DOLAR 32,2839
EURO 34,8330
ALTIN 2.455,45
BIST 10.218,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
15°C
Hafif Yağmurlu
Cts 21°C
Paz 17°C
Pts 19°C
Sal 20°C

Yedi okyanusun hâkimi olmaya kararlı

26.08.2018
A+
A-

Emre Erdoğan, İzmirli. Çeşme’de yaşıyor. Ortağıyla bir spor salonu var. Kimi zaman orada, kimi zamansa aile işletmesi olan restoranlarında duruyor. Ancak 32 yaşındaki bu adamın aslında kendisininkine benzer hayatı olanlardan büyük farkı var.

O, dünyada çok az sayıda kişinin başarabildiği bir hedefe ulaşmak için durmadan çalışıyor. Her gün sabahın köründe kalkıyor. Mevsim farkı göz etmeden denizde kilometrelerce antrenman yapıyor. Buz gibi sularda yüzüyor.

Bunu neden yaptığını şöyle açıklıyor: “Türkiye’de Aquamasters yarışlarına katıldım. Marmaris, Datça, Kaş, Bodrum’da birinci oldum. Türkiye şampiyonluklarına katıldım. Kupalar kazandım. Çanakkale Boğazı’nı geçtim, birinci oldum. Datça Kış Kupası’nı da kazandım. Türkiye’de kupalar alıyoruz ancak bunlar dünyada bir şey ifade etmiyor. Amacım, dünyanın en zor yedi denizinde Türk bayrağını dalgalandırmak…”

Bu en zor yedi parkur, Dünya Açık Su Komitesi tarafından belirlenmiş durumda. Erdoğan bu parkurları tek tek yüzerken en iyi sürelere de imza atmak istiyor.

class=’cf’>

Dünyada ise sadece 15 kişi yedi denizi aşmayı başarmış. Halihazırda da 300 kişi deniyor. Bu parkurları bitirebilmek için hem fiziken hem de psikolojik açıdan güçlü olmak gerekiyor. Yedi denizin amacı bu; her kategorinin en zor koşullarına göre seçim yapılmış. En yüksek akıntı, en soğuk yer, en uzak mesafe…

Her bir denemenin maliyeti de çok fazla. Erdoğan’ın verdiği bilgiye göre bir deneme için en az 15 bin dolar bütçe gerekiyor.

Sporcuları ‘prime’ yaşında kaybediyoruz

Peki Türkiye’de neden başarılı elde edilemiyor? Erdoğan’a göre bunun çok farklı sebepleri var: “Sporcuyu en iyi yaşı olan ‘prime’ döneminde yani 24-25 yaşlarında kaybediyoruz. Türkiye’de bir sporcunun kafasında artık başka düşünceler oluyor. Okul, federasyon ve kulüp arasında koordinasyon kurulları kurulmalı. Üniversitelerarası yarışmalar her branşta çok iyi düzenlenmeli. Sporcu 16-17 yaşına geldiğinde ailesi ‘Çocuğumuz üniversiteye gidecek’ diyor, her şey bitiyor. İyi sporculara spor akademileri dışında ekstra puan verilmesi gerekiyor. 18-19 yaşında biri 24’ündeki birinin gücünde olamaz. Genelde mukavemet sporlarında yaşlar 24-25. Olimpiyat şampiyonlarının yaş ortalaması böyle.”

Yedi denizi hem de her parkurun en hızlısı olarak bitirmeyi hedefleyen sporcumuzla tekrar hayalini konuşmaya başlıyoruz: “Sadece Emre Erdoğan olarak değil, Türkiye olarak bunu yapmak istiyorum. Önümdeki iki sene çok kritik. Antrenman sayısını artırabilirsem ve kafama takarsam Olimpiyat barajını aşabilirim.”

Artık soğuk suda nabzım bile değişmiyor. Derim fok derisi gibi, denizanası çarpıyor vücudum kabarmıyor.

Yedi okyanusun hâkimi olmaya kararlı

Dipteki çöp ve atıkları mayoma bağlayıp çıkarıyorum

‘Ocean Recovery Alliance’ın (Okyanus İyileştirme Birliği) da gönüllü üyesi olan Erdoğan, iyi bir çevreci aynı zamanda. Her yıl denizleri temizliyor: “Denizden bu kadar faydalanırken ona yardım etmemek olur iş değil. Yüzdüğüm yerlerde kirliliğe artık dayanamıyorum. Kurumlar attığında ceza var ancak kişilere yok. Halbuki en büyük suç kişilerde. Binlerce balina, kaplumbağa bizim yüzümüzden ölüyor. Beni takip edenlerle ve arkadaşlarımla birlikte temizlik yapmaya başladık. Arkas bize bot desteği sağlıyor. Her gittiğim yerde bulunduğum koyun dibini, dışını temizliyorum. Eşim de bana çok yardımcı oluyor. Sığacık’taki Teos Marina’yla işbirliği yapıyoruz, önünden bir kamyon çöp çıkardık. Çeşme Marina’yla da konuştum. Çok içim acıyor. Temizlediğim halde tekrar pislenen o kadar yer var ki… Selimiye’de bir koya gittim; teknesindeki tüm çöpü ağzını kapatıp denizin dibine atmış biri. Yüzerken mayoma bağlayıp çıkarıyorum. Uyardığımda da ‘Sen kimsin, sen devlet misin’ gibi tepkilerle karşılaşıyorum.”

12 ay denizdeyim, doktorlar bile şaşıyor
Erdoğan yılın her ayı denizde antrenman yapıyor. Haftada altı gün, her seferinde ortalama 7-8 kilometre, bazı aylar 11 dereceye kadar düşen suda saatlerce yüzüyor: “Artık soğuk suda nabzım bile değişmiyor. Derim fok derisi gibi. Denizanası çarpıyor, vücudum kabarmıyor. Doktorlar bile buna şaşıyor.”

Yedi okyanusun hâkimi olmaya kararlı

Emre Erdoğan liseyi İzmir’de okudu. Sonra altı yıllığına gittiği Amerika’da işletme, uluslararası ticaret, finansal mühendislik, pazarlama alanlarında dört diploma aldı. Ayrıca anatomi ve insan vücuduna çok meraklı. Evindeki kitapların bir doktordan bile fazla olabileceğini söylüyor.

 

 

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.