DOLAR 35,8440
EURO 37,2194
ALTIN 3.225,97
BIST 10.004,38
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 12°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
12°C
Hafif Yağmurlu
Pts 7°C
Sal 5°C
Çar 5°C
Per 7°C

Hindistan’da Beyin Yiyen Amip Hastalığını Yenen 14 Yaşındaki Çocuğun Hikayesi

Hindistan’da beyin yiyen amip hastalığına karşı mücadele eden 14 yaşındaki bir çocuğun ilham verici hikayesini keşfedin. Sağlık mücadelesi ve azmiyle bu zorlu süreci nasıl aştığını öğrenin.

30.07.2024
A+
A-

Hindistan’da Nadir Bir Başarı: Beyin Yiyen Amip Hastalığından Kurtulan Bir Çocuk

Hindistan'da Nadir Bir Başarı: Beyin Yiyen Amip Hastalığından Kurtulan Bir Çocuk

Hindistan’da, “beyin yiyen amip” olarak bilinen Naegleria fowleri tarafından neden olunan Primer Amibik Meningoensefalit (PAM) hastalığını yenmeyi başaran nadir kişilerden biri olarak bir çocuk öne çıktı. Bu çocuğun hikayesi, hastalığın ne kadar tehlikeli olduğunu ve erken teşhis ile tedavi sürecinin ne denli önemli olduğunu gözler önüne seriyor.

Olay, 14 yaşındaki Afnan Jasim’in, haziran ayında Kerala eyaletine bağlı Kozhikode bölgesinde bir gölette yüzdükten sonra nöbet geçirmesi ve şiddetli baş ağrısı şikayetleri ile hastaneye kaldırılmasıyla başladı. Afnan’ın babası, MK Siddiqui, oğlunun belirtilerini Nipah virüsü ile ilişkilendirerek hastaneye gitmeye karar verdi. Nipah virüsü, hem hayvanlarda hem de insanlarda ağır enfeksiyonlara yol açabilen bir virüs olarak biliniyor.

Ölümcül Hastalığa Yakalandıktan 3 Günde İyileşmeye Başladı

Aile, üçüncü hastaneye ulaştıklarında, doktor Abdul Rauf, Afnan’ın PAM hastalığına yakalandığını teşhis etti. Rauf, hemen 24 saat içerisinde tanı koyduklarını ve amipin muhtemelen Afnan’ın yüzdüğü göletten bulaştığını ifade etti. Hastalığın teşhisinin ardından, mikrop öldürücü ilaçlarla hızlı bir tedavi sürecine geçildi. Rauf, “Hastamız ilk gün nöbetlerden dolayı çok da kendinde değildi. Ancak 3 gün içinde Afnan iyileşmeye başladı.” şeklinde bilgi verdi. Bir hafta sonra yapılan kontrollerde amipin vücuttan tamamen temizlendiği tespit edildi. Afnan, tedavi sürecinin devamı olarak bir ay boyunca ilaç kullanmaya devam etmek zorunda kalacak.

Beyin yiyen amipin genellikle tatlı su göllerinde, özellikle ılık sularda bulunduğu biliniyor. Doktor Rauf, “İnsanlar, doğrudan göl suyuna dalmamalı çünkü bu yolla amip kolayca vücuda girebilir. Eğer su kirliyse, amip burun yoluyla vücuda girebilir.” diyerek, hastalıktan korunma yolları hakkında bilgi verdi.

Babanın Sosyal Medyada Okudukları Oğlunun Hayatını Kurtardı

Afnan’ın babası MK Siddiqui, sosyal medyada gördüğü bir bilgilendirme kampanyası sayesinde oğlunun hastalığını fark etti. Siddiqui, Kerala’da bir çocuğun Nipah virüsü nedeniyle hayatını kaybettiği haberini okurken, ölümcül beyin yiyen amip hakkında da bilgiye ulaştığını belirtti. “Enfeksiyon nedeniyle nöbetlerin olabileceğini okudum. Afnan nöbet geçirmeye başlayınca hemen yerel hastaneye götürdüm.” diyerek, sosyal medyanın bu tür kritik durumlarda ne kadar önemli bir bilgi kaynağı olabileceğini vurguladı.

Beyin Yiyen Amipten Ölüm Oranı Yüzde 97

Beyin yiyen amipin neden olduğu PAM hastalığına yakalanan kişilerin ölüm oranı oldukça yüksektir ve bu oran yüzde 97 olarak biliniyor. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) verilerine göre, 1971-2023 yılları arasında Avustralya, ABD, Meksika ve Pakistan’da PAM’a yakalanan sadece 8 kişi hastalığı yenmeyi başardı. Bu durum, hastalığın tedavisinde erken teşhisin ne kadar kritik olduğunu bir kez daha gözler önüne seriyor.

Kaynak: AA / Güncel

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.