DOLAR 32,1837
EURO 34,9509
ALTIN 2.503,16
BIST 10.895,25
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
24°C
Parçalı Bulutlu
Çar 22°C
Per 22°C
Cum 22°C
Cts 22°C

Belki üstümüzden bir papağan geçer

21.10.2018
A+
A-

Gazi Üniversitesi Biyoloji Bölümü Araştırma Görevlisi Dr. Esra Per ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ornitoloji Araştırma Merkezi’nden Doç. Dr. Kiraz Erciyas Yavuz öncülüğünde başlatılıp 800 gönüllüyle bir yıl süren papağan sayımı sonuçlandı. Buna göre ülkemizde 26 ilde yaşadıkları tespit edilen papağanların sayısı 1335. Bu rakam onların henüz doğal dengeleri değiştirecek nüfusa uzak olduklarını gösterse de yine de rekabete girdikleri sincap, karga ve martılar için tehlike çanları çalıyor.

Özellikle 2000’li yıllardan itibaren Türkiye’de yeşil papağanın yayılış alanının ve sayılarının arttığına işaret eden Dr. Esra Per, 1975’le 2015 yılları arasında 26 ile yayıldıklarını söylüyor: “Yeşil papağan 1975-1998 yıllarında 50, 1999’la 2015 yılları arasında ise 186 farklı lokasyonda görülmeye başladı. 40 yıllık sürecin sonunda Türkiye popülasyonu 1355 birey olarak sayıldı. Bu rakam, diğer Batı Avrupa ülkeleriyle kıyaslandığında makul düzeyde.”

Belki üstümüzden bir papağan geçer

Türkiye’de maksimum 1200 metre rakımda görülebilen yeşil papağanlar genellikle 5-120 metre rakımlı deniz kenarındaki yerleşim yerleri ve çevresinde yaşıyor. Tercih ettikleri habitatlar, kentsel parklar ve kentsel ağaçlık alanlar. Genellikle doğu çınarı, Londra çınarı ve palmiye ağaçlarında yuva yapıyorlar. Özellikle yeşil papağanla leş kargası, küçük karga, gümüş martı ve sincap arasında ciddi alan savunmaları yaşanıyor. 

KISA KISA…
Balkonun, çiftliğin olsun
Küçük alanlarda meyve-sebze, hayvan, verimli toprak, su ve gıda üretimi konularında herkese açık ve ücretsiz düzenlenecek ‘Balkon Çiftliği Eğitimi’, bugün Kadıköy Kent Konseyi’nde verilecek. (0216) 347 53 47

Belki üstümüzden bir papağan geçer

Marmara Gölü kurtulacak mı?
Hızla kurumakta ve niteliği bozulmakta olan göllerimizden Manisa’daki Marmara Gölü için tüm ilgili taraflar bir araya geldi ve beş yılı kapsayan bir ‘eylem planı’ oluşturulması kararlaştırıldı. Plan bakanlığın onayı sonrasında yürürlüğe girecek.

Belki üstümüzden bir papağan geçer

Nereye kaçsınlar…
Avcılıkla ilgili düzenlemeleri belirleyen Merkez Av Komisyonu’nun 2018-2019 kararları açıklandı. Buna göre avcılık salı-çarşamba ve cumartesi-pazar olmak üzere haftada dört güne çıkarıldı. Ayrıca salı günleri göçmen kuşlar ve domuz avı serbest bırakıldı; motorlu tekneyle sabit kalmamak koşuluyla av yapılabilir oldu. Özetle, ülkemizde kışlayan kuşların neredeyse tamamı artık hedefte!

Belki üstümüzden bir papağan geçer

Çocuklar sonbaharı karşılıyor
5-8 yaş çocuklar bugün 11.00-12.30 saatlerinde çocuk kitabı yazarı Özlem Şekercioğlu Lesport eşliğinde Emirgân Korusu’nda sonbaharı karşılayacak.Üstelik gezinin sonunda topladıkları malzemelerle ekoheykeller de yapacaklar.

Belki üstümüzden bir papağan geçer
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.