DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2.439,70
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Pts 17°C
Sal 17°C
Çar 19°C
Per 19°C

A. Halim Kulaksız’ın İstanbul Mozaikleri Sergisi

Fotoğraf sanatında 60 yılı geride bırakan ve Türkiye’de ilk renkli fotoğraf sergisini açan A. Halim Kulaksız’ın yıllar boyunca çektiği İstanbul fotoğraflarını mozaikleme yöntemiyle oluşturduğu görsel çalışmalar, Piramid Sanat’ta sergilendi. Piramid …

26.01.2024
A+
A-

Fotoğraf sanatında 60 yılı geride bırakan ve Türkiye’de ilk renkli fotoğraf sergisini açan A. Halim Kulaksız’ın yıllar boyunca çektiği İstanbul fotoğraflarını mozaikleme yöntemiyle oluşturduğu görsel çalışmalar, Piramid Sanat’ta sergilendi.

Piramid Sanat’ın kurucusu Bedri Baykam, sanatçı İbrahim Zaman ve çok sayıda sanatçının katıldığı “Moza-İst” sergisinde, Kulaksız’ın binlerce fotoğrafı mozaiklenerek oluşturulan Haliç, Anadolu Hisarı, Sütlüce, Topkapı, Karaköy, Boğaziçi, Kız Kulesi, Sarayburnu ve Tarihi Yarımada siluetleri yer aldı.

Kulaksız, AA muhabirine, uzun yıllardır İstanbul fotoğrafları çektiğini belirterek, “Dünyanın birçok şehrini gezdim, en güzeli İstanbul. Hayranı olduğum 7 tepeli İstanbul’u tanıtmaya çalışıyorum. Şimdiye kadar belgesel fotoğraf yaptık, ondan sonra bunu yaşatmak için farklı bir tarz seçmeye çalıştım. Bu kapsamda mozaikleme yöntemini keşfettim.” dedi.

Mozaikler 2 bin fotoğraftan oluşuyor

Kulaksız, mozaikleme yöntemini nasıl yaptığını “Bunu bir programla yapıyorsunuz. Oluşturduğum mozaikler 2 bin orijinal fotoğraftan oluşuyor. Fakat seçtiğim fotoğrafları program kendi yerleştirince konuyu karıştırıyor. Ben bunu önlemek için konuyu ayrıca işliyorum ve farklı desenler vermek suretiyle dikkati konuya çekiyorum.” ifadeleriyle anlattı.

Her bir çalışmasını birkaç günlük yoğun bir odaklanma sonucu bitirdiğini vurgulayan Kulaksız, sergideki hiçbir mozaik çalışmasını 2 günden önce tamamlamadığına dikkati çekti.

Moza-İst sergisi 25 Şubat’a kadar Piramid Sanat’ta ziyaret edilebilecek.

Halim Kulaksız kimdir?

Gümüşhane’de 1944’te doğan A. Halim Kulaksız, 1958’de Erzurum Lisesi’nde kutu makine alarak lisenin fotoğraf kulübünde siyah-beyaz fotoğraf çalışmalarına başladı.

İstanbul’a 1962’de gelen Kulaksız, burada fotoğrafçılıkta profesyonelleşerek 1964’te ARColour adında bir lavoratuvar kurdu.

Kulaksız, 1971’de Ankara’da “Görüntüler” adıyla Türkiye’nin ilk renkli fotoğraf sergisini açtı ve 1972’de New York Fotoğrafçılık Enstitüsü’nü bitirdi.

Kariyeri boyunca çok sayıda ödüle değer görülen Kulaksız, injekt ve dijital çıkış makinelerini ilk kez Türkiye’ye getiren fotoğrafçı olarak biliniyor.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler.com

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.