DOLAR 32,5461
EURO 34,8989
ALTIN 2.435,42
BIST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 25°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Çar 22°C
Per 20°C
Cum 19°C
Cts 17°C

Avrupa’yı Etkisi Altına Alan Kawasaki Hastalığı Salgına Dönüşür mü?

16.05.2020
A+
A-

Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Prof. Dr. Abdullah Erdem, “Bugünkü bilgelerimiz ışığında Kawasaki hastalığının bulaşması ya da Türkiye’de bir salgına dönüşmesi gibi bir durum söz konusu yok” dedi.

KAWASAKİ HASTALIĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Kawasaki hastalığının belirtileri arasında yüksek alev, döküntü, gözlerde kızarıklık bulunduğunu gösteren Erdem, “Bu bulgular çoğu viral hastalıkta da olabilir. Coronvirüs bu tabloya yol açabilecek virüslerden birisi olabilir. Coronavirüsün ateşe sebep olduğu, çocuklarda her türlü döküntülü tabloya sebep olduğunu biliyoruz. Yeniden küçük çocuklarda karın ağrısı kusma ishal tablosuna yol açtığını da biliyoruz. Burada kuşkusuz bir sebep sonuç ilişkisi olabilir lakin bugün için bunu ispatlamış durumda değiliz,” biçiminde konuştu.

Erdem, her iki hastalığın bir çocukta aynı anda görüldüğüne değinirken, konuşmasına şu şekilde devam etti:

“Bugün bildiklerimiz daha fazla birbirine eşlik eden tablolar gibi durmaktadır. Elimizde 2020 yılına ait, 2 hastalığın da benzer çocukta görüldüğünü bahis eden yalnızca bir bilimsel yayın mevcut. Burada sebep-sonuç ilişkisi kurulmuyor, benzer hastada görüldüğü bildiriliyor. 2005 ve 2016’da yeniden eski tip Coronavirüslerin Kawasaki hastalığı geçiren çocuklarda saptanmış olduğunu literatürden biliyoruz. Oysa yalnızca Coronavirüs değil, öteki virüslerin de çoğu kez saptandığı bilinmektedir. Bu, şu lahza için bildiklerimizden daha artı bir şey söylemiyor. Bunları zaten biliyorduk.”

Prof. Dr. Erdem, Kawasaki hastalığının bulaşıcı olmadığını düşün düklerini belirterek, “Bu nesil bir tabloyla karşılaşılırsa, Kawasaki hastalığı kriterlerine uygun olarak tanı konulursa ayrıca Kawasaki hastalığı uygun bir şekilde tedavi edilmeli ayrıca de Covid-19 enfeksiyonu için takviye tedavisi verilip her türlü yalıtım kuralına uyulmalıdır. Bugünkü bilgelerimiz ışığında Kawasaki hastalığının bulaşması veya Türkiye’de bir salgına dönüşmesi gibi bir koşul laf konusu değildir. Covid-19 için de bilinen ve önerilen tedbirleri almaya çok sıkı şekilde devam edilmelidir,” ifadelerini kullandı.

“DAHA SONRA GELİŞEN BİR YÜREK HASTALIĞI”

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Akgül Akpınarlı Antony de Kawasaki hastalığının gelişmekte olan ülkelerdeki çocuklarda sonra büyüyen kalp hastalıklarının başında geldiğinin altını çizerek, hastalığın belirtilerini şu şekilde sıraladı:

“Ani başlayan ve çoğunlukla uzun süren (5 günden artı) dayanıklı yüksek ateş, vücutta yaygın görülebilen döküntüler, göz beyazında görülen ve iltihabı olmayan aşırı kırmızılık, lenf bezlerinde yükselme, el ve ayaklarda kırmızı döküntüler ve şişkinlik, ağız içinde yaralar, boğazda kızarıklık, dilde çilek yüzeyi görüntüsü. Eğer koroner yürek rahatsızlığı görülmeye başlandıysa belirtilerden 3 adam başına de Kawasaki sendromu tanısı için yeterlidir.”

KAWASAKİ SENDROMUNA CORONAVİRÜSÜ NIÇIN OLUYOR

Antony, Kawasaki sendromuna Coronavirüsün neden olduğunu savunarak, yapılan bütün çalışmaların hastalığın sebebini tam olarak bulamadığını, ama virüsten ileri gelen enfeksiyonların rolü olabileceğine dair nadir vaka çalışmaları olduğunu belirtti.

Kawasaki hastalığını, Coronavirüs enfeksiyonuyla ilişkilendiren çalışmaların olduğunu açıklayan Antony, “Bu çalışmalardan en önemlisi 2005’te ABD’de yayımlanan ve çocuk enfeksiyon hastalıkları için çok önemli bir kaynak olarak görülen Journal of Infectious Disease dergisinde yer alan bir makaledir. Bu çalışmada, Kawasaki sendromu tanısı konulan 11 çocuktan 8’inde solunum yollarına resmileşmiş Coronavirüs tespit edilmiştir,” dedi.

Antony, Coronavirüsün çocukları yetişkinlere oranla daha az etkilediğine karşın bulguların daha fazla olduğuna dikkat çekerek, şu açıklamalarda bulundu:

“Dünyada görülen Coronavirüs vakalarında genel popülasyona kadar en düşük tehlikeli grup çocuklar olarak görülüyor. Coronavirüs enfeksiyonu çocuklarda daha hafif seyrediyor ve çocuklarda bildirilen Coronavirüse alt olumsuz sonuçlar az daha sıfıra yakın. Avrupa’da bildirilmeye başlanan Kawasaki sendromu karşı aileler ağırbaşlı olsun ve panik yapmasın. Bildirilen Kawasaki sendromu vakalarında hastaların durumu iyi. Hayati risk oluşturacak bir durum laf konusu değil.”

İLİşKİLİ HABERLER Miley Cyrus Coronavirüs Salgını Hakkında Konuştu

Miley Cyrus Coronavirüs Salgını Hakkında Konuştu

Coronavirüs Salgını Alışkanlıklarımızı Değiştiriyor

Coronavirüs Salgını Alışkanlıklarımızı Değiştiriyor

DSÖ'den Korkutan Uyarı! Salgın Yeniden Geliyor

DSÖ’den Korkutan Dikkat! Salgın Bitmiş Geliyor

En İyi Salgın Konulu Kitaplar

En İyi Salgın Konulu Kitaplar

İLİşKİLİ GALERİLER Atatürk Havalimanı'ndaki Salgın Hastanesinin İnşaatı 28. Gününde

Atatürk Havalimanı’ndaki Salgın Hastanesinin İnşaatı 28. Gününde

İran'da Salgın Sonrası Cemaatle Kılınan İlk Namaz Dikkat Çekti

İran’da Salgın Sonrası Cemaatle Kılınan İlk Namaz Dikkat Çekti

Türkiye'de Coronavirüs Son Durum

Türkiye’de Coronavirüs Son Koşul

O Ülkede Coronavirüs Salgını Sona Erdi

O Ülkede Coronavirüs Salgını Sona Erdi

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.