DOLAR 32,3891
EURO 34,6186
ALTIN 2.389,28
BIST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Az Bulutlu
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Çar 17°C
Per 19°C
Cum 18°C
Cts 19°C

Aft (Ağız İçi Ülseri) Nedir?

18.07.2020
A+
A-

Aft,Genel olarak ağız içerisinin yanak kısmında ve dudağın iç kısımlarında meydana gelmektedir. Aynı zamanda aft (ağız içi ülseri) nedir sorusuna, dilin üzerinde, yanakların nemli tabaka ile kaplı iç kısımlarında, dudakların iç kısımlarında, diş etinde görülebilen yaralardır şeklinde açıklama yapılabilir. Aftlar (ağız içi ülserleri) yuvarlak ya da oval şekilde olabilir. Orta kısımdaki rengi sarı, gri ya da beyaz olabilir. Kenarları ise kırmızı renkli olabilmektedir.

Oldukça acı veren bir yara olduğu için gülümserken, konuşurken, yemek yerken, su içerken, hatta tükürüğü toplarken bile oldukça hassas bir durumda olup harekete engel olabilmektedir. Genellikle aile içerisinde kalıtsal olabilmekle beraber aynı zamanda immün sistemdeki bir yetmezlik ya da bir enfeksiyon sebebiyle olabilir. Ayrıca kişinin kendi yanağını ısırmayı alışkanlık haline getirmesi, dişlerin çok sert fırçalanması, aşırı sıcak yiyeceklerden dolayı ağız içi mukozasının zarar görmesi, ağız içerisinde kullanılan diş telleri, herhangi bir vitaminin eksikliği, vücutta var olan bir enfeksiyon ya da vücutta başka bir hastalığın var olması sebebiyle aft (ağız içi ülseri) ortaya çıkabilmektedir.

Genellikle ağız içerisinde pamuk gibi beyaz bir görünümleri bulunmamaktadır. Aft (ağız içi ülseri) nedir diye değerlendirme yapılırken hastanın aç yaşında olduğu, yaranın ağız içerisinde nerede olduğu, nasıl bir şekle sahip olduğu, büyüklüğü ve miktarı, ne kadar süredir var oldu, ağrı yapıp yapmadığı gibi sorular özellikle tanı ve tedavisi için oldukça büyük önem kazanmaktadır. En çok görülen tipi ise belirli bir aralık halinde tekrarlamayan, spontane olarak 2 ya da 3 hafta içerisinde iyileşen kronik olmayan akut aftlardır. (ağız içi ülserler) genel olarak ağız içerisinde tek olarak görülse de bazen birden fazla olarak ağzın farklı bölgelerinde görülebilir. Bazen ise biri iyileşirken diğerinin başladığı zamanlar da olabilir. Aft (ağız içi ülseri) nedir konusu araştırılırken sebebi net olarak da bilinmemektedir. Aftlar yani diğer adıyla ağız içi ülserler büyüklükleri bakımından 3’e ayrılmaktadır.

Minör aft: orta şiddette ağrılıdır, en yaygın görülen aft tipidir. Bazen tek olarak bazen çoklu olarak da görülür fakat çapları genel olarak 1 cm kadar değildir. Bu tür minör aftlar 1-2 hafta içerisinde kendiliğinden iyileşir, yara ya da iz kalmamaktadır. Majör aft: çapları 1 cmden büyük olan bu aftlar minör afta göre daha ender görülür. Renk olarak gri ya da beyaz olabilir. 6 haftaya kadar durabilir fakat iyileşirken yara izi bırakabilir. Bazı durumlarda ateş ve halsizlik olabilir. Herpetiform aft: Çok nadir olarak tüm ağız içinde görülür, 30 gün içerisinde iyileşir. Genellikle yaşlılarda daha fazla görülür.

İLİşKİLİ HABERLER Adet Dönemleri (Menstrual Periyodlar)

Adet Dönemleri (Menstrual Periyodlar)

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.