Bunlar Kalp Rahatsızlığı Belirtisi mi? Yazın Sık G…
Sıcak yaz günlerinin en sık karşılaşılan ve oldukça rahatsız edici durumlarından biri halsizlik ve terleme belirtileri. Peki sıkça karşılaşılan bu durumun aslında bir kalp rahatsızlığı belirtisi olabileceğini biliyor musunuz? Sizin için araştırdık…
Çağımızın en sık görülen rahatsızlıklarından biri kalp hastalıkları. Hayati tehlike oluşturan kalp hastalıklarının birçok türü bulunmaktadır. Bunların başında en tehlikelisi olarak adlandırılan gizi kalp hastalığıdır. Yaz aylarında daha sık görülen bu durumun ise en yaygın belirtisi terleme ve halsizliktir. Bizde sizin için yaz aylarında daha sık görülen kalp hastalıkları belirtilerini uzmanından öğrendik. İşte detaylar…
Ülkemizde kalp ve damar hastalıklarının yüzde 20’si gizli kalp olarak adlandırılan sessiz iskemi hastalığı olduğuna değinen Prof. Dr. Bilal Boztosun, bu hastalığın belirtileri ve risklerine karşı uyarılarda bulundu.
Kalp rahatsızlıklarının büyük bir nedeninin ‘sessiz iskemi hastalığı’ olduğunu dile getiren Boztosun, bu hastalığın efor halindeyken kendini göstermeye başladığına dikkat çekerek, ‘Vücudunun alarm vermesiyle bireyler, kendilerini zorlamaktan kaçınarak doktora daha erken başvurabilir. Ancak gizli kalp hastalığı olanlarda göğüs ağrısı gibi erken uyarı mekanizması olmadığı için istirahate geçmezler. Aktivitelerle kalbi zorlamaya devam ederek kalp krizinin oluşmasına zemin hazırlar. Bu durum, gizli kalp hastalığı olanların doktora geç başvurmasına ve kalp krizine bağlı ölümlerin diğer hastalara kıyasla en az 2 kat daha yüksek çıkmasının başlıca sebebidir’ şeklinde konuştu.
KİLO PROBLEMİ OLANLARDA RİSK DAHA BÜYÜK
Gizli kalp hastalığının belirtilerinin daha etkili durumlar olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Boztosun, özellikle diyabet hastalarında gizli kalp hastalığına dair kalp krizi durumumun daha sık görüldüğünü dile getirerek, ‘Yapılan çalışmalarda ileri evre kontrolsüz şeker hastalığı olanlarda gizli kalp hastalığı riske yüzde 60’a ulaşabiliyor. Yine aşırı kilolu bireyler, kronik akciğer hastalığı, uyku apnesi, total kolesterol 240 mg/dl üzeri veya LDL kolesterol 160 mg/dk üzeri veya HDL kolesterol 35 mg/dk altı olanlar, sigara kullananlar ve kadınlarda gizli kalp hastalığı riski daha yüksek. Yine ileri yaşta, kalp nakli öyküsü olanlarda da gizli kalp hastalığı riski daha fazla’ dedi.
ANİ TANSİYONA DİKKAT!
Bir diğer gizli kalp hastalığı belirtisi olan durumun ani tansiyon yükselmesi olduğuna dikkat çeken Boztosun, ‘Yeni başlangıçlı ani yükselen tansiyonu olan bireyler de mutlaka gizli kalp hastalığı açısında gerekli kontrolden geçmeli. Belirli periyodlarla check-up kontrolleri olası ileride gelişebilecek kalp krizi riskine karşı korunmada mutlak fayda sağlar. Darlık tespit edilen hastalardan uygun olanlarda, kalp damarları balon ve stent gibi yöntemlerle açılır. Cerrahi işleme uygun olan hastalarda, açık kalp operasyonu yapılır’ açıklamasında bulundu.
BELİNİZİ ÖLÇMEYİ ALIŞKANLIK HALİNE GETİRİN
Sağlıklı yaşamın en önemli şeylerinden birinin düzenli egzersiz yapmak olduğunu ifade eden Prof. Dr. Boztosun, ‘Sağlıklı bir yaşam biçimini benimsemek çok önemli. Doymuş, katı yağlardan fakir, günlük toplamda tüketilen tuz miktarının bir çay kaşığını aşmayacak şekilde olması, sigara içilmemesi, bel çevresini erkeklerde 94 cm, kadınlarda 88 cm’nin altında tutmaya çalışmak, haftada en az 5 gün, minimum toplamda 1,5 saat orta tempolu egzersiz yapmak olası kalp krizinden korur” tavsiyelerinde bulundu.
EN YAYGIN BELİRTİ NEFES DARLIĞI VE BULANTI
Gizli kalp hastalığının en yaygın belirtisinin nefes darlığı ve mide bulantısına olduğuna değinen Boztosun, ‘Ağrısı olmayan, yalnızca nefes zorluğu, halsizlik, bulantı, kusma ve terlemesi şikayetlerinin de gizli kalp hastalığı bulgusu olabilir. Şeker hastalığı olan, ailesinde yaygın kalp hastalığı bulunan ve yaşam tarzına dikkat etmeyen kişiler göğüs ağrısı gibi şikayetleri olmasa bile gerekli tetkikleri yaptırmalı. Risk faktörleri olan kişiler mutlaka şeker, kolesterol tetkiklerini yaptırmalı tansiyon değerlerini ölçtürmelidir’ şeklinde konuştu.