DOLAR 32,3398
EURO 34,8605
ALTIN 2.384,60
BIST 10.264,56
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 21°C
Sal 24°C

NASA, Mars’ta Yapay Zekâ Tarafından Keşfedilen İlk Kraterlerin Görüntülerini Yayınladı

08.10.2020
A+
A-

Geçtiğimiz dönemlerde NASA’nın Kaliforniya, Jet İtki Laboratuvarı’ndaki bilim insanları, Mars gezegeninin yüzeyindeki jeolojik özellikleri ve işaretleri tanımlamak veya sınıflandırmak için yeni bir yapay zekâ kullandıklarını duyurmuştu. Geliştirilen modele Mars’taki olası kraterleri tanıma ve işaretlemeyi öğrettiklerini söyleyen araştırmacılar, yeni yapay zekâ aracının gezegenin yüzeyinde daha önce keşfedilmemiş küçük bir krater kümesini başarıyla tanımladığını açıkladı.

Bilim insanları, yapay zekâ yardımıyla keşfedilen kraterlerin Mart 2010 ile Mayıs 2012 tarihleri arasında gezegene çarpan bir meteor sonrası oluştuğuna inanıyor. Meteor parçalarının Noctis Fossae adlı bir bölgeye indiği ve gezegenin yüzeyinde 4 metre çapında küçük kraterler oluşturduğu düşünülüyor.

Yapay zekâyı eğitmek için 6.830 adet farklı görüntü kullanıldı:

Bilim insanları, bulguları sağlayan yapay zekâ modelini eğitmek için içlerinde Mars yüzeyinde bilinen çöküntülerin de bulunduğu 6.830 görüntüyle eğitti. Eğitilen model, daha sonra NASA’nın yörünge kameralarından alınan 112.000 görüntüyü incelemek için bir süper bilgisayara bağlandı. Son olarak yapay zekâ sınıflandırıcısının fark ettiği koyu lekenin gerçekten de bir krater kümesi olduğunu doğrulamak için NASA’nın HiRISE kamerası kullanıldı.

Ekip, yapay zekanın bir insanın normalde 40 dakikalık çalışmayla tespit edebileceği çarpışma bölgesini yalnızca 5 saniyede tespit edebildiğini söylüyor. NASA’nın Güney Kaliforniya’daki Jet İtki Laboratuvarı’ndaki bilim insanları ve yapay zekâ araştırmacıları, geliştirilen model ile zamandan tasarruf edileceğini ve gelecekteki bulguların sayısının artacağını düşünüyor.

Araştırmacılar, geliştirilen aracın gezegendeki yaşam hakkında jeolojik ipuçları içerebilecek meteor etkilerinin daha kapsamlı bir resmini çizebileceğine ve gelecekteki bilimsel araştırmalara katkıda bulunabileceğine inanıyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.