DOLAR 32,3441
EURO 34,8731
ALTIN 2.377,97
BIST 10.209,71
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
15°C
Hafif Yağmurlu
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 21°C
Sal 24°C

CERN’dekinden 1000 Kat Daha Yüksek Enerjiye Sahip Bir Nötrino Tespit Edildi

11.03.2021
A+
A-

Nobel ödüllü fizikçi Sheldon Glashow, 1960 yılında yayınlamış olduğu bir makalede doğru koşullar altında antinötrinoların elektronlarla etkileşime girebileceğini öne sürmüştü. Rezonans adı verilen bu süreçte o zamanlar henüz keşfedilmeyen bir parçacık oluşacağı ön görülüyordu ki “W bozonu” adı verilen bu parçacık, 1983 yılında keşfedildi. 

Bilim insanları, Glashow’un teorisini sonuç bazında kanıtlamış olsalar da bugüne kadar böyle bir süreç hiç gözlemlenmemişti ve böylesine ağır bir yapı ortaya çıkarmak için müthiş derecede yüksek enerjiye ihtiyaç duyulacağını ifade etmişlerdi. Zira bu süreç, CERN’deki Büyük Hadron Çarpıştırıcısında üretilenden yaklaşık 1000 kat daha yüksek enerjiye sahip bir nötrinoyu gerekli kılıyordu.

nötrino

Dün itibarıyla Nature’da yayınlanan ‘IceCube ile Glashow rezonansında partikül tespiti’ başlıklı bir makaleye göre bilim insanları buzul kıta Antarktika’da yüzeyin altında gömülü halde olan IceCube Neutrino Gözlemevi sayesinde ilk kez bir nötrinonun astrofiziksel kökene sahip olduğunun kanıtlandı.

Paylaşılan bilgilere göre uzayda neredeyse ışık hızında ilerleyen yüksek enerjili bir nötrino, 2016 yılında Dünya’ya geldi ve Güney Kutbundaki buz tabakasında bulunan bir elektrona çarptı. Bu çarpışma sonucunda tıpkı Glashow’un öngördüğü gibi yeni parçacıklar ortaya çıktı. Glashow, söz konusu yüksek enerjili parçacıklar için kara delikler gibi doğal hızlandırıcılardan faydalınabileceğini öngörüyordu ki söz konusu gözlemin uzaydan gelen bir parçacığın elektron ile etkileşimi sayesinde gerçekleşmesi, bu öngörüyü de haklı çıkardı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.