DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2.496,45
BIST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 24°C
Çar 22°C

Anksiyete ve Depresyonla Nasıl Mücadele Edilir?

29.06.2021
A+
A-

Anksiyete ve depresyon ile mücadele etmek zor olabilir. Bizde Anksiyete ve depresyonla nasıl mücadele edilir? Anksiyete nasıl geçer? Gibi konuları araştırdık.

Anksiyete ve depresyon ruh halimizi olumsuz etkileyerek insanı bunalıma sürükleyebilir. Bu durumun önüne geçilmediğinde ise ciddi sorunlara neden olabilir. Bizde merak edenler için Anksiyete ve depresyonla nasıl mücadele edilir? Anksiyete nasıl geçer? Depresyon anksiyete stres ölçeği, depresyon çeşitleri gibi en çok merak edilenleri haberimizde bir araya getirdik.

Anksiyete, kısaca şiddetli kaygı bozukluğu olarak açıklanabilir. Depresyon ise uzun süreli üzüntü ve ilgi kaybı yaşanan duygu durum bozukluğudur. Bu iki psikolojik rahatsızlıkta yaşamı oldukça etkiler. Hatta tedavi edilmediği taktirde kişide istenmeyen sonuçlara neden olabilir. 

BİRÇOK KİŞİDE GÖRÜLEN DEPRESYONUN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Depresyon hemen hemen herkesin hayatında bir kere geçirdiği, oldukça bunaltıcı ve hüzünlü duygu bozukluklarının yaşandığı bir dönemdir. Birçok evresi bulunan depresyonun ilerlemesi durumu, kişide kötü sonuçlara neden olabilecek psikolojik bir sürecin yaşanmasına neden olabilir. Peki depresyonun belirtileri neler? Gelin beraber bakalım;

-Uzun süreli mutsuzluk

-Ağlama nöbetleri

-Başarısızlık hissi

-Öfke patlamaları

-Hobilerde ilgi ve zevk kaybı

-Sevdiğiniz kişilerden uzaklaşma

-İştahsızlık ve hızlı kilo kaybı

-Sebebi olmayan fiziksel sorunlar yaşamak

-Tansiyon düşüklüğü

-Ölümü düşünmek

-Uykusuzluk ya da fazla uyuma hali

-Aşırı yorgunluk

Bu belirtiler genellikle depresyonu olan birçok kişinin iş, okul, sosyal aktiviteler ikili ilişkiler gibi durumlarda kendini belli ederek, şiddetli semptomlar gösterir. Bu süreçte genel olarak uzun vadeli mutsuz ve hayata umutsuz bir bakış hali hissedilir.

DEPRESYON ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

Sıklıkla görülen depresyonun belirtileri herkeste farklı görülmekte. Uzmanlar kişilerde görülen depresyonun türünü belirlemek için çeşitli testler yapar ve bazı bulgular ararlar. Çıkacak olan sonuçtaki bir belirti, depresyonunuzun türünü işaret edebilir. Peki en yaygın depresyon türleri nelerdir? Sizler için sıraladık.

Anksiyete sıkıntısı: Aşırı huzursuzluk ya da olası olaylar ve kontrol kaybıyla ilgili hissedilen duygu durum bozukluğu

Atipik özellikler: Bazı durumlardan anlık mutluluk hissi, uyku hali, iştah kaybı, aşırı duyarlılık ve vücutta ağrı hissi

Karışık özellikler: Yüksek benlik saygısı, fazla konuşma eylemi ve enerjik tutarsızlıklar

Katatoni: İstemsizce yapılan amaçsız ve kontrol edilemeyen hareket ya da hareketsizlik durumu

Melankolik tavırlar: İçerisinde bulunan duruma karşı soğuma, ilgisiz tavır ve beraberinde gelen uyanmada kötüleşme durumu

Mevsimsel depresyon: Mevsim değişiklikleri ve güneş ışığına daha az maruz kalma ile tetiklenen depresyon.

Peripartum durum: Yaygın olarak gebelik ve gebelik sonrası süreçte ortaya çıkan mutsuzluk hali. Halk arasında lohusa dönemi olarak da adlandırılır

Psikotik özellikler: Öz yetersizlik hissiyle beraber gelen hezeyanlar ve halüsinasyon görme durumu

Depresyon için doğru teşhis konulması uygulanacak tedavinin etkili olması açısından oldukça önemlidir. Başka tıbbi sorunlar da bir semptom olarak depresyon hissini beraberinde getirebilir.

Bu durumlar arasında ise; Bipolar bozuklukları, Siklotimik bozukluk, yıkıcı ruh hali düzensizliği bozukluğu, kalıcı depresif bozukluk premenstrüel disforik bozukluk veya bazı reçeteli ilaçların kullanımı yer alabilir.

anksiyete tedavisi

ANKSİYETE VE DEPRESYONLA MÜCADELE

-Anksiyete ve depresyonla mücadele etmek için bitki yetiştirin. Bitkinin toprağı ile sürekli ilgilenerek negatif enerjinizi atabilirsiniz.

-Uzun uzun yürüyüşler yaparak depresyon ve anksiyete ile mücadele edebilirsiniz. Koşu yapın ya da başka bir spor dalı ile ilgilenerek negatif enerjiden kurtulun.

-Beyninizi meşgul edecek şeyler ile ilgilenin. Makyaj yapmayı öğrenin ya da resim çizmeyi öğrenin. Negatif enerjiden ancak bu şekilde kurtulabilirsiniz.

-Hayatınızda kimseye söz hakkı vermeyin. Sadece kendi bildikleriniz ile hareket edin. 3. kişilerin söylediklerine kulak asmayın.

