DOLAR 32,1837
EURO 34,9509
ALTIN 2.503,16
BIST 10.895,25
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
24°C
Parçalı Bulutlu
Çar 22°C
Per 22°C
Cum 22°C
Cts 22°C

Ayasofya hakkında en ilginç üç bilgi…

15.11.2018
A+
A-

Theodora’nın Ayasofya’sı…

Bizans İmparatorluğu’nu incelemek için okuduğumuz ‘Bizans İmparatorluğu Tarihi’ kitabında bile önemli Bizans tarihçisi yazar A. Vasiliev dönemlerden bahsederken Justinianos demekle yetinmez ve “Justinianos ve Theodora’nın Dönemi” der. O dönemin Bizans tarihçilerinden Prokopius ise Theodora’nın soylu bir kökeni olmadığı için sürekli onun geldiği pis ortamlardan bahsetmiştir. Acaba Bizans’ın merkezinde hafifmeşrep bir yaşantıda her gün birçok farklı erkekle vakit geçiren Theodora nasıl olur da Ayasofya için kilit bir isim olurdu? Justinianos ile evlendikten sonra imparatoriçe unvanını alan Theodora eşine sadece iyi bir eş olarak kalmayıp imparatorluk meseleleriyle de yakından ilgilendi.

Ayasofya hakkında en ilginç üç bilgi...

İmparatorluk boyunca çıkan en büyük isyanlardan biri de bu ikilinin döneminde yaşandı, Nika İsyanı… İmparator Justinianos emrindeki gemi ve paraya güvenerek kaçmayı düşünüyordu ancak Theodora onu bir imparatorluğun kaderini değiştirecek ve 30 bin ayaklanmacının ölümüyle sonuçlandıracak şekilde eşini ikna etti. Ve sonunda ölse bile imparatoriçe olarak ölmek istediğini belirterek “Erguvani pelerin kefenim olsun” dedi. Bu sözlerin ardından ayaklanma bastırıldı ve daha önceleri iki örneği de yıkılan, şu an Sultanahmet Meydanı’nda gördüğümüz mabed Ayasofya inşa edildi. İşte, ben de buraya her geldiğimde Justinianos’tan çok Theodora’yı düşünürüm.

 Mozaikten ilk montaj!

class=’cf’>

Günümüzde farklı yerlere seyahat ederken ya da bir yerde yemek yerken sosyal ağlardan konum (check-in) bilgisi paylaşarak bizi takip edenlere bir nevi bilgi aktarıyoruz. Hatta ben de bu yazıyı yazmadan önceki son Instagram yer bildirimimi Ayasofya’dan yapmıştım, tıpkı benden 1200 yıl önce bir Viking askeri olan Halvdan’ın yaptığı gibi…

Ayasofya hakkında en ilginç üç bilgi...

Yine Ayasofya’nın ikinci katında mermer korkulukların üzerinde bir el yazısı göze çarpar, işte bu el yazısı savaşçı kimliğiyle ön plana çıkan ve yine savaşmak için bu topraklara gelen bir Viking askeri Halvdan’ın Ayasofya’da ölümsüzleşen yazısıdır.

Bu arada bir önceki yazım olan ‘İstanbul’un tadına varmak için 5 pazar aktivitesi’  (üzerine tıklayarak yazıya ulaşabilirsiniz) belirttiğim gibi iki Hürriyet Seyahat okuruyla beraber bir roman okuyup ardından romanda geçen yerleri ziyaret edecektik. Projemize başladık, mail gönderen ilk iki kişi, Bilge ve Öznür Hanım ile Peyami Safa’nın ‘Cumbadan Rumbaya’ adlı eserini okuyoruz. Bu gezi için yerimiz dolsa da sonraki gezilerde muhabbetini açmak üzere siz de kitabı okuyabilirsiniz…

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.