DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

Çocuk Sağlığı ve Obeziteye Dikkat: Uzmanlardan Önemli Uyarılar

Çocuk sağlığı ve obezite konusunda uzmanların önemli uyarılarını keşfedin. Sağlıklı beslenme ve düzenli fiziksel aktivitenin önemi ile çocuklarınızın sağlıklı büyümesine katkıda bulunun. Bilgilenin, önlem alın!

07.09.2024
A+
A-

Çocuk Sağlığı ve Obezite Uyarıları

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Nesiman Alili, ergenlik döneminde obezite yaşayan bireylerin yaklaşık %70’inin erişkinlikte de obezite sorunu yaşadığını belirterek, bu konuda ailelere önemli uyarılarda bulundu. Dr. Alili, “Çocukların okul döneminde obezite riskine karşı korunmaları için düzenli egzersiz ve dengeli beslenme şarttır. Çocukların her gün en az bir saat hareket etmelerini sağlayacak aktiviteler yaptırmak, sağlıklı yaşam alışkanlıkları kazandırmak adına büyük önem taşır” dedi.

Güven Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uzman Dr. Nesiman Alili ve Güven Çayyolu Cerrahi Tıp Merkezi Psikiyatri Bölümü’nden Uzman Psikolog Hilal Savaş, okulların açılmasına sayılı günler kala çocukların sağlığı ve psikolojileri hakkında dikkat çeken uyarılarda bulundu.

En Yaygın Hastalık: Üst Solunum Yolu Enfeksiyonları

Uzman Dr. Alili, okul ve kreş çağındaki çocukların karşılaştıkları bulaşıcı hastalıklara dikkat çekerek, “Kreş ve okul çağındaki çocuklarda en yaygın bulaşıcı hastalıklar üst solunum yolu enfeksiyonlarıdır. Bu enfeksiyonların %80’den fazlası virüs kaynaklıdır. Bu virüs enfeksiyonları bazen okullarda ve kreşlerde yayılan su çiçeği, el ayak – ağız hastalığı ve beşinci hastalık gibi döküntülü hastalıklara yol açabilir. Ayrıca, ailelerin endişe duyduğu beta streptokok bakterisinin neden olduğu enfeksiyonlar da sıklıkla görülmektedir” şeklinde konuştu.

Bu hastalıklardan korunmanın en etkili yolunun hijyen kurallarına dikkat etmek olduğunu vurgulayan Alili, “Çocuklara düzenli el yıkama alışkanlığı kazandırmak, kapalı ortamların (sınıfların) sık havalandırılması, gerektiğinde maske kullanımı ve sosyal mesafe kurallarına uyulması, hastalıklara yakalanma riskini önemli ölçüde azaltır” dedi.

Üç Temel Meseleye Dikkat Edin

Sık hastalanan çocuklarla ilgili üç temel noktaya dikkat çekerek Alili, “Eğer çocuğunuz sık sık hasta oluyorsa, bağışıklık sistemini güçlendirmek için üç temel meseleye dikkat etmeniz gerekmektedir; dengeli ve sağlıklı bir beslenme, yaşına uygun yeterli ve düzenli uyku, ayrıca günlük fiziksel aktivite. Özellikle beslenmede vitamin ve mineral yönünden zengin doğal gıdalar tüketmek, bol su içmek, çocukların hastalıklara karşı direncini artırır” ifadelerini kullandı.

Obeziteye Dikkat

Dr. Alili ayrıca, okul döneminde karşılaşılabilecek obezite sorununa da dikkat çekti. Obezite riskinin yüksek olduğunu belirten Alili, “Ergenlik döneminde obez olan çocukların %70’i erişkinlikte de obezite sorunu yaşayabilmektedir. Bu nedenle, çocukların okul döneminde obezite riskine karşı korunmaları için düzenli egzersiz ve dengeli beslenme şarttır. Çocuklara her gün en az bir saat hareket etmelerini sağlayacak aktiviteler yaptırmak, sağlıklı yaşam alışkanlığının gelişmesi açısından büyük önem taşır. Ayrıca, protein, sebze, meyve ve tam tahıllar açısından zengin, şekerden ve paket gıdalardan yoksun bir diyet, obezite riski ile mücadelede etkili olacaktır” şeklinde uyarılarda bulundu.

Okul Güvenli Bir Yer Olmalı

Uzman Psikolog Hilal Savaş da ilk kez okula başlayan çocukların psikolojik süreçleri hakkında ailelere önemli tavsiyelerde bulundu. “İlk kez okula başlayacak çocuklar, evlerinden ayrılarak yeni bir sosyal çevreye adım atarlar. Bu değişim, kaygı ve endişe yaratabilir” diyen Savaş, çocukların adaptasyon sürecinde ailelerin destekleyici bir tavır sergilemelerinin önemine vurgu yaptı. “Çocuklarla duygularını konuşmak ve okulun güvenli bir yer olduğunu vurgulamak, bu süreçte faydalı olacaktır” dedi.

Savaş, okul fobisi ile ayrılık anksiyetesinin sıklıkla karıştırıldığını ancak bu durumların birbirinden farklı süreçler olduğunu belirtti. “Ayrılık anksiyetesi, özellikle küçük çocuklarda, anne-babadan ayrılma sırasında yoğun kaygı yaşanması durumudur. Okul fobisi ise, okul ortamına karşı geliştirilmiş bir korkudur. Her iki durumda da çocukların duygusal süreçlerini yakından takip ederek, gerektiğinde uzman desteği almak önemlidir” şeklinde konuştu.

Rutin Oluşturmanın Önemi

Yeni bir eğitim yılına başlayan çocukların düzenli bir rutin oluşturmasının duygusal ve zihinsel gelişimleri açısından kritik öneme sahip olduğuna dikkat çeken Savaş, “Uyku, beslenme ve oyun saatlerini belirleyip disiplinli bir şekilde uygulamak, çocukların kendilerini güvende hissetmelerini sağlar. Ailelerin bu dönemde en önemli görevi, çocuklarına sabır ve anlayışla yaklaşmaktır. Çocuklarınızın okul hayatına dair kaygılarını hafifletmek için onların duygularını dinlemek ve destekleyici olmak, adaptasyon sürecini kolaylaştıracaktır” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

Δ

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.