-Evcil bir dost edinin. Onunla zaman geçirin ve onunla konuşun.

-Kendinizi ifade etmekten kaçınmayın. İnsanların söylediği her şeyi kabul ederek hayatınıza yön vermeyin. Yeri geldiği zaman kendinizi en doğru şekilde ifade edin.

ANKSİYETE VE DEPRESYONLA MÜCADELEDE UYGULAYABİLECEĞİNİZ 10 YÖNTEM

Kaygınızı İçinizden Tekrarlayın

Anksiyete atakları genelde, muhtemelen hiç gerçekleşmeyecek olaylar için duyulan kaygılar etrafında meydana gelir. Bur durumda yapabileceğiniz en iyi şeylerden biri, sizde kaygı ı-uyandıran durumu tespit edip, kendinize durumun normal olduğunu sürekli hatırlatın

Durumu Kafanızın İçinde Abartın

Anksiyete atağı geçirmeye başlayan kişilerde en sık görülen durum ‘daha kötü ne olabilir ki’ halidir. Eğer bi atak geçirmeye başladıysanız, kalbinizde bir hızlanma olduysa sorunu abartarak üzerine gidebilir, ters tepki yaratabilirsiniz. Böylece işin varabileceği en kötü noktayı görerek ve kendinizi nispeten daha güvenli hissedebilirsiniz.

Durun ve Nefes Alın

Anksiyete en etkili yöntemlerden biri tartışmasız ki nefes egzersizi. Panik yaşamaya başladığınız anda sakın nefesini tutmayın. Olduğunuz pozisyonda kalın ve derin derin nefes egzersizi yapmaya başlatın. Zamanla nefes alış verişlerinizde nasıl sakinleştiğinizi göreceksiniz

Eğer nefesinizi nasıl yönlendireceğinize karar veremiyorsanız bir uzman bir nefes terapistinden yardım almayı ve uzman psikoloğa görünmeyi ihmal etmeyin.

Spor Yapmayı İhmal Etmeyin

Sağlık içinde oldukça önemli olan spor, ruh sağlığı içinde bir o kadar önemli. Her gün düzenli olarak yapacağınız 10 ile 20 dakika arasında ki egzersizler, sizi anksiyete ve depresyon ataklarından koruyacaktır.Unutmayın terlemek ve yorulmak anksiyetenin bilinen en iyi ilaçlarındandır.

Sevdiğiniz Biriyle Konuşun

Yaşadığınız kaygı atakları sırasında kendinizi kaybettiğinizi düşündüğünüz ve işin içinden tek başınıza çıkamadığınız durumlarda, sevdiğiniz biriyle konuşmayı demelisiniz. Bunu yaparken içinizde oluşan yalnızlık hissinden kurtulacak, farklı fikirler aklınızda oluşan kötü bulutları dağıtacak ve kendinizi çok daha iyi hissedeceksiniz. 

Güneşe Çıkın

Eğer anksiyete atağı gündüz saatlerinde kendini gösterdiyse, kendinizi kapalı alanda tutmayın. Dışarı çıkmaya çalışın güneşi hissedin, temiz havayı içinize çekin ve nefes alış verişine başlayın. Bu durum hormonlarınızı doğrudan etkileyeceği için kaygınız düşecek ve ataklarınız geçecektir. Unutmayın her şey aslında beyninizde yaşanıyor. Eğer doğru yönlendirebilirseniz kendinizi tedavi edebilirsiniz.

depresyon tedavisi

Hayvanlarla ve Çocuklarla Vakit Geçirin

Depresyon ve anksiyete gibi duygu durum bozukluğu olan psikolojik rahatsızlıklarda en ama en etkili yöntem koşulsuz sevgidir. Bu sevgi ise çocuklar ve hayvanlarda oldukça çoktur. Bu yüzden kendinizi kötü hissetmeye başladığınızda, sokakta sizin sevginize ve ilginize karşılıksız kalmayacak bir kedi veya köpeği sevin ya da çocuk parkına gidin ve orada çocuklarla vakit geçirin. Bu durum yani koşulsuz sevginin size nasıl iyi geleceğine inanamayacaksınız.

Rahatlatıcı Kokulardan Yararlanın

Güzel kokuların insan psikolojisi üzerindeki pozitif etkisi artık bilimsel olarak da kabul kanıtlanmış bir durum. Siz de kaygı bozukluğu yaşamaya başladığınız durumlarda ya da geceleri uykuya daha rahat geçebilmek için lavanta, yasemin ve vanilya gibi doğal yağların dinginleştirici kokularından yararlanabilir ve sakinleşebilirsiniz. 

Mutfakta Vakit Geçirin

Anksiyete atakları sırasında tam performansla uyarılmış duyularınızı ve gerilen kaslarınızı gevşetmenin bir diğer yolu da el becerisi isteyen işlerle uğraşmaktır. Hem zihninizdeki karmaşık düşünceleri dağıtan hem de duyularınızı harekete geçiren bir aktivite olan yemek yapmak ise her anlamda gerçek bir anksiyete düşmanıdır.

Durumu Kabullenin ve İlerlemenizi Kaydedin

Yukarıda bahsettiğimiz tüm bu taktikleri uygulamak ve hangi çözüm yolunun size ne derece iyi geldiğini gözlemlemek, hayatınızın geri kalanını çok daha kaliteli şekilde geçirmenize yardımcı olabilir. Ayrıca her anksiyete atağında, arada bir saate bakarak atağın ne kadar sürdüğünü bir kenara not ederseniz, uzun vadede kendi istatistiğinizi oluşturabilir ve ne kadar ilerleme kaydettiğinizi görebilirsiniz. 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.