İzmir Körfezi’nde Yüzlerce Ölü Balık: Temizlik Çalışmaları ve Uyarılar
İzmir Körfezi’nde yüzlerce ölü balık tespit edildi. Temizlik çalışmaları ve çevre koruma uyarıları hakkında tüm detaylar için makalemizi okuyun. Sağlıklı bir deniz için alınan önlemleri keşfedin.
İzmir Körfezi’nde Ölü Balık Alarmı
İzmir Körfezi’nin Bayraklı Sahili’nde, kıyıya vuran yüzlerce ölü balık, belediye ekipleri tarafından temizlenmeye başlandı. Ancak, bu durumun ardından Kordon boyuna gelen bazı vatandaşlar, kötü kokuya rağmen balık tutma faaliyetlerine devam etti. Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konsey Üyesi ve Halk Sağlığı Uzmanı Ali Osman Karababa, bu konuda önemli uyarılarda bulundu.
Bayraklı Sahili’nde, çupra ve levrek gibi farklı türlerden oluşan yüzlerce ölü balık kıyıya vurdu. Bu ölü balıklar ve denizdeki kirlilik, çevrede rahatsız edici bir koku yayarken, sineklerin de çoğalmasına sebep oldu. İzmir Büyükşehir Belediyesi Deniz Koruma Şube Müdürlüğü ekipleri, bu durumdan endişe duyan vatandaşlar için ölü balıkları toplama çalışmaları başlattı. Ekipler, denizden ve balıklardan numune alarak tahlil etmeye başladı. Ölü balıkların büyük bir kısmı belediye ekipleri tarafından temizlenirken, rahatsız edici koku hâlâ etkisini sürdürmekte.
İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü de bu durumla ilgili kapsamlı bir inceleme başlattı. Temizlik çalışmalarının ardından Kordon boyuna gelen bazı vatandaşlar, kötü kokuya rağmen balık tutmaya başladı.
Vatandaşlara Uyarılar
TTB Merkez Konsey Üyesi ve Halk Sağlığı Uzmanı Ali Osman Karababa, Körfez’de balık tutan vatandaşlara yönelik uyarılarda bulundu. Karababa, “Ortada bir sorun var. Bu sorunun netleşmesi ve sonuçların ortaya çıkması zaman alabilir. Bu nedenle erken dönemde koruyucu önlem almak oldukça önemlidir. ‘Ortada bir sorun yok’ cümlesi kurulana kadar balıkların tüketilmemesi gerektiğini düşünüyorum,” şeklinde konuştu.
Balık Tutma Faaliyetleri
Kordon boyunda balık tutan Gökhan Apak (49), “Şu an balıklar çok seyrek. Çünkü çok fazla balık ölümü meydana geldi. Ancak balıklarda şu an bir sorun yok; bu balıklar açık denizden geliyor ve sağlıklı. Fakat yarı baygın balıkları tutmaktan kaçınıyoruz, çünkü onlar tehlikeli olabilir. Açık denizden gelen balıklar sürekli hareket ettiği için bu tuttuğumuz balıklarda sıkıntı olacağını düşünmüyorum,” dedi.
Mehmet Öztekin (56) ise, “Bugün çok fazla ölü balık görmedim. Tuttuğum balıklarda bir sorun yok. Balıkları tutup, satıyorum ve gayet iyi görünüyorlar. Bugün çok fazla ölü balıkla karşılaşmadım,” şeklinde ifade etti.
Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel