DOLAR 35,3291
EURO 36,4792
ALTIN 3.033,04
BIST 10.000,72
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
15°C
Parçalı Bulutlu
Cum 11°C
Cts 9°C
Paz 6°C
Pts 6°C

Bilim İnsanlarının, Dünyanın En Tuhaf Canlılarından Birinin Rengiyle İlgili Müthiş Keşfi

04.11.2020
A+
A-

Dünya üzerinde birçok garip canlı yaşasa da bu canlıların en gariplerinden biri ornitorenktir. Bu ilginç hayvanın bir ördek gibi gagası olmasına ve yumurtlamasına rağmen memeli olması, zehirli pençeleri oldukça dikkat çekici bir tür olmasına neden oluyor. Bu özelliklere de bir yenisi eklendi.

Bilim insanlarının yeni keşfi, bu canlıların ilginç evrimi konusunda da yeni bir bilgiyi ortaya çıkardı. Buna göre ornitorenklerin kürkü, morötesi ışık altında genelde yeşil renkte olmak üzere parlıyor. 

Karanlıkta parlayan tek tür

ornitorenk

Yeni araştırma Mammalia dergisinde yayınlandı. Makalede bu keşifle birlikte ornitorenklerin “biyofloresan bir tek delikli memelinin görüldüğü ilk kayıt” ifadesi kullanıldı. Ornitorenkler, hali hazırda çok nadir bir memeli alt grubu olan ve yumurtlayan tek delikliler ailesinin bir üyesi olarak biliniyor.

Biyofloresan canlılar düşük dalga boyundaki ışığı alıp daha sonra onu dışarıya yüksek dalga boyuna sahip ışık olarak yansıtan canlılardır. Bazı türlerde gördüğümüz gibi kendilerinden bir ışıkları bulunmamaktadır. Biyofloresan özellikler daha önce kuşlar, böcekler, deniz canlıları ve bitkiler gibi farklı türlerde de rastlanan bir olgudur.

Keşfin hikayesi ise oldukça ilginç. Aslında araştırmanın başındaki isim olan bilim insanı Paula Spaeth Anich, ekibi ile birlikte başka bir türü incelerken kürkteki pembe parlamanın üzerine ornitorenklerin bu özelliğini keşfetti. 

Biyofloresan türler hakkında yeni ufuklar

ornitorenk

İlk anda çalışmaya merak üzerine tesadüfen başladıklarını söyleyen araştırmacı, memelilerde biyofloresan kürkün kökeninin ne kadar eskiye gittiğini de ortaya koymak istediklerini ifade etti. 

Tek deliklilerin 150 milyon yıldan daha uzun bir süre önce diğer memelilerden ayrılmaya başladığını söyleyen araştırmacı, bu türler arasındaki ayrım bu kadar eski olmasına rağmen özelliğin kaybolmamış olmasının da inanılmaz olduğunu söylüyor. Yeni keşif bu özelliğin düşünülenden daha sık görülebileceğini ortaya koyuyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.