DOLAR 32,3374
EURO 34,8108
ALTIN 2.390,60
BIST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Paz 20°C
Pts 21°C
Sal 24°C
Çar 18°C

Amazon CEO’su Andy Jassy’nin 214 Milyon Dolarlık Maaşı Tartışma Konusu Oldu

15.05.2022
A+
A-

İki yatırımcı danışmanlık firması, Amazon CEO’su Andrew Jassy‘nin 214 milyon dolarlık maaşının çok fazla olduğunu söylüyor. Firmalar bu ay gerçekleşecek toplantıda maaşın fazla olup olmadığı konusunda bir açık oylama yapmayı da talep ediyor.

Financial Times’ın yayınladığı bir habere göre yatırımcılara danışmanlık hizmeti veren Institutional Shareholder Services (ISS) perşembe günü müşterileriyle paylaştığı bir raporda, “Amazon’un yeni CEO’su Andy Jassy’nin 214 milyon dolarlık maaşı, bu tarz bir terfi için oldukça fazla.” ifadelerine yer verdi. Ayrıca raporda, tazminat programının nesnel, önceden belirlenmiş performans kriterleriyle hiçbir alakası olmadığı da yer alıyor.

ISS ve Glass Lewis oy kullanılmasını istiyor

ISS ve Glass Lewis

ISS, dünyanın en büyük yatırımcı danışmanlık firmasıdır. Borsaya kayıtlı şirketlerin hissedarlarına nasıl oy kullanmaları gerektiği konusunda tavsiyelerde bulunur.

ISS’nin yanı sıra hissedarlara Amazon’daki makul olmayan maaşlara karşı oy kullanmaları için çağrıda bulunan başka bir danışmanlık firması daha var. Çıkan haberlere göre Glass Lewis, geçtiğimiz hafta Amazon’un üst düzey yöneticilerinin aldıkları ücretlerdeki maaş ve primler arasında büyük bir fark var. Her iki firma da hissedarların, şirketin 25 Mayıs’ta yapmayı planladığı yıllık toplantısında Amazon’un üst düzey yöneticilerinin aldıkları prim paketlerini reddetmeleri için oy kullanmalarını öneriyor.

Jassy’nin aldığı tazminatın büyük bir kısmı hisselerden geldi

Amazon CEO'SU Andy Jassy

Jassy, ​​Temmuz ayında Amazon’un CEO’luğunu Jeff Bezos’tan devralmıştı. 2021’de Jassy toplam 212.701.169 $ tazminat aldı ve bunun sadece 175 bin doları maaşından geldi. Geri kalanı ise hisselerden geldi.

Amazon’dan bir sözcü yaptığı açıklamada, “SEC kurallarının çalışma şekline göre bu ücreti 2021 için toplam tazminat olarak bildirmemiz gerekiyor. Gerçekte ise bu ücret önümüzdeki 10 yıl için geçerli olacak” dedi.

Sözcü, “Bunun yıllık ücret perspektifinden eşit olduğu şey, diğer büyük şirketlerdeki CEO’larınkiyle rekabetçi olmasıdır. Ayrıca Amazon Yönetim Kurulu tarafından da onaylandı” diyerek sözlerini noktaladı.

Maaşı sorgulanan tek yönetici Jassy değil

Amazon Web Services sorumlusu Adam Selipsky

Amazon’un SEC’e yaptığı başvuruya göre, hissedarların Adam Selipsky ve Dave Clark‘ın da aldığı ücretleri bu ay yapılacak oylamada dikkate almaları bekleniyor. Amazon Web Services’in başındaki Selipsky, 2021’de çoğu beş yıllık bir hisse senedi hibesiyle neredeyse 81,5 milyon dolar kazandı. Clark, Amazon’un perakende ve lojistik işini yönetiyor. Clark’a geçen yıl 56 milyon dolar ödendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.