DOLAR 32,5706
EURO 34,8788
ALTIN 2.427,65
BIST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Per 21°C
Cum 19°C
Cts 18°C
Paz 19°C

Adana’da Görülen Sivrisinek Kör Ediyor

24.10.2020
A+
A-

Doğu ve Güneydoğu Anadolu ile birlikte Doğu Akdeniz’de telef olan hayvanlardan dolayı ortaya çıkan, ‘üç gün hastalığı’ olarak bilinen Bovine Ephemeral Fever’i (BEF) yayan ‘culicoides’ cinsi kan emici sineklerin, insanlarda körlüğe ve deri altı hastalıkların görülmesine yol açıyor. Adana Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Nihat Köse, ‘Bu sinekler, sivrisineklerle karıştırılmamalı. Aşı çıkana kadar belediyelerimizi sinekle mücadeleye davet ediyorum’ dedi.

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Adana Veteriner Kontrol Enstitüsü ve Adana Veteriner Hekimleri Odası iş birliğiyle, Adana başta olmak üzere birçok kentte görülen bu sinekle mücadele edilmeye başlandı.

Hastalığı yayan bu sineklerin, normal sivrisinekle karıştırılmaması gerektiğini vurgulayan Adana Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Nihat Köse, ‘Bu sineklerin 1400 çeşidi var. Ülkemizde bu sineklerin 57 tanesi tespit edildi. Bunlar hayvanlardan kan emiyor. Culicoides cinsi sinekler, sivrisinekler gibi değil. Özellik bakımından biraz kambur ve kanatları benekli bir yapısı var. Sivrisinekler gibi suyun içine değil bataklıklara yumurta bırakıyorlar. Enfekte olan hayvandan kan emip, hasta olmayan hayvanlara BEF virüsü gibi hastalığı nakil ediyorlar. Sadece BEF virüsü değil, insanlara da hastalık bulaştırabiliyorlar. İnsanlara bulaştırdıkları hastalıklar arasında en yaygını körlük ve deri altı hastalıkları’ şeklinde konuştu.

‘HENÜZ BU HASTALIK İÇİN BİR AŞI YOK’

Bu sineklerle mücadele etmenin kesin bir çözüm yolunun bulunmadığından bahseden Köse, ‘Bu konuda vatandaşlar hayvanların üzerine bu sineklerin konmaması için ilaçlar sıkabilir. Bataklıklar kurutulup, ilaçlanabilir. Henüz bu hastalık için ruhsatlandırılmış bir aşı yok. Adana Veteriner Kontrol Araştırma Enstitüsü bu konuda çalışmalar yapıyor. Bu çalışmalar sonucu Tarım Bakanlığı önemli bir yol kat etti. Aşı çalışmaları devam ediyor. Umarım önümüzdeki yıl da aşı bulunacak ve bu hastalıktan kökten kurtulmuş olacağız. Bu aşı çıkana kadar belediyelerimizi sinekle mücadeleye davet ediyorum. Ayrıca yurttaşlarımızı da besledikleri hayvanlarda hastalık görülür görülmez veteriner hekimine müracaat etmeleri gerektiğini vurgulamak istiyorum. Erken müdahale hastalığın seyrinde olumlu sonuçlar veriyor’ uyarısında bulundu.

İLİşKİLİ HABERLER Asya Kaplan Sivrisineği Nedir? Asya Kaplan Sivrisineği Nasıl Ayırt Edilir?

Asya Kaplan Sivrisineği Nedir? Asya Kaplan Sivrisineği Nasıl Ayırt Edilir?

İçimizde Var Olan Kötülük: Sineklerin Tanrısı

İçimizde Var Olan Kötülük: Sineklerin Tanrısı

Binlerce Sinek Şehri Bastı, Esnaf İş Yerini Kapattı

Binlerce Sinek Şehri Bastı, Esnaf İş Yerini Kapattı

Kovid-19 Sinekten Bulaşır mı?

Kovid-19 Sinekten Bulaşır mı?

İLİşKİLİ GALERİLER Ömür Gedik: Ferhat Göçer Artık Sivrisinekleri Öldürmüyor

Ömür Gedik: Ferhat Göçer Artık Sivrisinekleri Öldürmüyor

Pelin Akil’in Sivrisinek İsyanı

Pelin Akil’in Sivrisinek İsyanı

Bu Yöntemleri Daha Önce Hiç Kullanmadınız: Sivrisinekten Korunmanın Doğal Yolları

Bu Yöntemleri Daha Önce Hiç Kullanmadınız: Sivrisinekten Korunmanın Doğal Yolları

Kulağından Canlı Sinek Çıktı!

Kulağından Canlı Sinek Çıktı!

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.