DOLAR 32,3374
EURO 34,8108
ALTIN 2.390,60
BIST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Açık
İstanbul
19°C
Açık
Pts 21°C
Sal 24°C
Çar 19°C
Per 17°C

Ciğerlerin Yenilenmesine Yardımcı Oluyor

22.08.2020
A+
A-

Eşek dikeninden yapılan yemeğe kenger meftunesi deniliyor. Lezzetti ve son derece sağlıklı olan eşek dikeni sigaranın ciğerlere verdiği yıkıcı etkiyi ortadan kaldırmaya yardımcı olmaktadır.

EŞEK DİKENİ NEDİR?

Eşek dikeni papatyagiller familyasındandır. 1 veya 2 yıl yaşayabilen bu bitki çorak arazi ve tarlalarda yetişebilmektedir. İnce ve çengelli olan kenger bitkisi temmuz ve ağustos aylarında iyice çiçek verir. Temmuz ve ağustos aylarında eşek dikeninin rengi erguvan ve beyaz rengini almaktadır. Eşek dikeninin çiçekleri yaşken güzel kokuludur fakat kuruduklarında kokusu tamamen kaybolur.

EŞEK DİKENİ HANGİ BÖLGELERDE YETİŞİR?

Kırmızı ve mor renkte çiçekler açan eşek dikeni, ülkemizin neredeyse çorak olan hemen hemen her arazisinde yetişebilmektedir. Eşek dikeninin Türkiye’de yetiştiği yerler, Ege bölgesi, Doğu Anadolu ve Güney Doğu Anadolu bölgesidir. Eşek dikeni nadir olarak Ege ve Akdeniz bölgesinde de yetiştiği görülmektedir.

Eşek dikeninin ege bölgesinde kenger ismiyle kahvesi yapılmaktadır. Eşek dikeninin en çok zeytinyağlı yemeklerinin yapıldığı yer ege bölgesidir. Bununla beraber eşek dikeninin Diyarbakır’da kenger meftunesi adında kuzu etli kavurması yapılmaktadır.

EŞEK DİKENİNİN FAYDALARI

Eşek dikeninin sağlık açısından birçok faydası bulunmaktadır. Lezzetli bir şekilde yemeklerinin yapıldığı eşek dikeninin faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz:

MİGRENİ TEDAVİ EDER

Eşek dikeninin kramp çözücü özelliği bulunmaktadır. Bu özelliği sayesinde migren ve çeşitli baş ağrıları tedavisinde etkili olduğu bilinmektedir.

SİNDİRİM İSTEMİNE İYİ GELİR

Eşek dikeni zengin lif oranı sayesinde sindirim sistemini iyileştirmektedir. Aynı zamanda sinir sistemini onararak vücuttaki kanı temizlemeye yardımcı olmaktadır.

KARACİĞER YAĞLANMASINDA YEMEĞİ TÜKETİLEBİLİNİR

Eşek dikeni en çok karaciğer organına fayda sağlamaktadır. Karaciğer yağlanması olanlar eşek dikeni yemeğini haftada en ez iki veya üç kere tüketebilirler. Geleneksel olarak diyabet, göğüs ağrısı, kalp krizi, mide ağrısı, vitiligo, ishal ve bronşit tedavisinde kullanılır.

BÖBREKLERİN ÇALIŞMASINI SAĞLAR

Eşek dikeni böbreklerde oluşan sorunları çözerek, idrar yollarındaki problemlerin giderilmesine yardımcı olmaktadır. Karaciğer iltihabı dahil, aşırı alkol ve bazı ilaçların sebep olduğu safra yolu iltihabı, siroz ve kronik karaciğer hastalılarında olumlu katkılar sağlar.

SİGARANIN ZARARLARINI ETKİSİZ HALE GETİRİR

Eşek dikeni sık sık tüketildiğinde kan temizleyici özelliği sayesinde sigaranın zararlı etkilerini yok etmeye yardımcı olmaktadır.

İLİşKİLİ HABERLER Sindirim Sistemini Hızlandıracak 6 Besin!

Sindirim Sistemini Hızlandıracak 6 Besin!

Sindirim Sistemini Destekleyen Mucizevi Besin

Sindirim Sistemini Destekleyen Mucizevi Besin

Eşek Sütü Faydaları

Eşek Sütü Faydaları

Böbrek Taşına Neden Olduğu Ortaya Çıktı!

Böbrek Taşına Neden Olduğu Ortaya Çıktı!

İLİşKİLİ GALERİLER Çok Dar Pantolon Sindirim Sisteminizi Bozabilir

Çok Dar Pantolon Sindirim Sisteminizi Bozabilir

Böbreklerin Çalışmasına Yardımcı Besinler

Böbreklerin Çalışmasına Yardımcı Besinler

Bu Besinler Migrenle Savaşıyor!

Bu Besinler Migrenle Savaşıyor!

Sigaranın Zararlarını En Aza İndirmenin 10 Yolu

Sigaranın Zararlarını En Aza İndirmenin 10 Yolu

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.