DOLAR 32,1948
EURO 35,0083
ALTIN 2.505,41
BIST 11.066,17
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 25°C
Açık
İstanbul
25°C
Açık
Çar 22°C
Per 23°C
Cum 23°C
Cts 22°C

Addison Hastalığı Nedir?

19.06.2020
A+
A-

Addison hastalığı, adrenal yetmezlik olarak da aşina, böbrek üstü kabuğunun zarar almasıyla oluşan, vücudun belirli hormonları yeteri dek üretememesi nedeniyle oluşan ve epeyce ender karşılaşılan bir hastalıktır.

Addison hastalığı, böbrek üstü bezlerimizin 2 manâlı hormonu (kortizol,aldosteron) yeteri değin üretememesiyle ortaya çıkar. Her 100.000 kişinden birinde rastlanan bu hastalığın sebebi nedir? 

ADDİSON HASTALIĞI NEDEN OLUR?

Bu hastalığının 2 cins türü mevcuttur. Birinci türü böbrek üstü bezi yetersizliği ve ikincisi böbrek üstü bezi yetersizliği. Doktorunuzun uyguladığı eksiksiz ve kusursuz tedavisi sonucunda hastalığınızın türü belirlenir.

Böbrek üstü bezi yetmezliğine, tüberküloz, böbrek üstü bezi hasarı, virüs, türlü bakteri ve mantar enfeksiyonları, kanserin böbrek üstü bezlerine metastazı, böbrek üstü bezi kanaması benzeri o kadar çok sebebi olabilir. İkincil böbrek üstü bezi yetmezliği de hipofiz hormonu ACTH üretiminin azalması sebebiyle vücutta görülür. Hipofiz tümörü ya da başka bir sebebe bağlı olarak görülen ACTH yetersizliğinde kortizol üretimi uyarılmaz. Bu cins böbrek üstü bezi yetmezliğinde bezlerin aldosteron üretimini başlıca aldırmaz.

ADDİSON HASTALIĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Yetersizliği yaşanan hormana tarafından addison hastalığının belirtisi farklılık gösterir. Hastalığın sizde olup olmadığını belirtilerinden anlayabilmek için bu hormanlar hakkında ilk olarak data sahibi olmanız gerekir. Kortizol, gerginlik kaynaklı meydana gelen ve böbrek üstü bezlerinin salgıladığı bir hormondur. Kısaca kortizolun görevi vücudumuzun strese yanıt vermesine yardım olmaktır. aynı zamanda bu horman karbonhidrat, protein ve yağ kullanımını da ahenkli hale getirmesine destek olur. Vücudun Kan Basıncı ile kardiyovasküler fonksiyonu muhafaza eder ve inflamasyonu denetler. Aldosteron da adrenal bezlerin dış kısmından (korteks) vücudumuza salgılanan, böbrekten potasyumun alınması ve sodyumun geri emilimi yapılmasında atama alan, vücudumuzdaki elektrolit dengesini kuran steroit yapıya sahip bir hormondur. Aldosteron düzeyleri tehlikeli miktarda azaldığı durumda, böbrekler su ile tuz düzeyini dengeleyemez. Bu da dehidrasyon ve kan basıncı düşüklüğüne niçin olur.

Hastalığın vücuttaki belirtileri başlıca ağır ağır aydan aya artarak ilerler. Hastalık veya yaralanma sanki bir stres yaşanana kadar, belirtiler iyice kendini emin ederek kişide kötü hal alana kadar rahatsızlık epeyce yavaş ilerler. O Kadar yavaş yavaş ilerler ancak hasta kendinde gördüğü belirtileri göz ardı edebilir.

Addison hastalığının semptomları, artı takâtsizlik, gözle görünür miktarda kilo ve iştah kaybı, tansiyon düşüklüğü ve bu sebepten bayılmak, istek hipoglisemisi, ağız mukozası ile deride özellikle ameliyat ile yara izlerinde, meme uçları ile genital yerlerin renginde koyulaşma (pigmentasyon), düşük kan şekeri, karın ağrısı, mide bulantısı, ishal veya kusma, tuz ihtiyacının artması, öfkeli olma hali, terlemede azalma, kaslarda ya da eklemlerde ağrılar, bunalım, davranış bozukluğu ve çoğunlukla kadınlarda genital ile koltukaltı kıllanma olarak sıralanabilir.

ADDİSON HASTALIĞI NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Addison hastalığı, cisim için oldukça kayda değer hormonların kaybına sebep olduğu için doktorlar çare etmek için çoğunlukla hormon replasmanı yaparlar. Bu işlem 1 ya da 2 kere  jurnal olarak, bir steroid hormon olan hidrokortizon tabletleri kullanılarak yapılır.

Adrenal yetmezlikte, genelde hormon tedavisi tedavisi uygulandığında başarılı sonuç alınır. Tedavi olumlu sonuçlandığında addison hastalığı olanlar eski olağan yaşamlarına dönebilirler. Bunun yanında, daima bir doktor dikkat bileziği ile acil kimlik kartı yanına bulundurmaları, meslek veya okulda yanların küçük bir hap kutusu bulundurmaları nasihat edilir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.