DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

Ayasofya Yanındaki Tarihi Sarnıcın SPA Merkezine Dönüştürülmesi Tepki Topladı

Ayasofya’nın yanı başındaki tarihi sarnıcın SPA merkezine dönüştürülmesi, hem yerel halkın hem de tarih severlerin tepkisini çekti. Bu dönüşüm, kültürel mirasın korunması ve modernleşme arasındaki dengeyi sorguluyor.

06.03.2025
A+
A-

Ayasofya’nın Yanında Tarihi Sarnıcın SPA Merkezine Dönüştürülmesi

Ayasofya'nın Yanında Tarihi Sarnıcın SPA Merkezine Dönüştürülmesi

İstanbul’un tarihi ve kültürel zenginlikleri arasında yer alan Ayasofya-i Kebir Camii‘nin yanı başında bulunan, uluslararası üne sahip bir otel zinciri bünyesindeki işletme, yaklaşık 1500 yıllık tarihi sarnıcı SPA (masaj) merkezine dönüştürdü. Bu durum, hem yerel halktan hem de tarih severlerden büyük tepki topladı.

Sabah gazetesinin haberine göre, sarnıcın içine yerleştirilen havuz ve alt katında oluşturulan özel bölmeli masaj salonları ile işletme, müşterilerine toplamda 80 dakika süren bir hizmet sunmakta. Bu hizmetlerin fiyatı ise kişi başı 200 Euro (yaklaşık 7 bin 600 TL) olarak belirlendi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, tarihi sarnıcın masaj salonuna dönüştürülmesi üzerine harekete geçti ve gerekli işlemleri başlattı.

Ruhsatsız ve Kanunsuz Faaliyetler

Yapılan denetimlerde, sarnıcın hem vakıf hem de kamu ve özel mülkiyete ait olduğu tespit edildi. Fatih Belediyesi, Kurul Müdürlüğü tarafından kendisine iletilen taleple ilgili yaptığı inceleme sonucunda birçok aykırılık buldu. Veraset intikali yoluyla 60’a yakın mülkiyet sahibinin bulunduğu bu tarihi sarnıcın ruhsatsız olduğu öğrenildi.

İşletme, ruhsatı olmamasına rağmen tarihi yapıya zarar vermeye devam ederken, 27 Kasım 2024 tarihinde vergi muafiyeti talebinde bulundu. Ancak, bu talep reddedildi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.