DOLAR 32,3374
EURO 34,8108
ALTIN 2.390,60
BIST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Paz 20°C
Pts 21°C
Sal 24°C
Çar 18°C

Avustralyalı doktor Delta varyantının uzun vadeli etkilerini anlattı

08.08.2021
A+
A-

Sözcü Gazetesi’nin haberine göre dünya çapında 4 milyondan fazla insanın ölümüne sebep olan corona virüsü salgını farklı varyant ve mutasyonlarla hızla yayılıyor… Salgının ilk dalgalarında çok sıkı önlemler alarak pandemiyi hafif atlatan Avustralya’da son dönemde vaka sayıları hızla artıyor.

Devam eden aşı sürecine rağmen Delta varyantı sebebiyle hastalık hızla yayılırken Avustralya’da bir doktor olan Sach Kepp, hastalığın uzun vadeli etkilerini gözler önüne serdi. Sydney’de görevli Kepp, Delta varyantı hastalarına baktığını ve hastaların uzun vadeli sorunlarını yakından takip ettiğini söyledi.

Kepp, “Hastalarımın çoğu 40’lı yaşların ortasında. Bunların büyük çoğu nefes almakta zorluk yaşıyor. Delta varyantının uzun vadeli etkileri kanda pıhtılaşma, kronik halsizlik ve hafıza kaybı” dedi.

Aşı olma imkanı olanların bu fırsatı kaçırmaması gerektiğini altını çizen Dr. Kepp, Facebook’ta paylaştığı görseller ile hastalığın röntgenden görülen etkisini gözler önüne serdi. Sağlıklı bir birey ile Covid-19’a yakalanmış bir bireyin röntgen sonuçlarını karşılaştıran Kepp, “Sydney’de Covid-19 hastaları yüzünden hastaneler doldu. Aşının yan etkisi var mı yok mu tartışması devam ederken hastalığın uzun vadeli etkilerini konuşmak da gerekiyor. Birçok hastam 12 ay boyunca uzun Covid-19 semptomları gösteriyor” ifadesini kullandı.

Kepp, “Bunlardan kaçının uzun vadeli oksijen desteğine ihtiyacı olacak, kaçının hipertansiyonu çıkacak, kaçının kalp sorunu çıkacak. Bunları halen bilmiyoruz. Gelişmemiş ülkelerde aşıya erişim için insan öldürürler, lütfen aşı olun” dedi.

Öte yandan dünyanın önde gelen medya kuruluşlarından Daily Mail’e konuşan Sydney’deki Royal Prince Alfred Hospital’da görevli Dr. Richard Totaro da iyileşen hastaların sağlık durumlarının daha da kötüye gittiğini söyledi.

Totaro, “Kronik halsizlik, böbrek yetmezliği, nefes almada sorun gibi birçok hastalık Covid-19’un uzun vadeli etkisi olarak karşımıza çıkıyor” dedi.

Totaro, aşı olunması ile birlikte bu sorunun ortadan kaldırılacağını dile getirdi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.