DOLAR 32,6078
EURO 34,8089
ALTIN 2.494,00
BIST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cum 15°C
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 20°C

Ay tozu tehlikeli mi?

07.05.2018
A+
A-

Stony Brook Üniversitesi’nden bilim insanları, ay tozuna uzun süre maruz kalmanın yarattığı sağlık risklerini ortaya koyan bir çalışma yaptı. Testlerde, simüle edilmiş ay toprağındaki toz parçacıklarının, insan akciğer hücrelerinin yüzde 90’ının ölmesine neden olduğu tespit edildi. Ayrıca insanlar için kanser riskini artırdığı da öğrenildi. Fareler ile yapılan deneylerde, fare nöronlarının öldüğü gözlemlendi.

Galaksimizin müziği yapıldı!

Bir bilim insanı olan Greg Salvesen tarafından, astronomik veriler kullanılarak galaksimizin müziği yapıldı. Galaksimizin müziği için akustik bas, piyano, saksafon gibi farklı enstrümanlar ile kullanıldı.

Yeryüzündeki toprağın aksine ay toprağı, milyonlarca yıl süren mikrometeoit etkilerin, aşırı sıcaklık değişimlerinin ve sürekli kozmik ışın bombardımanlarının ürünüdür. Aydaki toz partikülleri, kimyasal olarak reaktif hale gelir ve yüksek statik yük taşır. Bu gri tozlar, ay görevi sırasında Astronot kıyafetlerine yapışabilir. Hatta bu olayı Apollon mürettebatı yaşamıştı.

Araştırmacılar, Ay görevi sonrasında Apollon mürettebatının gözlerinin sulandığını ve burunlarının aktığını gözlemlemişti. Daha uzun süreli görevlerde ise kanser vakaları ile karşılaşılabileceği, hatta ölümle sonuçlanabileceği belirtiliyor.

Bu çalışma, sıradaki Ay görevlerinde astronot sağlığı için daha çok dikkat edilmesi gerektiğini gösteriyor. Ay tozunun neden bu kadar çok hasara neden olduğu kesin olarak bilinmiyor. Ancak araştırmacılar, belirli moleküllerden elektronları kesebilen ve işlevselliğini olumsuz yönde etkileyebilen serbest radikallerin üretimini tetiklenmesinden şüphe ediyorlar.

Ay tozu konusunda bir diğer ilginç olay ise 2017 yılında yaşanmıştı. Armstrong’un Ay’dan topladığı küçük taşlar ve toz ile dolu olan çanta, açık artırma ile satılmıştı. Bu toz ve taş dolu çantanın değeri ise 1 milyon 800 bin dolardı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.