DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

Bu Site ile Evinizin Altından Fay Hattı Geçip Geçmediğini Öğrenebilirsiniz

26.11.2022
A+
A-

Türkiye’nin gündemini şu sıralar, zaman zaman unuttuğumuz deprem gerçeği oluşturuyor. Çünkü zaten uzunca fay hatları üzerinde duran ülkemiz, özellikle de şu sıralar adeta beşik gibi sallanıyor. Ülkemiz, 6.8’lik Elazığ depreminin yaralarını saramamışken ardından Manisa ve Marmaris’te yaşanan depremler, tüm Türkiye’nin yüreğini bir kez daha ağzına getirdi.

Tüm bu sorulara verilecek cevaplar, aslında bizim hayatta kalma şansımızı belirliyor. Peki, evinizin altından fay hattı geçip geçmediğini öğrenebileceğinizi biliyor muydunuz?

Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şube Başkanı Engin Er, vatandaşların Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü’nün (MTA) internet sitesine girerek, evlerinin altından fay hattı geçip geçmediğini rahatlıkla öğrenebileceklerini söylüyor. 

istanbul

Türkiye’nin deprem haritasını hepimiz biliyoruzdur. An itibarıyla gözünüzün önüne geldiğini düşündüğümüz o harita, Türkiye’nin hemen her yerinin büyük bir depremle karşı karşıya olduğunu gözler önüne seriyor. İşte MTA da bu gerçekliğin farkında ve bu yüzden de vatandaşların bilgilendirilmesi için bu önemli projeye imza atmış durumda.

Vatandaşların internet üzerinden parsellerinin veya evlerinin neresinden fay hattı geçtiğini çok net bir şekilde görebileceklerini aktaran Er, “Bugün E-devlete giriş yaptığımızda parselimizin zemin özelliklerini de görebiliyoruz. Dolayısıyla doğal afet anlamında çok net bilgilere sahip olabiliriz. Bunların yanı sıra en önemli şey binaların güvenliğidir. Binalarda mühendislik hizmeti alınmamışsa o bina güvenli bina değildir” ifadelerini kullandı.

Bununla birlikte, bir evin fay hatlarına ne kadar mesafede olduğunun kesin olarak bilinmesi için zemin etüdü yaptırılması gerektiğine dikkat çeken Er, “Zemin etüdü mevcut binalara da yapılmaktadır. Sadece yeni yapılan binalar değil. Bundan sonra beton, demir ve proje uygunluğunu test ederek güvenli bir bina olup olmadığını net şekilde öğrenilebilir. Eğer bina sağlam değilse güçlendirme yapılabilir. Eğer zemin sağlam değilse zemin iyileştirme de yapılabilir” şeklinde konuştu.

Şehirlerin daha güvenli olmasının planlamadan geçtiğini belirten Er, bunun için belediyelere ve merkezi idareye çok büyük görevler düştüğünü söyledi. Evinizin altından veya yakınından fay hattı geçip geçmediğini buradan öğrenebilirsiniz. (Yoğunluktan dolayı siteye erişim konusunda sıkıntı yaşayabilirsiniz, eğer ilk seferde ulaşamazsanız ara ara tekrar denemenizi öneririz)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.