DOLAR 32,2081
EURO 34,8604
ALTIN 2.444,95
BIST 10.218,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Paz 15°C
Pts 18°C
Sal 19°C
Çar 20°C

Artık çip yutabiliriz!

25.05.2018
A+
A-

MIT araştırmacıları, midede veya diğer gastrointestinal problemlerde kanamayı teşhis edebilen, bakterilerle donatılmış bir sindirilebilir sensör geliştirdi. Yapımında genetik mühendisliğinden faydalanılan bu teşhis sisteminde, biyolojik sensör ile düşük güçlü güç elektroniğinin birlikteliği kullanıldı.

Astronotlar için ilaç keşfedildi!

Kozmik radyasyon, astronotlarda hafıza kaybı gibi birçok bilişsel tehlikeye neden olabiliyor. Araştırmacılar, kozmik radyasyon etkilerinden kurtulabilmek için astronotlara özel bir ilaç keşfetti.

Bu “çip üzerinde bakteri” yaklaşımı, canlı hücrelerden yapılan ve sensör görevi gören bakterilerin yanıtlarını, bir akıllı telefon tarafından okunabilen kablosuz bir sinyale dönüştürüyor. Araştırmacıların geliştirdiği bu sensör ve çip birleşimi, yutularak vücut içine alınabiliyor. Daha sonra biyolojik sensör olan bakteriler, kanda hemoglobinin proteinsiz olan kısmı heme’ye tepki veriyor. Tepki durumu çip ile kablosuz olarak akıllı telefona sinyal olarak gönderiliyor. Bu sayede kanama gibi durumlar tespit edilebiliyor.

Yaklaşık 3 cm uzunluğundaki çip, çalışmak için 13 mikrowatt güç ile çalışıyor. Algılayıcının yaklaşık olarak 1.5 ay boyunca çalışabilmesi için 2.7 V’luk bir batarya kullanılmış.

Science dergisinde yayınlanan bu çalışma, hastalık teşhislerinin teknoloji temelli ve kablosuz olarak yapılabildiği yeni bir dönüşümün temellerini oluşturuyor. Yapılan testlerde domuzlarda başarılı bir şekilde çalışan sensörler, iltihap tespiti için de kullanıldı.

Şu anda 4 algılama sistemi olan bu çalışmanın genişletilerek, 16-256 adede çıkarılması hedefleniyor. Bu sayede daha detaylı ve daha yüksek verimli taramalar yapılabilecek.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.