DOLAR 32,3374
EURO 34,8108
ALTIN 2.390,60
BIST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Paz 19°C
Pts 21°C
Sal 24°C
Çar 19°C

Bilim İnsanları, Dünyanın İlk 3.200 MP’lik Fotoğrafını Çekti

24.10.2020
A+
A-

California’da bulunan SLAC National Accelerator Laboratory’de (Ulusal Hızlandırma Laboratuvarı) bulunan bilim insanları, dünyanın ilk 3.200 megapiksellik dijital fotoğrafını çekti.

Araştırmacıların dünyanın ilk 3.200 megapiksellik fotoğrafını çekmesini sağlayan şey ise evreni keşfetmek için inşa edilmiş gelişmiş bir görüntüleme cihazı oldu. Ancak bu cihaz, amaçlandığı gibi yine evreni keşfetmek için kullanılacak.

Dünyanın ilk 3.200 MP’lik fotoğrafı

dünyanın ilk 3200 mp'lik fotoğrafı

(Dünyanın ilk 3.200 MP’lik fotoğrafı)

Şili’deki Vera C. Rubin Gözlemevi’nin direktörü Steven Kahn “Yaklaşık 20 milyar galaksiyi inceleyeceğiz ve kataloglandıracağız” ifadelerini kullandı. İşte dünyanın en büyük dijital kamerası da bu gözlemevinde gece gökyüzünü haritalandırma çalışmalarının merkezinde yer alacak. Kamera, 10 yıl boyunca evrenin en detaylı fotoğraflarını çekecek.

Dijital kameranın öneminden bahseden Kahn, “Aslında gece gökyüzünün büyük bir kısmı teleskoplarla görüntülenmedi” ifadelerini kullandı. Gece gökyüzünü görüntüleyecek olan bu kamera üstünde çalışan ekip, odak düzlemini henüz tamamladı. Söz konusu bu odak düzlemi yarım metreden daha geniş ve bir dizi görüntüleme sensöründen oluşuyor.

3200 MP'lik dijital kamera, dünyanın en büyük dijital kamerası

Kamera üstünde çalışan ekibin tüm bu sensörleri bir araya getirmesi yaklaşık 6 ay sürdü. Bu işlemin yarım yıl sürmesinin sebebi ise kurulum sürecinde sensörlerin birbirine temas etmesi halinde kolayca kırılmasıydı. Yukarıda görmüş olduğunuz odak düzlemi, toplamda 189 sensörden yapıldı.

Kamera henüz tamamlanmadığı için odak düzlemin testinde gözenek projektörü kullanıldı. Test olarak da Vera C. Rubin Gözlemevi’nin, kamera üstünde çalışan ekibin ve “romanesco broccoli” fotoğrafını çektiler.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.