DOLAR 32,2863
EURO 34,8028
ALTIN 2.411,18
BIST 10.223,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Sal 25°C
Çar 19°C
Per 18°C
Cum 16°C

SpaceX Falcon 9 uçuşu: İki astronot uzaya gitti! Uzay çağının miladı olabilecek derecede kayda değer, SpaceX Falcon 9 uçuşu tamamlandı. İlk astronotlu Falcon…

31.05.2020
A+
A-

SpaceX CEO’su Elon Musk, insanoğlunun şayet yeni bir hayatın var olması umuduyla Mars ile ilgili var olan hayallerini bitmiş canlandırmakla kararlılıkla ilerliyor. 27 Mayıs’ta kötü hava koşulları sebebiyle iptal edilen SpaceX’in Dragon astronot kapsülü ve Falcon 9 uçuşu başarıyla tamamlandı.

Florida’daki NASA Keneddy Uzay Merkezi’nden fırlatılacak olan birincil astronotlu Falcon 9, Türkiye saati ile 22:22‘de uzaya fırlatıldı. SpaceX Demo-2 uçuşu olarak adlandırılan bu tarihi olaya NASA astronotları Doug Hurley ve Bob Behnken, Falcon 9 içerisinde canlı tanıkları oldu.

19 saat sürecek olan bu uçuş, uzay için bundan böyle öbür ihtimalleri düşünmemize niçin olacak. Dragon kapsülünün ayrılmasıyla birlikte manuel kontrol Bob Behnken’e geçti.

Dragon kapsülünden ayrılan parça ise okyanus üzerinde planlanan iniş de başarıyla gerçekleşti. Bu Nedenle süreci devam eden tek olay iki astronotun yarın okyanus üzerine inmesi beklenecek.

Falcon 9 launches Crew Dragon on its first flight with @NASA astronauts on board! pic.twitter.com/FUd0SSRKud

— SpaceX (@SpaceX) May 30, 2020

İstanbul’un üzerinden geçtiği varsayım edilen Dragon kapsülü, boyutunun küçük olması nedeniyle havada görülemedi.

NASA’nın 1986 ve 2003’te yaşadığı ölümlü roket kazaları ajansın astronotlu uçuş programlarını sonlandırmasına neden olmuştu. Oysa Elon Musk ve SpaceX’in elde ettiği başarılar, NASA’yı bu konuda cesaretlendirdi.

NASA şimdiden SpaceX’cilt 48 astronotlu 12 uzay uçuşu için 2.5 milyar dolarlık rezervasyon yapmış bulunuyor. Yani koltuk başına 50 milyon dolar eden bu uçuşlar, NASA’nın Rusya’ya ödediği fiyattan çok daha düşük bulunuyor.

SpaceX Falcon 9 uçuşu nasıl izlenir?

Bu gece Türkiye saati ile 22:22’de başlayan Falcon 9 uçuşu, NASA’nın YouTube kanalından canlı olarak takip ediliyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.