DOLAR 32,3374
EURO 34,8108
ALTIN 2.390,60
BIST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Paz 20°C
Pts 21°C
Sal 24°C
Çar 18°C

Boston Dynamics’e Google’dan rakip geliyor

04.03.2020
A+
A-

Robotların geliştirilmesi hayatımıza daha fazla dahil olmalarına neden oluyor. Robot endişesi de birçok kişinin yaşadığı durumlardan. İnsanların işlerini ellerinden alacağı düşüncesinin yanında bir de robotların insanlığı yok edeceği gibi felaket senaryoları da bulunuyor.

Şu an için bu iki durumun ve diğer her senaryonun gerçekleşmesi mümkün değil ancak Google algoritması robotların yürümeyi daha kolay öğrenmesini sağlayabilir.

Robotları daha kullanışlı hale getirmek için bir kilometre taşı diyebileceğimiz Google algoritması, Boston Dynamics robotlarının çektiği işkenceden(sağlamlık testinden) kurtarabilir.

İnsanların müdahalesi olmadan birçok robot düştüğü yerden kalkamıyor ve bu da yüzlerce kiloya ulaşabilen bu metal yığınlarının sadece yerden kaldırılması için birkaç insana ihtiyaç duyulmasına neden oluyor.

Mevcut algoritmaları başarıyla değiştiren Google Robotik’teki bilim insanları bu algoritma sayesinde kendiliğinden birkaç adım atabilen, düşmeden dönüş yapabilen dört ayaklı bir robot geliştirdiler.

Geliştirilen bu robot gerçeğe yakın yüzeylerde test edildi ve başarıya ulaşıldı. Basamaklar ve engebeli arazilerde eğitilen bu yeni robot kendi başının çaresine bakabildi.

Robotu eğitme aşamasında onun bölgesini kısıtlayarak aynı anda birden fazla manevra yapması sağlandı. Bu şekilde robot yürürken bir engebe ile karşılaşırsa bu yolu tanıyıp kendisine uygun bir yol bulacak.

Google algoritması robotların bulundukları alandaki araziyi tanıyıp yapması gereken hamleleri ayarlamasını sağlıyor. Böylelikle robot insan desteğine gerek kalmadan hareket edebiliyor.

Bu algoritmayı keşfeden bilim insanları, diğer robot türlerinde de bu algoritmayı kullanarak başarıya ulaşıp ulaşılamayacağını öğrenmeye çalışacak.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.