DOLAR 32,3487
EURO 34,7293
ALTIN 2.419,83
BIST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17°C
Az Bulutlu
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Per 19°C
Cum 17°C
Cts 19°C
Paz 20°C

Ağız Yaralarına Ne İyi Gelir?

05.03.2020
A+
A-

AĞIZ YARALARI NEDEN OLUR?

Ağzın içinde ortası beyaz ya da sarı renkte olan oluşumlar olarak özetlenebilecek olan ağız yaraları, ağzımızın içinde oluşan doku bozuklukları aslında. Bu doku bozukluklarının oluşmasının ise birkaç sebebi var.

Ağız temizliğine yeterince önem verilmediği ve özen gösterilmediği takdirde ağız yaraları oluşabilir. Dişlerin düzenli olarak fırçalanmasının yanı sıra gün içinde ağız içinin sık sık yıkanması ve gargara yapılması da ağız içi sağlığınızı korumanızı sağlar. Aksi takdirde ağız içi yaralarıyla karşılaşabilirsiniz.

Aşırı sıcak ya da aşırı soğuk içecekler tükettiğinizde de ağız yaralarının oluşumuna sebebiyet verebilirsiniz.

Enfeksiyon hastalıklarına yakalandığınızda vücudun direncinin düşmesine bağlı olarak ağız içinde de yaralar çıkabilir.

Uzun süre ve düzenli antibiyotik kullanımı da ağız yaralarına yol açabilir.

Aşırı yağlı, şekerli, asitli yiyecekleri sıklıkla tüketmek kısacası sağlıksız beslenme ağız yaralarının oluşmasına sebep olabilir.

Son olarak stres, depresyon, aşırı endişe, kaygı gibi durumlar da ağız yaralarının meydana gelmesine ön ayak olabilir.

AĞIZ YARALARINA, AFTA NE İYİ GELİR?

Ağız içinde çıkan yaraları doğal malzemeler kullanarak kısa sürede evde tedavi etmeniz mümkün. Ancak ağız yaralarının daha önemli bir sağlık sorununun belirtisi olup olmadığını anlamak için öncelikle doktorunuza danışmanızı tavsiye ederiz.

KARBONAT

Ağız içi yaralarında en fazla başvurulan yöntem karbonatla yarayı ovmak. Bunun için önce ellerinizin tam anlamıyla temiz olduğundan emin olun. Ardından parmak ucuyla aldığınız karbonatı ağız içinde yer alan yaraya sürerek uygulayın. Karbonat hem acı ve ağrıyı alacak, hem de yaranın iyileşme sürecinin başlamasına yardımcı olacaktır.

SİRKE

Karbonattan sonra en fazla başvurulan malzemelerden bir diğeri ise sirke. Ağzınızı sirkeyle gargara yapmak ağız içindeki yaranın da iyileşmesinde büyük yardımcı.

KEKİK

Kekik de ağız yaralarına en doğal çözümlerden biri. Tek yapmanız gereken 1 tatlı kaşığı kadar kekiği ağzınıza alıp yutmadan çiğnemek. Kekik, ağız içi yaralarını geçirmekle kalmaz, yeni yaraların oluşumunu da engeller.

DUT

Dut şurubunun içine bir parça pamuk batırıp yaranın üzerine sürdüğünüzde ağız içindeki yaranızın da kısa sürede iyileşmeye başladığını fark edeceksiniz. Benzer bir yöntemi nar ekşisiyle de uygulayabilirsiniz.

KARANFİL

Tıpkı kekik çiğnemenin ağız yaralarına iyi gelmesi gibi karanfil çiğnemek de benzer etkiyi gösteriyor. Karanfil hem ağız içindeki bakterileri öldürecek hem de acıyı azaltacaktır.

LİMON

Sirkeyle gargara yapmanın ağız yaralarına iyi geldiğinden bahsetmiştik. Benzer şekilde asidik yapısıyla limon suyu da aynı işlevi görüyor ve ağzınızı yaralardan temizliyor. Tek yapmanız gereken limon suyuyla düzenli olarak gargara yapmak.

MAYDANOZ

Bol miktarda demir içeren maydanoz yapraklarını çiğnemek de bir başka çözüm. Maydanozun içindeki vitamin ve mineraller ağızdaki yaralardan kısa sürede kurtulmanızı sağlayacak.

AYVA

Antiseptik özelliği taşıyan ayva da bu konuda yardımınıza koşan vitamin deposu meyvelerden. Bir dilim ayvayı yaranın üzerine bastırarak ovmak aradığınız çözüm olabilir.

TUZLU SU

Tüm bu malzemelere ulaşamıyor olsanız bile tuzlu suyla ağız yaralarının iyileşmesini sağlayabilirsiniz. Bir tatlı kaşığı tuzu bir çay bardağı suya karıştırın ve bu karışımla gargara yapın. Tuzlu su yaraları ilk başta yaksa da birkaç uygulamadan sonra yaralarınıza iyi geldiği fark edeceksiniz.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.