DOLAR 32,2892
EURO 34,6520
ALTIN 2.412,44
BIST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17°C
Az Bulutlu
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Per 19°C
Cum 17°C
Cts 19°C
Paz 20°C

ABD yetkililerinden Huawei ile ilgili yeni açıklama

27.09.2019
A+
A-

Android her ne kadar özgür bir işletim sistemi olarak lanse edilse de ülkeler arasındaki krizden nasibini aldı. ABD ve Çin arasında yaşanılan ekonomik gerginlik kısa zamanda şirketlere sıçradı. Yetkililerin açıklamaları ile birlikte ABD merkezli olmayan firmalar da söz konuşu şirketler ile çalışmayacağını beyan etti. Bu sebepten dolayı başta Huawei olmak üzere birçok Çin menşeili firma kendi işletim sistemlerini çıkarma yoluna gitti.

Akıllı telefon piyasasında önemli bir yere sahip olan şirket geçtiğimiz Mayıs ayında ambargo ile karşı karşıya kalmıştı. Birçok ABD firması ile çalışan şirket için iki kez 90 günlük süre tanınmıştı. Perşembe günü basın mensupları ile buluşan Dışişleri Bakanlığı’nın siber politikadan sorumlu müsteşar yardımcısı Rob Strayer, ABD merkezli şirketlere verilen geçici iznin uzatılmayacağını duyurdu. Yakın zamanda ikinci 90 günlük sürenin bittiğini belirten Strayer bu konuda herhangi bir adım atmayı düşünmediklerini belirtti. 90 günlük erteleme sayesinde şirket kendi içerisindeki sorunlara çözüm arayışına girmişti.

130 şirketin başvurusu ile ikinci 90 günlük ertelemeyi onaylayan ABD hükumeti bu açıklama ile üçüncü bir şans vermeyeceklerinin altını çizdi. İkinci erteleme 19 Kasım 2019 tarihinde sona eriyor. Strayer ayrıca şirket ile ambargo süresince iş yapmaya devam eden ABD merkezli firmalara ceza uygulayabileceklerini söyledi. Örneğin ABD, 5G teknolojisi için Huawei ile birlikte çalışan şirketlerin bilgi akışını keserek cezalandırabilir. Hükumetin bu konuda herhangi bir adım atıp atmayacağı konusunda net bilgi vermeyen Strayer, detaylı açıklama yapmaktan kaçındı.

Ambargo sonucunda sıkıntılı bir sürece giren şirket yakın zamanda etkilerini daha iyi hissedecek. Google servislerinin kullanımı konusunda Mate 30 ailesinde sıkıntı yaşayan firma, telefonlarını Çin haricindeki ülkelere satarken zorluk yaşayacak gibi gözüküyor. Eğer erteleme devam etmezse firma ARM gibi şirketlerin lisansını almayı başaramayacak. Bu sebepten dolayı telefon üretimi konusunda da sorunlar yaşayacak olan Huawei’nin bu konuda ne yapacağı merak konusu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.