DOLAR 32,2828
EURO 34,6228
ALTIN 2.409,35
BIST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17°C
Az Bulutlu
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Per 19°C
Cum 17°C
Cts 19°C
Paz 20°C

Balayı cennetinde darbe! Çılgın Türk’ün burada yaşadıklarına çok şaşıracaksınız…

13.02.2018
A+
A-
1 / 31

Maldivler’i sırt çantamla düşük bütçeli bir gezi yaparak yerel insanların hayatlarını ve günlük akışı keşfetmeye çalışarak geziyorum. Turkuaz deniziyle insanı kendine çeken, renkli su altı dünyası ile büyüleyen ve bembeyaz sahillerindeki palmiyelerin altında huzurun farklı bir tanımını keşfedeceğiniz Maldivler’de ilginç bir ana denk geldim: darbe! Adayı keşfederken darbe oldu… İşte size diğerlerinden çok ama çok farklı Maldivler gezi rehberi…

Fotoğraflar: Anıl Demir, Alamy

2 / 31

Turkuvaz deniziyle insanı kendine çeken, renkli sualtı dünyası ile büyüleyen ve bembeyaz sahillerindeki palmiyelerin altında huzurun farklı bir tanımını keşfedeceğiniz Maldivler, soğuk kış günlerine sıcak bir mola vermek için sizleri bekliyor.

3 / 31

Yalnızca lüks otel seçenekleriyle dolu olduğu düşünülen Maldivler, son birkaç yılda gelişen yerel turizm sayesinde birçok farklı bütçeye konaklama ve adanın eşsizliklerini deneyimleme imkânı sunuyor.

4 / 31

Ben de Maldivler’de sırt çantamla düşük bütçeli bir gezi yaparak yerel insanların hayatlarını ve günlük akışı keşfetmeye çalıştım. Bir otelle anlaşıp tanıtım videolarını çekme karşılığında üç günlük konaklama ve yemek aldım.

5 / 31

Toplamda altı gün kaldığım bu adalar topluluğunda, beş ada gezip hem turistlerin hem de yerlilerin yaşamlarını tecrübe etme şansı buldum. Gelişimin üçüncü gününde ise ülkede darbe oldu ve 15 günlük Olağanüstü Hal ilan edildi. Şimdi size tüm öğrendiklerimi ve tecrübelerimi aktarmaya çalışacağım.

6 / 31

Yazıya okumaya başlamadan önce şunu unutmayın, Maldivler çok küçük adalardan oluştuğu için her şeyi kolay ve tedirgin olmanızı gerektiren hiçbir durum yok. Bir sorunuz olduğunda bir yerliyi çevirip sorun, kesinlikle yardımcı olacaktır.

7 / 31

Balayı cennetinde darbe!
Takipçilerimden aldığım mesajlar sonrasında öğrendim Maldivler’de darbe olduğunu. İnanasım gelmedi ilk başta çünkü adada en ufak bir hareketlenme yoktu. Herkes gülümseyerek sokaklarda dolaşıyor, bir şeyler satmaya çalışıyor, restoranlara davet ediyordu.

8 / 31

Kaldığım otelin sahibini buldum hemen ve sordum ne olduğunu. Eski cumhurbaşkanları ve şuan ki politikacıların aralarındaki anlaşmazlıklara ülkeyi de sürüklediğini, merak edilecek bir şey olmadığını söyledi.

9 / 31

Havaalanı uçak iniş-kalkışlarına kapatıldı ve yargıçlar gözaltına alınmaya başlandı. Her şeyin normal olmadığını düşündüğüm için başkent Male’ye gidip kendi gözlerimle görmek istedim. Başkente vardığımda her şey üç gün önce geldiğim gibiydi.

10 / 31

İnsanlar feribotlarla ada değiştiriyor, meyve-sebze haline tekneler yanaşıp ayrılıyor, insanlar meyvelerinden ikram ediyor. Sokaklar hâlâ kalabalıktı ve kimsenin yüzünde ne tedirginlik ne de korku görmedim. Adliye sarayının etrafına gittiğimde ise sadece gruplar halinde dolaşan askerler gördüm ama onlar bile gülümseyerek selam veriyorlardı bana.

11 / 31

Ne darbe ne de Olağanüstü Hal ilan edilmesi kimsenin umurunda değilmiş gibi görünüyordu. Otelime geri dönüp yine otel sahibiyle sohbet ettim. Gördüklerimi anlattım. Yapılanların biraz şov amaçlı olduğunu ve Maldivler’de ciddi bir sorun yaşanmayacağını söyledi.

