DOLAR 32,5383
EURO 34,9001
ALTIN 2.427,33
BIST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Az Bulutlu
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Çar 22°C
Per 20°C
Cum 19°C
Cts 18°C

Çin, iPhone X ve iPhone 8 satışlarını yasakladı!

10.12.2018
A+
A-

Çin’de yer alan bir ön mahkemece alınan karar ile birlikte Apple’ın Qualcomm’a karşı haksız olduğu kararı verildi. Çin mahkemesi tarafından verilen karar doğrultusunda Çin, iPhone X, iPhone 8, iPhone 8 Plus ve iPhone 6s’e kadar olan iPhone modellerinin satışları geçici olarak durdurdu.

Mahkemeye göre, Apple‘ın Qualcomm‘a  ait olan fotoğrafların yeniden boyutlandırılması ve dokunmatik ekranda uygulamaların yönlendirilmesi olan patentleri ihlal ettiği belirtiliyor.

Eğer yüksek mahkemelerce söz konusu bu durum onaylanırsa, geçtiğimiz yıl tanıtılan iPhone X‘dan iPhone 6S’e kadar olan modellerin yerel olarak satışı tamamen yasaklanacağı da duyuruldu.

Mahkeme tarafından alınan karar sonrasında Apple tarafından yapılan açıklamada” Tüm iPhone modelleri Çin’de müşterilerimiz için kullanılabilir durumda.” ifadelerine yer verildi. Tüm bunların haricinde ise Apple, Qualcomm yasaklama çabasını çaresizlik olarak nitelendirdi.

Söz bu durumun sadece iOS 11 için geçerli olmadığını da özellikle belirten yetkililer, eğer böyle bir yasak uygulanmaya başlanırsa, mevcut iPhone kullanıcılarının söz konusu bu yasaktan etkilenmeyeceği de özellikle belirtiliyor. Tabi, bu davanın Apple ile Qualcomm arasından ki tek davanın olmadığını da unutmadan söyleyelim.

İkili arasında daha önceden neler yaşanmıştı?

Geçtiğimiz ay ortaya çıkan dava dosyalarına göre çipset üreticisinin, bazı gizli bilgilerin ve ticari sırlarının Apple tarafından sızdırıldığını öne sürülmüştü. Apple hırsızlık iddiası konusunda herhangi bir açıklama yapmadı. Üstelik sızdırılan bu sırların Qualcomm’un ezeli rakiplerinden biri olan Intel’e gönderilmesi işi içinden daha da çıkılmaz bir hâle getirdi.

İkili arasında daha önce imzalanan ana yazılım anlaşmasının, gizli bilgilerin rakip firmayla paylaşılması sonucunda ihlal edildiği ifade edilmişti.

Bilindiği üzere iPhone’un son gözdeleri XS serisinde şirket Qualcomm’un çiplerini kullanmamıştı. İkili arasındaki sorunların bir kısmının da bu durumdan kaynaklandığı iddia edilmişti.

Yonga üreticisinin genel danışmanı olay üzerine yapmış olduğu açıklamayla Donald Rosenberg ”Şirketin değerli ticari sırlarının yasalara aykırı bir şekilde kullanılması, bir rakibe yardımcı olacak şekilde paylaşılması bize zarar verir ve bu durumun devam etmesine izin verilmemelidir.” ifadelerine yer vermişti.

Apple hırsızlık iddiasını nisan ayında cevaplayacak

İki dev firma arasında yapılan anlaşmaya göre Apple şirketi Qualcomm’un paylaştığı kaynak kod yazılımının ve araçlarının bilgi güvenliğini sağlamak zorundaydı. iPhone’larda kullanılan Intel çiplerinin performanslarını yükseltmek için çipset üreticisinin ticari sırlarının kullanılması bardağı taşıran son damla oldu. Çip üreticisinin bu bilgiyi ortaya çıkardıktan sonra kanıtları dava dosyasına eklediği ifade edildi.

Nisan ayında yapılacak duruşmaya yeni suçlamalar ekleyen yonga üreticisinin davayı kazanıp kazanmayacağını zaman gösterecek. Peki, sizce yaşanılan bu olayda hangi taraf haklı? Düşüncelerinizi yorum kısmından aktarabilirsiniz. Yorumlarınızı bekliyoruz…

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.