Aft (Ağız Ülseri) Nedir?
Toplumun yüzde 20’sinde görülen, acı ve kaşıntıya niçin olan aftlar, yanak ısırması, sigara içmek, gerginlik, dişleri sert fırçalama, ağızın sıcak besinlerden yanması, vitamin eksikliği, enfeksiyon ve sistemik bir hastalığın bulgusu olarak ortaya çıkabilmektedir. Daha ciddi vakalarda ise bu yaraları, şişirilmiş lenf düğümleri, somut dermansızlık ve alev takip etmekte. Aftlar boyutlarına göre değişim gösterir ve nadirde olsa tıbbi müdahalelere gereklilik duyar.
AFT (AĞIZ ÜLSERİ) NEDİR?
Ahali aralarında aft olarak bilinen ağız ülseri, ağız içerisinde diş etlerinden dil yüzeyine, iç yanaktan damağa dek tekrar görülebilir. Ortası beyaz delik gibi olup, kenarları kırmızı olan bu küçük yaralar kişinin jurnal hayatında kendisini aralıksız rahatsız hissetmesine niçin olur. Bir şeyler yiyip içmenin yanı sıra konuşurken zeka canın acımasına niçin olan bu yaralar kadınlarda erkeklere oranla daha sık görülür.
AFT (AĞIZ ÜLSERİ) NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Aft yaraları herhangi bir çare uygulanmadan 7 ila 10 gün arasında kendiliğinden iyileşebilir. Fakat bu süreyi kısaltmak içinse değişik çare yöntemleri uygulanabilir. Bu yöntemler ise şu şekildedir:
Mikropsuz edilmiş su ile sulandırdığınız alkolü temiz bir pamuk ile yaranın bulunduğu bölgeye uygulayabilirsiniz. Su ve karbonatı karıştırarak sabahleyin akşam ağzı çalkalayabilirsiniz. Yarım bardak suyun içerisine 2 tatlı kaşığı tuz ekleyerek 2 saatte bir karışımla gargara yapabilirsiniz.
İLİşKİLİ HABERLER
Ağız Suyu Şeker Hastalığı Riskini Arttırıyor!
Ağız İçi Yarasına Ne İyi Kazanç?
Ağız Kokusuna Ne İyi Gelir?
Ağız ve Diş Sağlığı Üzerindeki Etkisini Duyunca Bırakacaksınız!
İLİşKİLİ GALERİLER
Bunalım Belirtileri Nelerdir?
Ağız Kokusunu Azaltan 10 Etkin Yöntem
Coronavirüsün Çocuklar Üzerindeki İlk Belirtisi Buymuş!