DOLAR 32,5581
EURO 34,9788
ALTIN 2.420,94
BIST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 17°C
Paz 19°C
Pts 19°C

Bütçeden AR-GE için gelecek yıl 18,6 milyar liralık kaynak

18.10.2022
A+
A-

“Araştırma Geliştirme ve Yenilik Programı” programı kapsamında AR-GE çalışmalarına 2023 yılı bütçesinden yaklaşık 18,6 milyar lira ödenek ayrılacak.

2023 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi’nden derlenen bilgiye göre, AR-GE harcamasının gayrisafi yurt içi hasılaya (GSYH) oranı, tam zamanlı eşdeğer (TZE) cinsinden AR-GE personeli sayısı ve Türkiye kaynaklı bilimsel yayın sayısı alanlarında program hedefleri belirlendi.

Söz konusu hedeflere ulaşılması için bütçeden 18 milyar 589 milyon lira kaynak ayrıldı.

Bu çerçevede, tüm devlet ve yükseköğretim kuruluşları ile AR-GE yapan sanayi ve hizmet sektörlerinde faaliyet gösteren tüm girişimlerin AR-GE harcamalarının GSYH’ye oranının yıl sonunda yüzde 1,32 olarak gerçekleşeceği tahmin ediliyor.

Bu oranın gelecek yıl yüzde 1,5’e çıkarılması hedefleniyor.

Bir kişi ya da grup tarafından AR-GE faaliyetleri için harcanan sürenin aynı dönemde çalışılan toplam süreye bölünmesi yoluyla hesaplanan Tam Zaman Eşdeğer (TZE) süresinin yıl sonunda 261 bin 800 olarak gerçekleşeceği öngörülüyor. TZE cinsinden AR-GE personeli sayısının 2023’te 300 bine ulaşması bekleniyor.

Uluslararası kabul görmüş veri tabanlarında yer alan ve makale ve derleme türündeki Türkiye adresli yayın sayısının da gelecek yıl 58 bine yükseltilmesi hedefleniyor.

Anılan hedeflerin gerçekleştirilmesi için sorumlu idare TÜBİTAK’a gelecek yıl bütçeden yaklaşık 14 milyar 438 milyon lira ödenek ayrılması öngörüldü.

    Paylaş
Twitter Facebook Flipboard Linki Kopyala
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.