12 / 31

Sebebi ise ada otellerinin sahibi olan büyük şirketler ve zengin kişilerin asla turizme zarar verecek bir şeye izin vermeyecek olmalarıymış. “Maldivleri oteller yönetir, politikacılar sadece kuralları belirler” cümlesi durumu en iyi açıklayan şeydi sanırım.

13 / 31

Maldivler’e ulaşım…
Çok geniş bir alana yayılmış bu adalar dizisinde birkaç farklı havaalanı mevcut. Gideceğiniz otelin ya da adanın yakınındaki havaalanını tercih etmenizi şiddetle tavsiye ediyorum çünkü adalar arasında ciddi mesafeler olabiliyor. Gideceğiniz adaya indikten sonra ise birçok seçenek mevcut. Toplu taşıma feribotları, sürat motorları, deniz uçakları ve özel tekneler ulaşım için kullanılıyor.

14 / 31

En çok kullanılan havaalanı Velana International Airport’a indikten sonra, önceden anlaştıysanız otelinizin karşılama görevlileriyle buluşup adanıza gidebilirsiniz.

15 / 31

Benim gibi ulaşımınızı kendiniz sağlayacaksanız paranızı bozdurup Maldiv Rufiyaa’sı alabilirsiniz. Şu anki kur 1 TL için 4, 1 dolar için 15, 1 Euro için 18 Rufiyaa. Hemen havaalanının çıkışından 3.25 rufiyaa ödeyerek feribot biletinizi alıp, önündeki Male feribotlarına binerek 10 dakikada başkente ulaşabilirsiniz.

16 / 31

Male’den diğer adalara doğru yapacağınız toplu taşıma feribot yolculukları da genelde 5-50 rufiyaa arasında değişiyor. Güneyde bulunan Maafushi Adası’na toplu taşıma ile gitmek isterseniz süre iki saat ve bilet ücreti 22 MVR. Aynı adaya sürat teknesi 25 Dolar ve 35 dakika sürüyor. Bütçenize göre ucuz ya da hızlı ulaşım seçenekleri mevcut.

17 / 31

Maldivler’de konaklama
Yerliler ve turistlerle dolu olan adalarda, iki kişilik odalar için 30 dolardan başlayan konaklama seçenekleri mevcut ve hepsi klimalı. Ben de bu fiyatlardaki otellerde konakladım. Çok lüks beklemediğim için bir hayal kırıklığına uğramadım ama 70-100 dolar civarı fiyatlara çıktıktan sonra odalarda hiçbir eksik kalmıyor.

18 / 31

Ada otelleri 200 dolar civarından başlıyor ve astronomik fiyatlara doğru yükseliyor. Yaptığım tekne turlarında uzaktan gördüğüm kadarıyla astronomik fiyatların hakkını da veriyorlar. Her türlü konaklama seçeneğinde fiyatları ucuz göstermek için kullanılan bir yöntem var.

19 / 31

İnternetten rezervasyon yapmak için kullandığınız uygulamaların size gösterdiği fiyatlar ödeyeceğiniz fiyatlar olmuyor. Servis bedeli, vergi ve benzeri ekstra ödemelerle birlikte 35 dolar görünen oda 50 dolara yükselebiliyor. Rezervasyon yaparken buna dikkat etmekte fayda var. Ada otelleri de aynı yöntemi uygulayarak fiyatlarını makul seviyelerde tutuyorlar.

20 / 31

Maldivler’de hangi lezzetleri tatmalı?
Maldivler Müslüman bir ülke olduğu için yiyeceklerin helal olmasına özen gösteriyorlar. Tabii ki deniz ürünü ağırlıklı olan yerel yemekleri Sri Lanka ve Hindistan’a yakınlığı sebebiyle bol baharatlı hazırlanıyor.

21 / 31

Karşıma çıkan birçok yerel yemeği denedim, hem baharatı hem de deniz ürünlerini sevdiğim için bana hitap ettiğini söyleyebilirim. Genelde kızartılarak ve sokak yemeği tarzında yapılıyorlar. İsim vermeme veya fotoğraf göstermeme gerek olmadan, gördüğünüz zaman yerel bir yemek olduğunu anlayabiliyorsunuz.

