Brüksel’de Alkol Bağımlılığına Dikkat Çeken Etkinlik
Brüksel’de alkol bağımlılığına dikkat çekmek amacıyla düzenlenen bu etkinlik, toplumsal farkındalığı artırmayı ve bağımlılık sorununa çözüm yolları aramayı hedefliyor. Katılım ücretsizdir, herkesi bekliyoruz!
Brüksel’de Alkol Bağımlılığı Üzerine Önemli Etkinlik
Belçika’nın başkenti Brüksel’deki Avrupa Parlamentosu’nda (AP) alkol bağımlılığı başta olmak üzere Yeşilay’ın Türkiye’de yürüttüğü çalışmalar, uygulamalar, özgün mücadele yöntemleri ve sunduğu hizmetler detaylı bir şekilde ele alındı. Etkinlik, AP üyesi ve Avrupa Birliği Komisyonu’nun sağlıktan sorumlu eski üyesi Vytenis Andriukaitis, Belçika Sağlık Bakanı Frank Vandenbroucke’nin Kabine Başkanı Tina Van Havere ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölge Ofisi’nde Alkol, Yasa Dışı Uyuşturucular ve Cezaevi Sağlığı Danışmanı Dr. Carina Ferreira-Borges gibi önemli isimlerin katılımıyla gerçekleştirildi.
Yeşilay Uluslararası İşbirlikleri Bölümü Müdürü Sedef Erçetin, AP’de AA muhabirine yaptığı açıklamada, üç gün süren etkinliğin sonuçlarını değerlendirdi. 2024 yılı itibarıyla alkolün zararlarının önlenmesi konusunda Avrupa’nın en büyük kuruluşlarından biri olan EUROCARE’de “özel danışman” statüsüne atandıklarını belirten Erçetin, “Aktif şekilde bu paydaşımızla birlikte çalışıyoruz.” dedi.
EUROCARE tarafından Avrupa Alkolün Zararları Farkındalık Haftası 2024 (AWARH 2024) AP kampanyasına “resmi ortak” olarak davet edilen Yeşilay, etkinlikte stant kurarak farkındalık çalışmaları gerçekleştirdi. Erçetin, bu süreçte etiketleme konusuna odaklandıklarını ifade ederek, “Avrupa’da alkol ürünlerinin 1,2 oranının altındaki ürünlerde etiketleme, kalori değerleri ve içerik bilgileri zorunluyken, 1,2’nin üzerine çıktığında bu zorunluluk ortadan kalkıyor. Bizim beklentimiz, tütün ürünlerinde olduğu gibi alkolün zararlarına da değinen etiketlerin yer almasıdır. Bu sayede insanlar alkolün riskleri hakkında bilgi sahibi olabilmelidir.” şeklinde konuştu.
Erçetin, Avrupa’da alkol bağımlılığına bağlı hastalıklardan muzdarip birçok insanın bulunduğuna dikkat çekerek, “Ülkemiz bu konularda AB’nin ilerisinde. Elbette daha fazla çalışma yapılabilir ancak biz çok önceden bu etiketleme işlemini gerçekleştirmiş bulunuyoruz. DSÖ standartlarıyla ilerliyoruz.” ifadelerini kullandı.
Alkol tüketiminin güvenlik sınırının olmadığını vurgulayan Erçetin, “Ne kadar fazla tüketilirse, riskleri o kadar artar.” diyerek Türkiye’nin alkolle mücadele politikasının oldukça beğenildiğini belirtti. Bağımlılığın oluşmadan önlenmesinin en etkili mücadele yöntemi olduğunu dile getiren Erçetin, Yeşilay danışmanlık merkezleri (YEDAM) aracılığıyla ücretsiz psikososyal hizmetler sunduklarını kaydetti.
Erçetin, konuşmasını şu sözlerle tamamladı: “Yeşilay olarak hem ülkemizde hem de dünya genelinde bağımlılıkların oluşumunu engellemek veya bu bağımlılıklardan kurtulmak amacıyla hizmet vermeye çalışıyoruz. Bu nedenle uluslararası düzeyde faaliyetler sürdürüyoruz. Avrupa’da yaşayan Türk toplumumuz var, ancak biz herkese eşit şekilde yaklaşmayı hedefliyoruz. Sağlık önlemlerine ve etiketleme konularına, tütün paketlerindeki gibi önem verilirse alkol bağımlılığı konusunda daha sağlıklı çözümler elde edileceğini düşünüyoruz.”