DOLAR 32,3640
EURO 34,9533
ALTIN 2.325,55
BIST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

AB Komisyonu’nun iki üyesi enerji krizine karşı ‘ortak borçlanma’ önerdi

04.10.2022
A+
A-

Avrupa Birliği Komisyonu’nun 2 üyesi, Avrupa’da yaşanan enerji krizine karşı ortak borçlanma önerisinde bulundu.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’nun İç Pazardan Sorumlu Üyesi Fransız Thierry Breton ve Ekonomiden Sorumlu Üyesi İtalyan Paolo Gentiloni, Avrupa’daki çeşitli gazetelerde enerji krizine ilişkin görüşlerini içeren ortak makale kaleme aldı.

Makalede, Avrupa’nın enerji ve ham maddelere olan bağımlığının, finansal kriz, göç, salgın, Ukrayna’daki savaş ve küresel tedarik zincirlerindeki sorunlar gibi nedenlerle arttığına işaret edildi.

Avrupa’nın bu sorunları dayanışma göstererek aşabileceği ifade edilen makalede, AB ülkelerinin Kovid-19 salgınını, ortak borçlanmayla kurdukları 800 milyar euroluk kurtarma programı, 100 milyar euroluk istihdam koruma programı ve ortak aşı alımları ile atlattığı anımsatıldı.

Makalede, “Rekor enflasyon, astronomik gaz ve elektrik fiyatlarına neden olan enerji krizi ile artan toplumsal öfke bizi başka bir yol ayrımına getirdi.” ifadesi kullanıldı.

AB ülkelerinin dayanışma göstermesi ve birlikte hareket etmesi gerektiğine dikkat çekilen makalede, “Avrupa genelinde haneleri ve işletmeleri ağır bir şekilde etkileyen enerji maliyetlerini acilen ele almamız gerekiyor.” değerlendirmesinde bulunuldu.

Makalede, AB iç pazarında işletmeler arasında eşit şartlar sağlamaya özen gösterilmesi ve koordineli çalışılması gerektiği kaydedildi.

Almanya’nın enerji krizinde ekonomisini desteklemek için milli gelirinin yüzde 5’i değerindeki 200 milyar euroluk yardım planının, bazı sorulara neden olduğuna işaret edilen makalede, aynı mali imkana sahip olmayan AB ülkelerinin hane ve işletmelerini bu ölçüde destekleyemeyeceği belirtildi.

Makalede, iç pazarın parçalanmasının ve ülkelerin bir sübvansiyon yarışına girmesinin önlenmesi gerektiği vurgulandı.

Ülke bütçelerindeki farklılıklarının üstesinden gelmek için Avrupa düzeyinde “ortak borç araçları” düşünülmesi gerektiğine dikkat çekilen makalede, “Sadece ortak bir Avrupa bütçe yanıtıyla bu krize etkin bir şekilde karşılık verebiliriz.” ifadesi kullanıldı.

Almanya Maliye Bakanı Christian Linder ise yaptığı açıklamada, AB ülkelerinin enerji krizine karşı ortak borçlanması görüşüne karşı çıktı.

“Ortak borç, uzun vadede rekabetçiliği güçlendirmemize veya devletlerin sürdürülebilir finansmanına yardımcı olmuyor.” değerlendirmesinde bulunan Linder, Almanya’nın tüketicileri ve şirketleri yüksek enerji maliyetlerinden korumak için 200 milyar euro değerinde fon kurma çalışmasını savundu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.