22 / 31

Bağışıklık sistemimizin alışkın olmadığı hastalıklar barındıran bu coğrafyalarda haşlanan, kızaran ya da ızgarada pişirilen yiyecekleri gönül rahatlığıyla yiyebilirsiniz. Fiyatlar ise 10 MVR’den başlayıp 200 MVR civarına kadar yükseliyor. Yerlilerin yemek yediği bir restoranda 50 MVR ile karnınızı güzelce doyurabilirsiniz.

23 / 31

Yerel yemekler dışında adalarda birçok farklı ülke mutfağının yemeklerini bulmak mümkün. Hamburger, pizza, sandviçler ve ızgara deniz ürünleri kolaylıkla bulabileceğiniz yemekler arasında. Fiyatlar ise 40-250 MVR arasında değişiyor.

24 / 31

Bu tropikal iklim sahibi adalarda meyveden bol bir şey bulunmuyor. Muz, papaya, ananas, mango, Hindistancevizi ve daha birçok farklı meyveyi ucuza bulabilirsiniz. Başkent Male’deki ‘Fish Market’ ve karşısındaki meyve-sebze halini gezip, size ikram edilenlerin tadını çıkartarak meyveye doymanızı tavsiye ederim.

25 / 31

Maldivler’de yapılacak aktiviteler
Tüm adalarda ve otellerde şnorkel turları, tüplü dalış eğitimleri ve turları, yunus ve balina gözetleme turları, gece balıkçılığı ve ada oteli turlarını bulabilirsiniz. Yıllardır bu işleri yaptıkları için hem coğrafyayı çok iyi biliyorlar hem de ciddi anlamda uzmanlaşmışlar.

26 / 31

Maafushi Adası’nda kaldığım otelin organize ettiği yarım günlük şnorkel turuna katıldım. Önce iki farklı mercan resifinde, belgesellerde görüp hayran kaldığım balıkların arasında yüzdüm. Kaplumbağalara dokundum ve onlarca yeni canlı gördüm. Yüzümdeki gülümsemeye engel olamadığım için farkında olmadan birkaç kez su yuttum.

27 / 31

Sonrasında yunus gözlemleme noktasına gittik. Etraftaki 4-5 farklı tekneyle birlikte motorları kapatıp yunusların arasında gezindik. Maldivler’deki yunuslar dönücü yunus cinsinden. Suyun üzerine sıçrayıp kendi etraflarında birkaç tur atarak suya giriyorlar. Su altı kameram sayesinde çektiğim görüntüler hayatımın en unutulmaz anlarından birisini oluşturdu. İsterseniz suya atlayıp yunuslarla birlikte yüzebilirsiniz ama hem insanlardan hem de teknelerden hızla uzaklaşıyorlar.

28 / 31

Son olarak okyanusun engin maviliğini bembeyaz kumlarıyla bölen bir kum tepeciğinde mola verdik. Okyanusun koyu maviliği kum tepesine yaklaştıkça bir resif oluşturuyor ve turkuvaz bir renk alıyor. Bu eşsiz güzellik içinde yine şnorkelle dalış yapıp sonrasında kaptanımızın ikram ettiği sandviçler ve soğuk içeceklerle denizin, kumun ve güneşin tadını çıkarttık ve geri dönüş yoluna başladık.

29 / 31

Gezi maliyetim
Altı günlük gezimin üç gününde tanıtım filmini çektiğim otelde konaklayıp yemeklerimi de otelin restoranında yiyerek hiç para harcamadım. Diğer üç günde ortalama 40 Dolar’lık otellerde konakladım ve yerlilerle birlikte yemekler yiyip kültürlerini biraz da olsa anlamaya çalıştım. Altı günlük Maldivler seyahatimin bana maliyeti uçak biletleri hariç 140 Dolar civarında oldu.

30 / 31

Yine uçak biletlerini saymadan, buraya gelip güzel bir tatil yapmak, su altı dünyasını keşfetmek, lezzetli yemeklerle birkaç ada gezmek isterseniz, ortalama günlük 70 dolar ile unutamayacağınız anılar yaşamanız mümkün. Eğer yolunuz Maafushi Adası’na düşerse Velana Beach Otel’in, Maldivlerin En İyi Restoranı ödülünü almış restoranında yemek yemenizi tavsiye ederim.

31 / 31

Dünyanın en yalnız manastırı ve onun sadık rahibi!
Gürcistan’ın Katskhi Köyü’nde 40 metrelik bir kireç sütunu, tepesinde orta çağdan kalma bir manastır ve içinde yaşayan rahip Maxime Qavtaradze’nin ıssız hikayesi…

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.