DOLAR 32,3659
EURO 35,0042
ALTIN 2.325,73
BIST 9.085,30
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

Çocuk Giyiminde Boğulma Tehlikesi!

18.09.2021
A+
A-

Bazı ihraç çocuk giysileri, boğulma riski taşıyan, standart dışı kordonları sebebiyle Avrupa Birliği’nden uyarı aldı. Bakanlık yetkilileri, söz konusu ürünlerin iç piyasaya verilmeyerek imha edildiğini aktardı.

Bazı ihraç çocuk giysileri, boğulma riski taşıyan, standart dışı kordonları sebebiyle Avrupa Birliği’nden uyarı aldı. Bakanlık yetkilileri, söz konusu ürünlerin iç piyasaya verilmeyerek imha edildiğini aktardı.

Eğitim hayatının başlamasıyla birlikte milyonlarca öğrenci okula başlarken, Türkiye menşeli çocuk giysilerinde kordon riski meydana çıktı. Boğulmaya yol açabileceği vurgulanan kordon ve büzme ipleri için Avrupa’dan Türkiye’ye bildirimde bulunulurken, yetkililer söz konusu ürünlerin ihraç ürünü olduğunu, tespit edilmesi halinde imha edileceğini, iç piyasaya verilmeyeceğini aktardı.

KORDON VE BÜZME İPLERE DİKKAT!

Ulaşılan bilgiye göre, Ticaret Bakanlığı tarafından 2021 yılı eğitim dönemi tekstil ürünlerinde gerçekleştirilen denetimlerde, çocuk giysilerinde kullanılan kordon ve büzme iplerinin standartlara uygun olmadığı anlaşıldı. Belirlenen ürünlere, idari para cezası, ilan, piyasaya arzının yasaklanması ve piyasadan toplatılması yaptırımlarının uygulanacağı açıklandı. Konuyla ilgili ihracatçılar uyarıldı. Uyarıda, çocukların sağlığını korumak ve AB’de Türk ürünlerinin imajını koruyarak olası maddi kayıpların önüne geçebilmek amacıyla üretici ve ihracatçıların mevzuat ve standartlara uyması istendi.

Ulaşılan bilgiye göre söz konusu standart, 14 yaşına kadar olan çocuklar için kostümler ve kayak giyim de dahil olmak üzere, çocuk giyim ürünlerinde kullanılan kordon ve büzme iplerini kapsamakta. Çocuk giysilerinde bulunan uzun kordonlar ve büzme iplerinin boğulma ve yaralanmaya neden olabileceği vurgulanıyor.

RAPEX (Avrupa Birliği Topluluk Hızlı Alarm Sistemi) tarafından son 3 senede toplanan ürünler ile alakalı Türkiye’ye yapılan 148 bildirimden 54’ü için AB üyesi ülkelerce, çocukların sağlığı açısından riskler taşıdığı söylendi. Bu mevcut ürünlerin piyasa denetiminin Ticaret Bakanlığı’nca yapıldığının altı çizildi.

Türkiye’den Avrupa pazarına ulaşan çocuk giysilerindeki kordon ve büzme iplerinin daha önce bildirim konusu olduğu, bel ve boyun bağlarının normale uygun olmaması sebebiyle boğulma ve yaralanma risklerine dikkat çekildiği öğrenildi.

İÇ PİYASAYA VERİLMEYECEK

Verilen bilgilere göre, Ticaret Bakanlığı yetkilileri, Avrupa Birliği’yle uyumlaştırılan Türk mevzuatına göre ürünlere üretim safhasında denetim yapıldığını, ardından iç piyasa ya da ihracata yönelik arzda bulunulduğunu vurguladı. Yetkililer yaptıkları açıklamada ‘’Bazen gözden kaçan olabiliyor, RAPEX sistemi yakalıyor’’ diye belirtti. Türkiye’ye de Avrupa’dan ithalat yapıldığını söyleyen yetkililer, gelen ürünlerin sertifikasına bakıldığını bununla birlikte risk esaslı denetim yapıldığının altını çizerek, ‘’Biz de uygunsuzluk yakalarız, bunu bildiririz.’’ dedi. Yetkililer, ihracattan geri döndürülen ürünlerin iç piyasaya verilmeyeceğini söyleyerek üretici firmasınca imha edilmesinin sağlandığını vurguladı.

ÜRÜN DENETLEMESİ RİSK ESASINA GÖRE…

Açıklama yapan yetkililer, ürünler ile alakalı asıl denetimin TÜRKAK tarafından akredite edilmiş uygunluk denetim kuruluşlarınca üretim safhasında gerçekleştirildiğini belirterek,  ‘’Koordinasyon Ticaret Bakanlığı’ndadır, biz de o ürünlerle ilgili tedbirleri artırır.’’ diye söyledi. Yetkililer, ithalatta da risk esasına göre ürün denetlemesi yapıldığını ayrıca bu kapsamda özellikle Uzak Doğu menşeli ürünlere çok fazla dikkat edildiğini kaydetti.

BU ÜRÜNLER İÇİN TOPLATMA KARARI ALINDI!

Ürünleri alacak veliler, ürünlerin güvenilirliğini Ticaret Bakanlığı’nın www.guvensizurun.gov.tr adresinden kontrol edebilmekte. Son 10 bildirime göre, Slime Bebe isimli üründe izin verilen limit değerin üzerinde bor maddesi, Özbayraktar marka oyuncak araba, Popsicles marka keçeli kalem ve İmamoğlu marka salıncaklı bebeklerde 36 aydan küçük çocuklar için boğulma tehlikesi; Bestway, Pangda ve İntex marka şişme simitte ve Bermuda marka 2 tane marka bot ve bir şişme simitte fiziksel ve mekanik özellikler bakımından ilgili tebliğin temel gereklerini karşılayamama tespit edildi. Söz konusu olan ürünler için piyasaya arzın yasaklanması ve toplatma kararı alındı.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.