DOLAR 32,5317
EURO 34,8626
ALTIN 2.441,40
BIST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 18°C

Şifa Deposu Mor Altın Lavantanın Faydaları

18.09.2021
A+
A-

Kokusuyla birçoğumuzu büyüleyen mor altın lavantanın, binbir faydasını merak edenler için haberimizde bir araya getirdik. İşte İbn-i Sina’nın şifa kaynağı lavantanın faydaları…

Birçoğumuzun evlerinden eksik etmediği lavantanın, saymakla bitmeyen mucizevi faydalarını sizin için haberimizde bir araya getirdik. İbn-i Sina’nın şifa kaynağı olarak ifade ettiği ve birçok hastalığın tedavisinde kullanılan lavantanın fayları… 

MOR ALTIN LAVANTANIN FAYDALARI

Birçok psikolojik rahatsızlık ve ağrıların tedavisinde geçmişten günümüze sıkça kullanılan lavantanın tam bir şifa kaynağını olduğunu belirten  Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Bölümü’nden Uzm. Dr. Yegane Özcan, ‘Mor altın olarak bilinen aromatik bitki lavanta, yara, yanık, viral enfeksiyonlar, anksiyete, despresyon, migren, menopoz dönemi ağrıları, uykusuzluk ve saçlardaki kepek gibi birçok rahatsızlıklara destek tedavisi oluyor’ açıklamasında bulundu. 

Son dönemlerde kozmetik ürünlerde de sıkça kullanılmaya başlanan lavantanın, oldukça faydalı olduğunu ancak yanlış kullanıldığında bazı yan etkilere sebep olabileceğini ifade eden Yegane Özcan, bu bitkinin geçmişten günümüze kadar gelen ‘mor altın’ olduğunu belirtti. 

Kadınlar için oldukça sancılı geçen regli döneminin ağrılarının dindirilmesinde sıklıkla kullanılan lavanatanın, oldukça şifalı bir bitki olduğunun altını çizen Özcan, ‘Mor altın olarak bilinen aromatik bitki lavanta, yara, yanık, viral enfeksiyonlar, anksiyete, despresyon, migren, menopoz dönemi ağrıları, uykusuzluk ve saçlardaki kepek gibi birçok rahatsızlıklara destek tedavisi oluyor’ şeklinde konuştu. 

LAVANTANIN ŞİFASI BİLİMSEL OLARAK KANITLANDI

Psikolojik rahatsızlıkların tedavisinde etkin olarak kullanılan lavantanın, yapılan klinik testler ile doğruluğunun kanıtlandığının altını çizen Özcan, ‘Yapılan bazı klinik çalışmalarda Lavandula angustifolia özü kullanılan aromaterapi, özellikle ruh hali değişimleri ile ilgili adet öncesi sendromun semptomlarını azaltmaya yardımcı olabileceğini bilimsel olarak kanıtladı. Anksiyete bozukluklarında lavanta bazlı tedavilerin olumlu etkileri bilimsel olarak kanıtlandı. Bu araştırma sonuçlarına göre, lavanta yağı kapsülleri iki haftalık düzenli kullanım sonrasında kaygı, depresyon ve ruh hali değişimlerini olumlu yönde etkilediğini gösterdi. Lavanta infüzyonu veya yağı kullanılarak yapılan masaj da kronik sinir sistemi bozukluğu olan kişilerde stres ve kaygı düzeylerinin azalttığını ortaya koydu’ dedi. 

LAVANTA SAÇLARI BESLEYİP KEPEK OLUŞUMUNU ÖNLÜYOR

Son dönemlerde kozmetik ürünlerde de sıklıkla tercih edilen lavantanın, cilt üzerinde ki etkilerinin de gözle görülür bir biçimde olduğunu belirten Özcan, ‘Eskiden beri bilinen ve bilimsel araştırmalarla kanıtlanan yaraları ve yanıkları iyileştirme özelliği bulunuyor. Lavanta özü kullanılan aromaterapi yağları, çocukların boğaz ağrısından kurtulması için de faydalıdır. Cilt mantarı ve özellikle ayak mantarı için de lavanta yağının olumlu etkisi biliniyor’ şeklinde konuştu. 

Lavantadan elde edilen durulama suyunun saçlarda kepek oluşumunu önlediğine dikkat çeken Dr. Özcan, ‘Bu bitki bol miktarda antioksidan içerdiğinden vücuttaki serbest radikal miktarını azaltmaya yardımcı olur, bağışıklık sistemini güçlendirir ve yaşlanmayı yavaşlatır. Tip 2 diyabet için doğal destek tedavileri arasında lavanta da bulunur. Vücutta insülin üretimini teşvik eden bitkilerden biridir’ şeklinde konuştu. 

lavantanın faydaları

İBN-İ SİNA’NIN ŞİFA KAYNAĞI LAVANTA

Geçmişten gelen bir şifa kaynağı olan lavantanın yaklaşık 30 çeşidi bulunduğunu, İbn-i Sina’nın tam bir şifa deposu olarak adlandırdığı lavanta hakkında önemli önerilerinin olduğunu dile getiren Özcan, ‘İbni Sina lavanta hakkında ‘bu beyin için bir süpürge ve kalp için bir kamçı’ demiş. Lavanta Latince ‘yıkamak’ anlamına gelen ‘lavare’ kelimesinden gelir. Bu ismin ortaya çıkması eski çağlarda dini törenlerde yıkanma amacı ile kullanılan lavantalı su kullanımına bağlı. ‘Gerçek’ (Lavandula angustifolia) olarak da adlandırılan dar yapraklı lavanta, çoğunlukla kozmetik alanında parfüm ve vücut kremleri gibi uçucu yağların üretiminde de kullanılıyor. Çay, infüzyon, lokal merhem ve uçucu yağ gibi birçok formu olan lavanta, dondurma ve unlu mamüller gibi gıdaların içinde de tüketilmeye başlandı’ dedi. 

LAVANTA ANTİDEPRESANLARLA TÜKETİLDİĞİNDE İSTENMEYEN SONUÇLARA NEDEN OLABİLİR

Psikolojik rahatsızlıkların tedavisinde de sıklıkla kullanılan lavanta hakkında dikkat edilmesi gereken en önemli şeyin, antidepresanlar beraber kullanılmaması gerektiği olduğuna dikkat çeken Özcan, ‘Tansiyonu düşük olanların lavanta çayı tüketmeleri uygun değil. Lavanta belirgin östrojen (kadınlık hormonu) özelliklerine sahip olduğundan erkek çocukları lavanta bazlı ürünleri ve yağları kullanmaktan kaçınmalı. Lavanta çayını 10 yaş altı çocuklara önermiyoruz. Aşırı miktarda lavanta çayı tüketimi mide bağırsak sistemi hastalıklarını şiddetlendirebilir. Dikkatli kullanılması gerekiyor. Ayrıca lavantada bulunan kumarin maddesi kan pıhtılaşması üzerinde ekili olduğundan hemofili ve kan hastalıkları olan bireyler lavanta içeren içecekleri kesinlikle kullanmamalı.’ Uyarısında bulundu. 

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.