DOLAR 34,2564
EURO 37,6295
ALTIN 2.873,39
BIST 9.132,30
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 25°C
Çok Bulutlu
İstanbul
25°C
Çok Bulutlu
Per 26°C
Cum 22°C
Cts 21°C
Paz 21°C

AIDS Nedir? Nasıl Bulaşır? Dünyada Kaç Kişi AIDS Hastası?

01.12.2021
A+
A-

AIDS nedir? Nasıl bulaşır? Öpüşerek geçer mi? Dünyada kaç tane AIDS hastası var? AIDS hakkında merak ettiğiniz her şey haberimizde…

Dünya üzerinde şu an yaklaşık olarak 77 milyon kişinin HIV pozitif yani AIDS olduğu düşünülüyor. Bağışıklık sistemini çökerten HIV virüsü nasıl bulaşır? Tedavisi var mıdır?

Tüm dünyada hızla yayılmaya devam eden AIDS, ‘Edinilmiş Bağışıklık Yetersizliği Sendromu’ da isimlendirilir. AIDS hakkında çok fazla yanlış bilgi vardır. Özellikle AIDS’in bulaşması konusunda birçok kesiminde tokalaşmak, aynı ortamda bulunmak, aynı telefonu kullanmak, öpüşmek, aynı bardağı kullanmak gibi yollardan bulaş olabileceği yanılgısı bulunuyor.

Peki, AIDS virüsü nasıl bulaşır?

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. M. Servet Alan, AIDS’in kan ve cinsel temasla bulaştığını, tokalaşma, aynı ortamda bulunma, aynı telefonu kullanma gibi yollardan bulaşmadığına dikkat çekiyor. Bebeklere de HIV enfeksiyonunun bağışıklık sistemini hasara uğratarak AIDS’e neden olduğunu söyleyen Dr. Alan, “Bu enfeksiyon genellikle kan ve cinsel temasla bulaşmaktadır. Bazı durumlarda hastalığı taşıyan anneden bebeğe doğum yoluyla geçebilmektedir. Eğer gebelikte HIV saptanırsa gebe kadınlara tedavi başlanabilmektedir. Eğer HIV taşıyan bir anne varsa bebeğe geçiş olmaması için emzirme önerilmemektedir” diye konuştu.

Dr. Alan “Örneğin tokalaşmak, aynı ortamda bulunmak, aynı telefonu kullanmak, yanak yanağa öpüşmek, sivrisinek ısırması, aynı bardağı kullanmak gibi yollardan AIDS bulaşmaz” ifadelerini kullanarak bilinen yanlışları düzeltti. Alan, doğurganlık çağındaki tüm kadınların HIV konusunda bilgilendirilmesini ve gerekiyorsa test yaptırılmasını söyledi. Alan, “Şüpheli bir durum varsa hemen bir enfeksiyon uzmanına başvurulmalıdır. HIV enfeksiyonu manikür veya pedikürde kullanılan cihazlardan, tıp ve diş hekimliğinde kullanılan malzemelerden de bulaşabilmektedir. Bu nedenle kullanılan materyallerin tek kullanımlık veya kişiye özel olması gerekmektedir” dedi.

Şüpheleniyorsanız Test Yaptırın!

HIV enfeksiyonunun gribe benzer belirtilerle başladığını ve yıllar süren bir sessizlik dönemine girdiğini kaydeden Alan, “Yaklaşık 10 seneyi aşan bir sürenin sonunda bağışıklık sistemi etkilenebilir. Kandaki virüs miktarı artar, bağışıklık sisteminin bazı özel hücrelerinin miktarında azalma ve bağışıklık sistemi işlevlerinde bozulma yaşanır. Bunun sonucunda, ağızda yaygın, tekrarlayan pamukçuk, uzun süreli ishaller gibi enfeksiyonlarda artış görülür. HIV ilerleyen aşamada AIDS’e neden olur. Hızlı kilo kaybı, tekrarlayan ateş, gece terlemesi, sebebi bilinmeyen yorgunluk, lenf bezlerinde büyüme, genital bölgede oluşan yaralar, depresyon, akciğer enfeksiyonu bu belirtilerden bazılarıdır” diyerek sözlerini sürdürdü.

HIV Tedavi Edilir mi?

Alan, “HIV için yapılan teste ELİSA testi denilmektedir. Henüz aşısı bulunmayan HIV enfeksiyonu için çeşitli ilaç tedavileri vardır. Bu ilaçlar virüsü tamamen kaldırmaz ve bu ilaçların hayat boyu kullanılması gerekmektedir. İlaçlar, virüs miktarını azaltır ve bağışıklık sistemini korur. HIV, önlenebilir bir virüstür ve korunma yöntemleri tedaviden daha etkili ve ucuzdur. Güvensiz ve korunmasız cinsel temastan kaçınılmalı, tek eşli bir hayat tercih edilmeli, taraması yapılan kan ve ürünleri kullanılmalı, manikür, pedikür, dövme, piercing gibi işlemler yaptırılırken malzemelerin kişiye özel olduğu bilinmelidir. Tıbbi müdahalelerde steril enjektör ve cerrahi malzemelerin kullanılması gerekmektedir” diye konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.