DOLAR 32,5788
EURO 34,9797
ALTIN 2.428,46
BIST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 17°C
Paz 19°C
Pts 19°C

Bir Sinirbilimci, Egzersizin Beyniniz İçin Ne Kadar Önemli Olduğunu Açıkladı

22.06.2021
A+
A-

Egzersizlerin vücuda faydalı olduğunu hepimiz biliriz. Yaptığımız bu egzersizler görünüşümüzü olumlu yönde etkilerken vücudumuzdaki sistemlerin de daha verimli çalışmasına destek olur. Klinik Psikiyatri Profesörü John Ratey, yapılan bu egzersizlerin vücudun bilişsel kısmı için de önemli olduğunun altını çizmişti.

Fakat egzersizlerin vücudumuzun bilişsel bölümüne yani beynimize olan etkisinin nasıl aşamalardan geçtiği hakkında bilgi edinebileceğimiz bir makale öne sürülmemişti. Şimdiyse Wayne State Üniversitesinden Arash Javanbakht egzersiz sırasında beynimizde neler gerçekleştiğini açıklığa kavuşturuyor. 

Seçimlerimiz ve eylemlerimiz ile bilincimizi sürekli yeniden inşa ediyoruz

Egzersizler

Yukarıda bahsettiğimiz John Ratey gibi Javanbakht da beynimizin etkileyici derecede karmaşık olmasından bahsediyor ve yetişkin bir bireyin bile beyninin ne kadar değişime meyilli olduğu karşısında şaşkın olduğunu dile getiriyor.

Bu noktada egzersizler, beynimizin bu denli değişkenliğini destekliyor ve gelişimini hızlandırıyor gibi görünüyor. Javanbakht, beyinde bulunan ‘beyin türevli nörotrofik faktör’ adındaki nöron ve beyin hücreleri üreten molekülün sayısının, aerobik gibi egzersizler sayesinde önemli derecede arttığını söylüyor. Bu da bu egzersizleri yapan kişilerin hem vücutlarının hem de bilinçlerinin faydalandığı anlamına geliyor.

Egzersiz

Bunun yanında yapılan egzersizlerin, adlarına aşina olduğumuz, mutlu ruh hallerinden ve motivasyondan sorumlu olan dopamin ve endorfin gibi nörotransmiterlere olumlu yönde etki ettiği de bilgiler arasında. Ayrıca Javanbakht, egzersizler sayesinde bağışıklık sisteminin daha verimli çalıştığını ve iltihapların önlendiğini belirtiyor.

Sonuç olarak egzersizlerin sadece vücudumuz için değil, beynimiz için de oldukça faydalı olduğunu bilimsel yönden de öğrenmiş olduk. Fakat tüm bunlar, Usain Bolt veya Arnold Schwarzenegger gibi hayatınızı spora adamanız veya spor salonlarından çıkmamanız gerektiği anlamına gelmiyor. Bilgilere göre gün içinde çok kısa süreliğine egzersiz yapanların veya gün içinde sadece 15 dakikalık bir yürüyüş yapan bir bireyin bile beyin etkinliğinde artış gözlemlenebiliyor. Bu faydalardan yararlanabilmenin bedava olduğunu unutmayalım. Sonuçta Sağlam kafa, sağlam vücutta bulunur. Javanbakht’ın paylaştığı yazıya buradan ulaşabilirsiniz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.