzden yaz mevsiminde sık suya girmek bile tek başına dış kulak yolu enfeksiyonlarının artışına neden olabiliyor.

Dış kulak enfeksiyonundan korunmak için alınması gereken önlemler:

Özellikle enfeksiyona eğiliminiz varsa kulak tıkacı kullanın. Hijyeninden emin olmadığınız sularda yüzmemelisiniz. Kulağınızı pamuklu çubuk gibi nesnelerle temizlemeyin, kaşımayın. Kulaklarınızın kuru kalması çok önemlidir. Banyo veya yüzmenin ardından nemli kalan kulakların dış kısmını bir havlu veya bez yardımıyla kurulayın. Dilerseniz saç kurutma makinesini en düşük ayara getirip, 30 santim uzaktan da kulağınızı kurutabilirsiniz. Duş alırken kulağınıza mümkün olduğunca su kaçmaması için dikkatli olun.

KRONİK HASTALIKLARA DİKKAT!

Aşırı sıcaklar kronik hastalığı olan bireyleri olumsuz yönde etkilemektedir. Isı düşürücü bir mekanizma olan terlemeyle birlikte sıvı kaybının fazla olduğu durumlarda; özellikle diyabet, kalp ve böbrek hastalıkları kötüleşebiliyor.

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Edvin Murrja damar yapısı daha hassas olan bu hastaların ani ve büyük değişimlere ayak uydurmakta zorluk çekebileceklerini belirterek, ‘Bu durum da hipertansiyon, vücutta sıvı kaybı, kalp ritim bozukluğu ve böbrek yetmezliği gibi sorunlara davetiye çıkarabiliyor. Her gün 2-3 litre sıvı alımı, dinlenmek ve yoğun güneşe maruz kalmaktan kaçınmak en basit ve etkili önlemleri oluşturuyor’ dedi.

İLİşKİLİ HABERLER Çocuklarda En Sık Rastlanan Yaz Hastalıkları: İdrar Yolları Enfeksiyonu

Çocuklarda En Sık Rastlanan Yaz Hastalıkları: İdrar Yolları Enfeksiyonu

Dış Kulak Yolu Enfeksiyonu Nedir? Dış Kulak Enfeksiyonu Tedavisi

Dış Kulak Yolu Enfeksiyonu Nedir? Dış Kulak Enfeksiyonu Tedavisi

Çocuklarda Sık Görülen Yaz Hastalıkları Nelerdir?

Çocuklarda Sık Görülen Yaz Hastalıkları Nelerdir?

Yüksek Tansiyon Kronik Hastalık Mıdır?

Yüksek Tansiyon Kronik Hastalık Mıdır?

İLİşKİLİ GALERİLER Yazın Coronavirüs Salgını Etkisini Azaltacak Mı?

Yazın Coronavirüs Salgını Etkisini Azaltacak Mı?

Salgın Stresi Stres Cilt Hastalıklarını Artırıyor

Salgın Stresi Stres Cilt Hastalıklarını Artırıyor

Covid-19 Salgını Yazın Bitecek mi?

Covid-19 Salgını Yazın Bitecek mi?

Yüzdeki Gözeneklerden Doğal Yolla Kurtulun

Yüzdeki Gözeneklerden Doğal Yolla Kurtulun

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.