DOLAR 32,2633
EURO 35,0663
ALTIN 2.466,23
BIST 10.319,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Açık
İstanbul
22°C
Açık
Cts 21°C
Paz 24°C
Pts 23°C
Sal 24°C

Sigara İçilen Ortamda Koronavirüs Daha Hızlı Bulaşıyor

22.10.2020
A+
A-

Yediden 70’e tüm insanlığı etkileyen Kovid-19 salgınıyla mücadele hız kesmeden devam ederken, sigara içmek için maskesini çıkaran vatandaşların, virüsü 2 kat daha hızlı yaydığı ortaya çıktı. Tütün ürünlerinin tüketildiği ortamlarda sosyal mesafenin en az 4 metreye çıkarılması gerektiğini belirten Dicle Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Koronavirüs Yoğun Bakım Koordinatörü Prof. Dr. Recep Tekin, tedbirlerin gevşetilmemesi konusunda önemli uyarılarda bulundu.

Prof. Dr. Recep Tekin, sigara ve nargilede üfleme seviyesinin çok daha fazla olduğunu bu yüzden Kovid-19’un daha hızlı yayıldığını belirterek, ‘Koronavirüs damlacık ve hava yoluyla bulaştığı için bu tip bir ortamda aslı kalmasını etkileyen faktörlerden bir tanesi de duman olabiliyor. Özellikle kalabalık ve kapalı ortamlarda sigara, nargile dumanının arttığı alanlar, koron virüs açısından risk oluşturabiliyor. Sigara içilen kapalı ortamlarda pasif içiciler var ise onlar açısından risk oluşturabiliyor. Sonuç itibari ile solunum yoluna temas etmiş dumanın koronavirüslü birinin dumanı dışarı üflemesi ile birlikte ortamda diğer kişiler açısından her ne kadar sigara içmeseler de pasif içici durumda olmaları nedeni ile virüs kapabilir’ dedi.

‘SİGARA VEYA NARGİLE İÇERKEN SOSYAL MESAFENİN ARTIRILMASI GEREKİYOR’

Kapalı ortamlarda dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Tekin, ‘Mümkün olunduğu kadar kapalı ortamlarda bulunulmasın. Sigara içiyorsanız maske kuralı devre dışı kalıyor, kapalı ortamlarda sigara içilmesini tavsiye etmiyoruz, açık alanlarda içiliyorsa mümkün oldukça tek olunması ve yakın mesafede kimsenin olmamasını tavsiye ediyoruz. 1.5 metre maskeli sosyal mesafede güvenli sosyal mesafe diyoruz, sigara veya nargile kullanırken maske kullanmıyorsanız, sosyal mesafeyi artırmamız gerekiyor. Sigara içenlerde üfleme daha fazla olduğu için dumanı çok ileriye üfleyebiliyorlar. Böyle durumlarda sosyal mesafeyi 2 metre daha fazla tutmamız sağlıklı olacak’ diye konuştu.

İLİşKİLİ HABERLER Derya Tuna: Koronavirüs Sebebiyle Düğün Yapmayacağız

Derya Tuna: Koronavirüs Sebebiyle Düğün Yapmayacağız

Koronavirüs Nefesten Tespit Edilecek

Koronavirüs Nefesten Tespit Edilecek

Dmitriy Stuzhuk, Koronavirüs Nedeniyle Yaşamını Yitirdi

Dmitriy Stuzhuk, Koronavirüs Nedeniyle Yaşamını Yitirdi

Gökhan Töre ile Buket Töre Koronavirüs Kurallarına Uymadı

Gökhan Töre ile Buket Töre Koronavirüs Kurallarına Uymadı

İLİşKİLİ GALERİLER Türkiye'de Koronavirüs Son Durum

Türkiye’de Koronavirüs Son Durum

Chanel Defilesinde Koronavirüs Unutuldu

Chanel Defilesinde Koronavirüs Unutuldu

Koronavirüsü Yenen Nihat Hatipoğlu Yaşadıklarını Anlattı

Koronavirüsü Yenen Nihat Hatipoğlu Yaşadıklarını Anlattı

 Sen Çal Kapımı Dizisinin Oyuncusu Koronavirüs Çıktı

Sen Çal Kapımı Dizisinin Oyuncusu Koronavirüs Çıktı

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.