DOLAR 32,3853
EURO 34,5700
ALTIN 2.385,40
BIST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Çar 16°C
Per 18°C
Cum 17°C
Cts 19°C

Beyin Anevrizmaları

30.07.2020
A+
A-

Beyin anevrizmaları, iki şekilde kendilerini belli ederler. Bunlardan ilki, oluşan kitleninin etkisi ile beynin dokusunda herhangi bir bölgenin sıkışmasıdır. Bu durum, beynin o bölgesinde fonksiyon bozukluklarına yol açar ve fiziksel olarak dışardan gözlemlenebilecek belli aksaklıklar baş göstermeye başlar.

Belirtilerden ikincisi ise oluşan anevrizmanın patlaması ile yaşanır. Birinciye göre daha ciddi ve şiddetli bir şekilde gözlemlenir. Anevrizmanın patlaması ile kanama oluşur. Ağır bi baş ağrısı bu kanamanın ilk göstergesidir. Gündeli hayatta yaşanan baş ağrılarından farklı olarak hastalar çok şiddetli bir sancı duymaktadır.

Beyni çevreleyen zarın alt kısmında bir su tabakası bulunur. Gelişen kanama bu suyun içine akmaya başlar ve her yere yayılır.bu şekilde beyin suyunun doğal dolaşımı bozulur ve kafanın içinde büyük bir basınç ortaya çıkar. Bu basınç da şiddetli ağrı yaşanmasının sebebidir. Beyin anevrizmaları oluştuğunda, ağrı dışında şu belirtiler de ortaya çıkabilir:

– Mide bulantısı, istifra

– Çift görme, bulanık görme gibi görüş bozuklukları

– Bellekte, hatırlamakta, algılama ve konsantrasyonda bozulmalar

– Işığa karşı duyarlılık

– Bilinç kaybı yaşanması

– Nöbet geçirme

– Konuşmada bozukluk

– Yürümede bozukluk

– Vücudun herhangi bir bölgesinde duyu kaybı yaşanması

Beyin Anevrizmaları Tanı Yöntemleri

1- Beyin Tomografisi ve MR

Tomografi ile MR yöntemleri beyin anevrizmalarına kesin tanı konulabilmesinde oldukça işe yarar yöntemlerdir. Sonuçlara göre ne tür bir anevrizma oluştuğuna karar verilir.

2- Anjiyo

Beyin anjiyosu, ayrıntılı bir inceleme yapılmak istendiğinde en sık başvurulan yöntemdir. Bu yol ile beyin damar haritası çıkarılarak tanı rahatlıkla koyulabiimektedir.

3- Omurilik Beyin Sıvısı Testi

Bu test, genellikle patlamış bir beyin anevrizmasından şüphelenildiğinde kullanılır. Omurilik sıvısı alınarak bazı incelemeler yapılır ve sonuca ulaşılır.

Beyin Anevrizmaları Tedavi Yöntemleri

Beyinde, yırtılarak kanamaya sebep olmuş anevrizmalar için kullanılan tedavi yöntemleri şunlardır:

1- Cerrahi Klipleme (Mandallama)

Bu bir ameliyat biçimidir. Ameliyat sırasında, kafa kemiğinin bir kısmı yerinden çıkarılır ve beyin zarı açılır. Bu şekilde anevrizmanın beslendiği beyin damarı tespit edilir; bu noktaya metal bir klips yerleştirilerek kanama durdurulur.

2-Endovasküler Koilleme

Bu ameliyatta kafatası açılmamaktadır. Genelde kasıktan girilerek damar içine yumuşak yapılı bir platin tel yerleştirilir. Bu şekilde sorunlu damarda pıhtılaşma oluşturularak kan akışı durdurulur.

3- Akışın Yönünü Değiştirmede Kullanılan Ameliyat Yöntemi

Genel anestezi kullanılarak yapılan bu ameliyat, diğer yöntemler işe yaramadığında kullanılır. Kafatası ve beyin zarı açılır daha sonra atardamarın iç bölümündeki duvara akışın yönünü değiştirmeye yarayan bir stent takılarak damarda kan birikmesi ve damarın patlaması engellenir.

İLİşKİLİ HABERLER Beyin Sağlığınızı Birkaç Soruda Test Edin

Beyin Sağlığınızı Birkaç Soruda Test Edin

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.