Çanakkale’de Çalışan Çanaklar: Gülhan Cebeci’nin Seramik Atölyesi ve Öğrenci Büyüsü
Çanakkale’de Çanaklar: Gülhan Cebeci’nin seramik atölyesi ve öğrencilerin büyülü yolculuğu, ilham veren zanaatkarlıkla dolu.
Yalova’da yaşayan ev hanımı Gülhan Cebeci, hobiden çıkıp seramik sanatında kendi atölyesini kurdu. Altınova’da yaşayan ve iki çocuk annesi olan Cebeci, iş temposunun getirdiği ayrık zamanlarda sanata yönelerek öğrenci yetiştirmeyi de sürdürmektedir. Eşi sürekli denizlerde görevi nedeniyle yokluğunu hissettirdiğinde, bir sanat dalına sarılma ihtiyacı doğdu ve bu ihtiyaç onu seramik yolculuğuna taşıdı.
İlk olarak kağıt sarma sanatıyla başlayan yolculuğu, zamanla resim ve çini kurslarıyla derinleşti. Yaklaşık on yıl önce müze ziyaretlerinde karşılaştığı arkeolojik buluntular, seramik alanına olan merakını perçinledi. Kurslar alarak usta öğretici konumuna yükselen Cebeci, atölyesinde hem seramik ürünler üretiyor hem de yeni öğrenciler yetiştiriyor. AA muhabirine seramik sanatının araştırma ve geliştirme gerektirdiğini vurgulayan Cebeci, sık sık tarihi mekanları ve çıkan eserleri görmek için gezintilere çıktığını belirtti. Desenler, malzemeler ve çalışma tarzı hakkında şu açıklamayı yaptı: “Çobankale kazı alanından aldığım desenlerle farklı tasarımlar oluşturdum. Günümüz renklerini kullanarak modern bir yaklaşım kazandırdım; desenleri birleştirmek adeta puzzle çözmek gibi heyecan verici.”
“Ünlü sanatçılar için özel tasarımlar yapıyorum” ifadesiyle devam eden Cebeci, modern seramik siparişlerini de karşılayan bir atölye işletebilmenin heyecanını paylaşıyor. Atölyesini ziyaret edenler, seramik üretim sürecinin merakını giderirken, çocuklar için de özel kurslar ve deneyim olanakları sunuyor. Kurslar bazı günlerde ücretsiz olarak kapısını açan atölye, toplumsal sorumluluk projesi kapsamında gelenlere gönüllü deneyim imkanı da tanıyor.
Kapısının herkese açık olduğunu söyleyen Cebeci, çocuklar için yürütülen etkinliklerin yalnızca stresi azaltmakla kalmadığını, ellerindeki çamurun yayılan hissiyle özgün ürünler ortaya çıktığını belirtiyor. “Sanatın sonu yok; ne koyarsak yolumuza devam ediyoruz” diyen Cebeci, farklı teknikler ve stiller denemeye devam ediyor. Ayrıca ünlü sanatçılar için yaptığı özel tasarımlardan aldığı olumlu geri dönüşler de motivasyonunu artırıyor.
Atölyesinde çamurun seramiğe dönüşüm aşamalarını da paylaşan Cebeci, seramik meraklılarını atölyeye davet ediyor ve isteyenler için ücretsiz kurslar da sunduklarını ekliyor.
Kaynaklar: AA / Sıtkı Yıldız – Kültür Sanat; Haberler.com