DOLAR 32,3372
EURO 35,0918
ALTIN 2.308,16
BIST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Android P yenilikleri neler?

09.05.2018
A+
A-

Android 9.0 P yenilikleri kullanıcı arayüzü ve özellikler anlamında öne çıkmayı başarıyor. İşte, Android P ile kullanıcıların kavuşacağı yeniliklerin listesi.

Adaptif Batarya

Sistemin uygulamaların batarya kullanımını indirgeyeceği Adaptif Batarya özelliği ile işlemci uyanma kilidinde yüzde 30 azalma vaat ediliyor. Özellik sayesinde batarya gücü sıklıkla kullandığınız uygulama ve servislere odaklanacak. Bu sayede batarya süresi verimliliğinde ciddi artış elde edilecek.

Daha Basit ve Ulaşılabilir Kullanıcı Arayüzü

Google, Apple tarafından iPhone X kullanıcı arayüzünde kullanılan gezinme yöntemini Android akıllı telefonlara getirecek diyebiliriz. Altta yukarı çekme ve sonrasında kaydırma hareketiyle açık uygulamalar arasında kolayca gezinme sağlayacak olan arayüzde alt tarafta bir kaydırma çubuğuna da yer verilmiş. Ek olarak, gezinme çubuğunda bir geri tuşu da yerli yerinde duruyor.

Elle Döndürme

Akıllı telefonunuzu biraz yatırdığınızda ekranın otomatik olarak döndürülmesi bazen can sıkıcı olabiliyor. Android bundan böyle ekran döndürme işlevinin elle gerçekleştirilmesi olanağını da sağlıyor. Bunun için gezinme çubuğunda bir göstergeye de yer veriliyor.

Uygulama Eylemleri (App Actions)

Android sistem seviyesindeki Uygulama Eylemleri (App Actions) ile işletim sistemi bir sonraki adımda ne yapabileceğini tahmin edebiliyor. Sonraki adımı veya sıklıkla yapılanları makine öğrenimi ile hesaplayan sistem, hızlı erişimi için arka planda gerekenlerin önceden yüklenmesini sağlıyor.

Örneğin kulaklıklarınızı cihazınıza bağladığınızda sistem Spotify oynatma listenize devam etme konusunda size öneride bulunuyor. Öte yandan özellik, henüz üçüncü parti uygulamalar ile çalışmıyor.

Dilimler (Slices)

Favori uygulamalarınıza daha derin bir bakış sağlayan Dilimler (Slices) ile en çok ihtiyaç duyduğunuzda bir uygulamanın sadece belirli bir kısmının karşınıza çıkması sağlanıyor. Örneğin Lyft için arama yaptığınızda, özellik size fiyat ve seyahat süresi hakkında bilgi veriyor. Dilime tıkladığınızda rezervasyon işlemini de kolayca gerçekleştirebiliyorsunuz.

Dijital Refah (Digital Wellbeing)

YouTube ve Android gibi bağımlılık yaratan dijital ürünlerin yapımcıları tarafından sunulan Dijital Refah (Digital Wellbeing) projesi oldukça dikkat çekici. Gösterge Paneli ile uygulamalarda harcadığınız süre, cihazınızın kilidini kaç kere açtığınız, dikkatinizi çeken bildirimler gibi cihazınızı nasıl kullandığınız hakkında detayları görebiliyorsunuz.

Uygulama Zamanlayıcı seçeneği ile uygulama kullanımı için sayaç kurmak ve limitiniz dolduğunda ikonu renksizleştirmek bile mümkün. Yeni Rahatsız Edilmeme (DND) Modu ile tüm çağrı ve bildirim seslerini ve açılır ön izlemeleri durdurma olanağına da sahipsiniz. Giderek Yavaşlama (Wind Down) özelliği ise akşamüstü Gece Işığı moduna geçiyor, rahatsız edilmemenizi sağlıyor ve hatta ekranınızı gri tonlamalı hale getiriyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.