DOLAR 32,4720
EURO 34,8577
ALTIN 2.421,49
BIST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17°C
Az Bulutlu
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Per 19°C
Cum 17°C
Cts 19°C
Paz 20°C

Bağışıklık Hücrelerinin Doku Üzerinde Nasıl Hareket Ettiğini Gösteren Video

05.12.2020
A+
A-

Yeni bir çalışmada araştırmacılar, bir tür beyaz kan hücresi olan sitotoksik T lenfosit hücrenin (CTL), patojenlere ulaşmak için tıpkı acil durum araçlarının yolunu açan bir kar küreme aracı gibi doku içinden tünel kazabildiğini gösterdiler.

Araştırmacıların “seri katiller” olarak tanımladığı CTL’ler, vücut içerisinde gezerek sorunlu hücreleri araması ve bulunan bu enfekte olmuş, kanserli ya da diğer hasarlı hücreleri yok etmesiyle biliniyor. CTL’lerin aradığı hedef hücrelerin sayısı bir hastalığın ya da enfeksiyonun başlangıcında düşüktür, bu nedenle CTL’nin hızlı tespit yeteneği, etkili bir bağışıklık için önem taşıyor.

T hücreleri, doku yüzeyinde nasıl hareket ediyor?

Almanya’daki Saarland Üniversitesi’nden bilim insanlarının yürüttüğü bu çalışma, bazı CTL’lerin, dokuların önemli bir bileşeni olan hücre dışı matris (ECM) aracılığıyla kanallar oluştururken yavaş hareket ettiğini gösteriyor. Esas olarak kolajen adı verilen proteinlerden oluşan ECM, neredeyse tüm hücresel işlevlerde önemli bir rol oynuyor.

Bu noktada çalışmanın yazarlarından Heiko Rieger, “Kolajen ağlarında bağışıklık hücrelerinin göçünü ve etkileşimlerini anlamak, bağışıklık tepkisinin altında yatan ayrıntıları ortaya çıkarmak ve etkili tedavi stratejileri geliştirmek için çok önemlidir” diyor.

Çalışma kapsamında ekip, hücre dışı matrisin bir modelini oluşturmak için ineklerden alınan kolajen kullandı ve daha sonra insan CTL’lerinin bu matris boyunca nasıl ilerlediğini gözlemledi. Yapılan deneyler, T hücrelerinin bu tüneller aracılığıyla birbirini takip ettiğini gösterdi. Bu noktada yukarıdaki animasyonda da görebileceğiniz üzere yollar bir kere oluşturulduktan sonra diğer hücreler daha hızlı bir şekilde hareket edebiliyor.

Elbette, bu keşfin şimdilik basitleştirilmiş bir modelde gerçekleştiğini ve gerçek insan bağ dokusunun çok daha karmaşık dünyası için henüz kesin bir sonuca ulaşılmadığını da unutmamak gerekiyor. Çalışmanın sonuçları Biophysical Journal’da yayınlandı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.