DOLAR 32,1982
EURO 35,0407
ALTIN 2.504,44
BIST 11.059,91
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 25°C
Açık
İstanbul
25°C
Açık
Çar 22°C
Per 22°C
Cum 23°C
Cts 22°C

BİR SATRANÇ DEHASI “THE QUEEN’S GAMBIT”

31.10.2020
A+
A-

SİCİLYA SAVUNMASI



Amerikalı yazar Walter Tevis‘in 1983 tarihli aynı adlı romanından uyarlanan The Queen’s Gambit mini dizisi, Netflix platformunda yayına girdi. Başrolünü genç yaşta yer aldığı büyük yapımlarda sergilediği olağanüstü performansıyla yıldızı parlayan Amerikalı oyuncu Anya Taylor-Joy üstleniyor. Amerikan rüyası temasını muhteşem bir şekilde işleyen dönem dizisi The Queen’s Gambit; 1950’lerde annesini trafik kazasında kaybettikten sonra yetimhanede büyüyen küçük yaştaki bir kızın, keşfettiği müthiş satranç yeteneği sayesinde bir anda ülkenin gündemine oturmasını ve aynı zamanda bu uğurda ödediği bedelleri kusursuz bir şekilde işliyor. Dram türündeki mini dizi The Queen’s Gambit, özellikle satranç oyununu seven genç izleyici kitlesine hitap eden, heyecan ve hüzün arasında gidip gelen kusursuz işlenmiş bir Netflix yapımı.

DİZİNİN KONUSU

1950’lerde Elizabeth “Beth” Harmon adlı genç kız, Kentucky’deki bir yetimhanede büyüdüğü sırada okulun hademesi olan William Shaibel, kıza satranç oyununu öğretir. Bir satranç dehası olduğunu keşfeder ve dünyanın en büyük satranç oyuncularına kafa tutar. Ancak yıldızlığa uzanan bu yolculuğun ağır bedelleri olacaktır.

Yaratıcıları Scott Frank, Scott Allan ve Allan Scott‘ın olduğu dizinin oyuncuları arasında; Anya Taylor-Joy, Bill Camp, Harry Melling, Marielle Heller, Chloe Pirrie, Dolores Carbonari, Matthew Dennis Lewis ve Thomas Brodie-Sangster gibi isimler yer alıyor.

LUJIN SAVUNMASI

Annesini trafik kazasında kaybetmesi, yetimhane hayatı, üvey ailesiyle yaşadığı trajik olaylar ve satranç dünyasındaki ağır rekabet, delilik ve dahilik arasında gidip gelen Beth Harmon’ı madde ve alkol bağımlısı haline getiriyor. Burada hikaye izleyiciye; aslında büyük yeteneğin ve dehanın getirdiği hayatın, aslında çok ince bir çizgide gittiğini ve büyük sorumluluk gerektirdiğini gösteriyor. Dahi deli temasının işlendiği en güçlü hikayelerden birisi de; 20. yüzyılın en büyük isimlerinden birisi olan Rus asıllı Amerikalı yazar Vladimir Nabokov‘un 1930’da yayınlanan romanı Lujin Savunması‘dır. Bu roman müthiş bir satranç dehası olan Aleksandır İvanoviç Lujin adlı karakterin trajik hayatını işler. Deha ve delilik arasında kalan bu karakter, yeteneğin getirdiği büyük sorumluluğu taşıyamaz ve sonu hüsran olur. Nabokov, bu temayı romanında muazzam bir üslupla işlemişti. The Queen’s Gambit’teki Beth Harmon karakterinin de, bu ince çizgide gidip gelerek sürüklendiğini görüyoruz.

LEVENFISH VARYANTI

Kentucky, Lexington’daki Fairfield Lisesi’nde okuyan Beth Harmon adlı genç kız, ülkedeki üst düzey satranç turnuvalarında ustaları peşi sıra ezip geçiyor ve bir anda zirveye yerleşiyor. Ancak bu hızlı ve büyük yükselişin aynı zamanda çok ağır bedelleri oluyor. Bu bedellerden bir tanesi de erkek egemen satranç ustalarına karşı verdiği mücadele. Büyük satranç turnuvalarına katılan ve onların arasında yükselebilen tek kız Beth Harmon, aslında hikayede açık olarak verilmese de cinsiyetçilikle büyük bir mücadele veriyor. Örneğin Rusya’da düzenlenen turnuvada Rus erkek oyuncuların birleşip genç kızı yenmek için fikir alış verişi ve planlar yapmaları, Beth Harmon’ı en çok zorlayan mücadelelerden birisi oluyor.

NAJDORF VARYANTI

7 bölümlük mini dönem dizisi olan The Queen’s Gambit, üvey annesiyle çıktığı yolculuklarda kendisini keşfeden ve bu uğurda ağır bedeller ödenen bir hayatın anlatıldığı azim dolu bir yol hikayesini konu alıyor. Amerikan Rüyası temasını eğlenceli ve zaman zaman da dramla işleyen yapım, anlatımındaki ustalık sayesinde satranç oyununu bilmeyen izleyicilerin bile beğenerek seyredeceği türde bir mini dizi.

İyi Seyirler Dilerim

EFE TEKSOY

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.