DOLAR 32,2610
EURO 34,7666
ALTIN 2.405,30
BIST 10.238,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Sal 25°C
Çar 19°C
Per 18°C
Cum 16°C

Alzheimer Riskini Azaltma İpuçları

15.09.2020
A+
A-

Nöroloji Uzmanı Dr. Can Emre Erdoğan, 1-30 Eylül Alzheimer ayı olması nedeniyle önemli bir açıklamada bulundu. Alzheimer hastalığının yaygın görülen bir demans (bunama) türü olduğunu, beyin hücrelerinin azalması ve yıkımına neden olan ilerleyici bir nörolojik hastalık olduğunu vurgulayan Erdoğan, düşünce, hafıza ve davranış fonksiyonlarında azalmaya sebep olan bu hastalıkta belirtilerin yaşla birlikte yavaş yavaş ortaya çıktığına değindi.

AİLEDE ALZHEİMER HİKAYESİ RİSKİ ARTIRIYOR

Hastalığın ileri evrelere gelmesinin yıllar alacağını vurgulayan Erdoğan, ‘İlerleyici bir hastalık olması nedeniyle Alzheimer’da erken belirtiler genellikle son yaşanan olayların unutulması şeklinde görülürken birkaç yıl içerisinde bireyler günlük aktivitelerini tek başlarına gerçekleştirmekte zorlanacak hale gelebilirler. Sosyal beceriler, davranışlar ve mantıklı düşünme yeteneği de zamanla olumsuz etkilenir. İleri evre Alzheimer hastaları çoğunlukla bir kişiyle karşılıklı olarak sohbet edebilme yeteneğini kaybeder, kendilerine yöneltilen sorulara ve çevrelerinde gelişen olaylara yanıt vermekte güçlük çekmeye başlar’ dedi.

65 yaş üzeri kişilerin ve ailede başka Alzheimer hastalarının bulunmasının en sık görülen risk faktörleri arasında yer aldığını belirten Erdoğan, ‘Hastalığın oluşma riskini artıran diğer faktörler ise; kronik kafa travmaları, uzun süreli depresyon varlığı, kronik alkol kullanımı, hipertansiyon, kolesterol yüksekliği ve şeker hastalığıdır. Ailesinde Alzheimer öyküsü bulunan fakat henüz hastalığa ilişkin bir teşhis almamış bireylerde sigara kullanımından kaçınmak, hareketli yaşam tarzını benimsemek ve sağlıklı beslenmek gibi değiştirilebilir risk faktörlerinin azaltılması şeklinde önlemler alınmalıdır. Birtakım nöropsikolojik testler, beyin görüntüleme, hasta ve hasta yakınından alınan detaylı öykü ve hastanın muayenesinin bir bütünü ile Alzheimer tanısı konulmaktadır’ diye konuştu.

‘BİLİNEN KESİN BİR TEDAVİSİ MAALESEF YOK’

Alzheimer hastalığının belirtilerini azaltmak ve yaşam kalitesini artırmak için önerilerde bulunan Erdoğan, ‘Alzheimer hastalığının bilinen kesin bir tedavisi maalesef yoktur. Alzheimer hastalarının ev ortamında gerekli düzenlemeler yapılmalı ve özellikle de yalnız yaşamak zorunda olan hastalar için evde unutkanlığı önleyici ve hatırlamayı kolaylaştırıcı önlemler alınmalıdır.

Bunlar evin belirli yerlerine asılacak notlar veya dikkat çekici işaretler olabilir. Hastanın uyku düzeninin ve beslenmesinin iyi olmasına dikkat edilmelidir. Pandemi döneminde de hastaların kapalı yer kaygılarını azaltmaya çalışmak, hastanın sevdikleri ile sık sık sesli ve görüntülü görüşmesinin sağlanması ve ev egzersizleri ile hastanın keyifli vakit geçirmesini sağlamak sürecin daha rahat geçmesini sağlayacaktır’ dedi.

İLİşKİLİ HABERLER Her An Demans Hastalığına Yakalanabilirsiniz!

Her An Demans Hastalığına Yakalanabilirsiniz!

Demans Nedir? Demans Belirtileri Nelerdir?

Demans Nedir? Demans Belirtileri Nelerdir?

Alzheimer Hastalığı (Demans-Bunama)

Alzheimer Hastalığı (Demans-Bunama)

Bu Tedavi Sayesinde Alzheimer Tarihe Karışacak

Bu Tedavi Sayesinde Alzheimer Tarihe Karışacak

İLİşKİLİ GALERİLER Uçuk Virüsüne Sahip Olan İnsanların Alzheimer'a Yakalanma Riski Daha Yüksek

Uçuk Virüsüne Sahip Olan İnsanların Alzheimer’a Yakalanma Riski Daha Yüksek

Alzheimer Hastası Belirtilerine Şimdiden Dikkat Edin

Alzheimer Hastası Belirtilerine Şimdiden Dikkat Edin

Bu Meyve Alzheimer Hastalığını Önlüyor!

Bu Meyve Alzheimer Hastalığını Önlüyor!

Alzheimer ile Mücadelede Tüketmeniz Gereken Besinler

Alzheimer ile Mücadelede Tüketmeniz Gereken Besinler

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.