DOLAR 32,4031
EURO 34,5974
ALTIN 2.384,54
BIST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Çar 16°C
Per 18°C
Cum 17°C
Cts 19°C

Bazı iplik, menteşe ve askılıkların ithalatında damping önlemi

06.04.2023
A+
A-

Bazı ülkelerden ithal edilen “dokumaya elverişli ipliklerden metalize iplikler”, “menteşeler” ile “sabit askılıklar, şapka askıları, dirsekler, benzeri eşya” için damping önlemi uygulanması kararlaştırıldı.

Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan ithalatta haksız rekabetin önlenmesine ilişkin tebliğler, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, Gürcistan menşeli “dokumaya elverişli ipliklerden metalize iplikler (gipe edilmiş olsun olmasın), ip, şerit veya toz şeklindeki metalle birleştirilmiş veya metalle kaplanmış şerit ve benzerleri” ürününe yönelik başlatılan damping soruşturması sonucu, ürün ithalatının dampingli olduğu ve yerli üretim dalında zarara yol açtığı tespit edildi.

Bu çerçevede, söz konusu ürünün Gürcistan’dan Türkiye’ye ithalatında CIF bedelinin yüzde 15’i oranında dampinge karşı kesin önlemin uygulanmasına karar verildi.

Aynı ürünün Çin, Hindistan, Güney Kore ve Çin Tayvanı menşeli ithalatına yönelik başlatılan nihai gözden geçirme soruşturmasının tamamlanmasıyla da mevcut önlemin yürürlükten kalkması durumunda dampingin ve zararın devam etmesinin veya yeniden meydana gelmesinin muhtemel olduğu saptandı.

Bu kapsamda, ürünün Çin, Hindistan, Güney Kore ve Çin Tayvanı’ndan ithalatında kilogram başına 2,2 dolar dampinge karşı kesin önlem uygulanacak.

ÇİN MENŞELİ MENTEŞELER VE SABİT ASKILIKLARA DAMPİNG ÖNLEMİ

Çin menşeli “menteşeler (sivil hava taşıtlarında kullanılanlar ve nakil vasıtalarına mahsus olanlar hariç)”, “sabit askılıklar, şapka askıları, dirsekler, benzeri eşya” ile “diğerleri, mobilyalar için olanlar (sivil hava taşıtlarında kullanılanlar ve koltuk amortisörleri hariç)” ürünü ithalatına yönelik başlatılan nihai gözden geçirme soruşturması sonucu uygulanan önlemin yürürlükten kalkması durumunda dampingin ve zararın devam etmesinin veya yeniden meydana gelmesinin muhtemel olduğu belirlendi.

Bu kapsamda, Çin’den söz konusu menteşeler, sabit askılıklar, şapka askıları, dirsekler ve benzeri eşyaların ithalatında kilogram başına 1,35 dolar, “Diğerleri, mobilyalar için olanlar (sivil hava taşıtlarında kullanılanlar hariç)” için kilogram başına 0,65 dolar dampinge karşı önlem uygulanması kararlaştırıldı.

NTV’yi sosyal medyadan takip edin

Twitter Facebook
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.