DOLAR 32,3374
EURO 34,8108
ALTIN 2.390,60
BIST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Açık
İstanbul
19°C
Açık
Pts 21°C
Sal 24°C
Çar 20°C
Per 18°C

Bilim İnsanları, İlk Kez Radyo Teleskobuyla Kahverengi Cüce Tespit Etti

24.11.2020
A+
A-

Gökbilimciler, ilk kez bir radyo teleskopu kullanarak soğuk kahverengi cüce ya da diğer bilinen adıyla bir süper gezegen keşfetti. Kahverengi cücelerin kütlesinin Jüpiter’in 15 ila 75 katı arasında olduğu ve tıpkı bizim sistemimizdeki bazı gezegenler gibi gazlı bir atmosfere sahip olduğu biliniyor.

İlk kez radyo teleskopuyla kahverengi cüce tespit edildi

kahverengi cüce, süper gezegen

BDRJ1750+3809 olarak sınıflandırılan ve Elegast olarak adlandırılan bu kahverengi cüce, radyo gözlemleriyle tespit edilen ilk yıldızdan küçük gök cismi oldu. Independent’ta yer alan habere göre bu nesneler, genellikle kızılötesi gökyüzü araştırmalarıyla tespit ediliyor.

Kahverengi cüceler, füzyon reaksiyonlarını gerçekleştiremedikleri için radyo dalga boyunda ışık yayar. Ayrıca radyo dalgaları ve kutu ışıkları gibi radyasyonlar üretmek için elektronlar gibi yüklü parçacıkları hızlandırırlar. Radyo salınımları bu zamana kadar çok az sayıdaki kahverengi cücede gözlemlendi ve bunların hepsi de kızılötesi araştırmalarla tespit edildi.

kahverengi cüce

Bu seferki kahverengi cücenin radyo teleskopuyla tespit edilmesi, gökbilimcilerin çok soğuk ve soluk objeleri de tespit edebileceklerini göstermiş oldu. Bu, ayrıca serbest bir şekilde gezegen gaz devi ötegezegenlerin de tespit edilebilmesinin yolunu açtı. Araştırmanın ortak yazarı Michael Liu, bu çalışmanın Güneş’in etrafındaki en soğuk nesneleri bulmak için de yeni bir kapı araladığını söyledi.

Ayrıca soğuk kahverengi cücelerin, bilim insanlarının radyo teleskoplarıyla ölçtüğü ötegezegenlere en çok benzeyen nesneler olması sebebiyle bu keşfin, bilim insanlarına ötegezegenlerin manyetik alanlarını ölçmede yardımcı olabileceği ifade ediliyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.